• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Mahkeme de onları haklı buldu

Demo Plastik işçileri işe iade davasını kazandı

Bursa- Nilüfer OSB'de faaliyet gösteren Demo Plastik fabrikasında çalışan ve sendikal nedenlerle işten atılan Petrol-İş üyesi işçiler için işe iade kararı verildi. Renault ve Tofaş gibi otomotiv devlerine plastik yedek parça üreten fabrikada işçiler 1.5 yıl önce Petrol-İş'te örgütlenmişlerdi.

Evrensel/Bursa
13.04.2012

 

Nilüfer Organize Sanayi Bölgesinde (NOSAB) bulunan Demo Plastik fabrikasındaki işten atılan sendikamız üyesi işçiler için işe iade kararı verildi. Renault ve Tofaş gibi fabrikalara emniyet kemeri, hava yastığı ve plastik parçalar üreten fabrikada işçiler kötü çalışma koşullarından dolayı 1.5 yıl önce Petrol-İş'te örgütlenmişti. Patronun sendikalaşmadan haberi olduktan sonra işçiler üzerinde baskı yapılmış ve sendikadan istifa etmeyen 20 işçinin işine son verilmişti.  Haksız yere işten atılan, işe geri iade davası açan işçiler, 15 ay sonra mutlu sona ulaştılar.

Mahkemenin işe iade kararı verdiği işçiler, Petrol-İş Sendikası Bursa şube yöneticileri ve avukatlarıyla birlikte fabrikaya giderek mahkeme kararının uygulanmasını istediler.

Güvenlik tarafından içeri alınmayan sendikacılar ve işçiler, işverene tepki gösterdiler.

İşyeri önünde görüştüğümüz işçilerden Şennur Akdeniz, 7 yıl boyunca Demo Plastik fabrikasında çalıştığını söyleyerek, “Bizim çalıştığımız bölümde plastik hammadde işlediğimiz için çok koku oluyordu. Fabrikada ne havalandırma vardı ne de sağlıklı bir çalışma ortamı” dedi.

Kötü çalışma koşullarının yanı sıra ücretlerinin de düşük olduğunu söyleyen Akdeniz, insanca çalışıp, yaşayabilmek için Petrol-İş’te örgütlendiklerini ifade etti.

İŞÇİLERİ ÇIKARTTI FABRİKAYI BÜYÜTTÜ

Akdeniz, işçilerin örgütlendiği dönemde Demo Plastik’in Demirtaş Organize Sanayi bölgesinde kiralık bir fabrikada üretim yaparken şimdi NOSAB’ta kendi mülkü olarak daha büyük bir fabrikaya taşındıklarını, yıllarca kendilerini sömüren işçilerin haklarını vermeyi değil kendisine yeni mülkler alıp büyümeyi seçtiğini söyledi.

Petrol-İş’e üye olduklarından kısa bir süre sonra patronun haberi olduğunu ve baskılar yapmaya başladığını, istifaya zorladığını belirten Akdeniz, bu baskılara boyun eğmeyen işçilerin ise işten atıldığını dile getirdi.

Akdeniz, “Sonuçta mahkemede bizi haklı buldu ve bizler işe iade edildik. Bu nedenle patronun mahkemenin kararına saygı gösterip bizi işe almasını istiyoruz” dedi.

PATRONLAR NİYE CEZALANDIRILMIYOR

Yemoş Duru, mahkemenin uzun sürmesine rağmen kazanmalarından dolayı adaletin yerini bulduğunu söylüyor. Duru, “Sendikaya üye olduğumuz zaman sendikacılar bize ‘üye olmak anayasal bir haktır’ dediler. Daha sonra üye olduğumuzu öğrendikleri zaman bizleri işten çıkardılar. Sendikalaşmayı engelleyen patronların cezalandırılması gerekiyor. Kimsenin elini kolunu sallayarak yasaları çiğnemesine izin verilmemelidir” diye konuştu.

Fabrika önüne geldikleri zaman müdürlerin dışarıya çıkmayarak kendileriyle görüşülmemesine öfkelenen Duru, “Bizler bu işyerinde yıllarca emek harcadık bu günde işyerine çalışmaya geldik ama bizden korktukları için görüşmekten bile çekiniyorlar. İşyeri önüne polis çağırıyorlar” diyerek mücadelelerini sonuna kadar sürdüreceklerini kaydetti.
İbrahim Uluçay, işten atılarak çok mağdur olduklarını ancak müdürlerin “Gidin sendikadan istifa edip gelip çalışın tekliflerini” kabul etmediklerini ve bugüne kadar davayı takip ettiklerini dile getirdi.

BİR AY İÇİNDE İŞE ALINMALILAR

Petrol-İş Sendikası Bursa Şube Başkanı Nuri Han ise sendikalaşma çalışması yürütülen bir çok işyerinde işten atmalarla karşılaştıklarını söyledi.

Han, “Fransız sermayesi olan bu işyeri dünyanın birçok ülkesine malzeme üretiyor ve yurt dışında bulunan fabrikalarında sendika olduğu halde ülkemizdeki fabrikasına sendikanın girmemesi için her türlü baskı yapıldı ve yapılmaya devam ediyor” diye konuştu.

Açtıkları işe iade davasını kazandıklarını, işverenin bir ay içinde mahkeme kararını uygulaması gerektiğine dikkat çeken Han, “Eğer bu sürede işçileri işe geri almazsa 4 artı 12 toplamda 16 aylık tutarında faizleriyle birlikte tazminat ödemeye mahkum edildi. İşçi arkadaşlarımız tazminatları alarak ayrılmayı değil işyerine geri dönerek sendikalı olarak çalışmayı istiyorlar. Biz de bunun için buraya geldik ve patronların mahkeme kararlarına uymalarını bekliyoruz” dedi.