• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Genel Başkan Adayı Öztaşkın:

Delegelerin tarihi sorumluluğu var

Öztaşkın, Genel Kurul'un üçüncü günü öğleden sonra yapılan Merkez Yönetimi'nin konuşmalarının ardından durumu ve özel olarak Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu'nun konuşmasındaki dikkat çekici noktaları değerlendirdi.
Petrol-İş WEB
10.12.2011

Türk-İş'in 21. Olağan Genel Kurulu'nda yarın yapılacak seçimler öncesinde Sendikal Güç Birliği Platformu'nun Genel Başkan adayı ve sendikamız Genel Başkanı Mustafa Öztaşkın'ın değerlendirmelerini aldık. Öztaşkın, Genel Kurul'un üçüncü günü öğleden sonra yapılan Merkez Yönetimi'nin konuşmalarının ardından durumu ve özel olarak Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu'nun konuşmasındaki dikkat çekici noktaları değerlendirdi.

- Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu, Genel Kurul konuşmasında Sendikal Güç Birliği'nin eleştirilerine yanıtlar verdi, siz bunları nasıl değerlendiriyorsunuz?

Mustafa Öztaşkın: Yönetim Kurulu üyelerinin konuşmaları, Sayın Genel Başkan'ın konuşmaları gerçekleri yansıtmıyor. Sayın Genel Başkan 26 tane eylem kararından bahsetti konuşmasında. Bu kararları aldıran zaten Güç Birliği'ni oluşturan sendikalardır. O sendikaların Genel Başkanlarının, Türk-İş Başkanlar Kurulu'ndaki önerileri, tavırları ve söylediklerinin arkasında durmalarıdır.

Aslında o kararların alınmaması için direnenler de yine kendileridir. Bu kararlar Türk-İş Başkanlar Kurulu'nda alınmasına karşın o eylemlerin içini doldurmayan da kendileridir. Bu eylemlere katılanlar yine şu 10 sendikanın üyeleridir, işçileridir.

AKP binalarının önüne gitmeyenler kendileridir. Kendileri, sendikalarının üyelerini oralara yönlendirmediler, şubelerine talimat vermediler. Dolayısıyla eylem kararlarını aldıran biziz ama uygulamayan da onlar. Söyledikleri gerçekleri ifade etmiyor.

- Genel Kurul'un kaderi bundan sonra delegelerin elinde artık. Sizin delegelere bir uyarınız, sözünüz var mı?

Mustafa Öztaşkın: Elbette. Delegeler, kongrenin tarihi, bir dönüşüm, değişim kongresi olması gerektiğini unutmamalıdır. Burada tarihi sorumlulukları var delegelerin. Vicdanlarıyla baş başa kalacaklar. Ya var olan durumu devam ettirecekler, bu politikaları onaylayacaklar. Türk-İş'in bu pasif tutumunu, edilgen, kararsız tutumunu onaylayacaklar. Ve bunu onaylayarak hükümetin emek karşıtı uygulamalarına da cesaret verecekler. Yahut da değişimin önünü açacaklar ve bu gidişata "dur" diyecekler.