• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Deva Holding işvereni protesto edildi

Sendikamızın 26 yıldır toplu iş sözleşmesi imzaladığı Deva Holding'in, 2011 yılı için TİS masasına oturmayacağını bildirerek sendikamız üyesi işçileri bireysel sözleşme imzalatmaya zorlaması, bireysel sözleşme imzalamayan 74 Petrol-İş üyesi işçiyi ise işten çıkartması Deva Holding'in Çerkezköy ilaç fabrikası önünde protesto edildi.

16.12.2010

Sendikamızın 26 yıldır toplu iş sözleşmesi imzaladığı Deva Holding'in, 2011 yılı için TİS masasına oturmayacağını bildirerek sendikamız üyesi işçileri bireysel sözleşme imzalatmaya zorlaması, bireysel sözleşme imzalamayan 74 Petrol-İş üyesi işçiyi ise işten çıkartması Deva Holding'in Çerkezköy ilaç fabrikası önünde protesto edildi.

16 Aralık'ta, saat 16.00'da Organize Sanayi Bölgesi'ndeki Çerkezköy ilaç fabrikası önünde, işten çıkartılan Petrol-İş üyelerinin, Polimer işçilerinin, Lastik-İş üyesi işçilerin, Çerkezköy'deki diğer işçi ve emekçilerle Petrol-İş yöneticilerinin katılımıyla kitlesel basın açıklaması yapılarak işverene sert tepki gösterildi.

Kitlesel basın açıklamasına ve protesto eylemine Genel Sekreterimiz Mustafa Çavdar, Genel Mali Sekreterimiz İbrahim Doğangül, Genel Örgütlenme ve Eğitim Sekreterimiz Nimetullah Sözen, İstanbul 1 Nolu Şube Başkanımız Reşat Tüysüz, Şube İdari Sekreteri Nihat, Can, Şube Mali Sekreteri Hasan Hüseyin Özkan, şubenin diğer yöneticileri, Adıyaman Şube Başkanımız Zeynal Eroğlu ve şube yöneticileri, Batman Şube Başkanımız Mustafa Mesut Tekik ve şube yöneticileri de katıldılar.

İstanbul 1 Nolu Şube Başkanımız Reşat Tüysüz'ün yaptığı açış konuşmasından sonra Genel Sekreterimiz Mustafa Çavdar, protesto eyleminde yaptığı konuşmada, Deva Holding işvereni ile Petrol-İş Sendikası olarak 26 yıldan bu yana toplu iş sözleşmesi masasına oturduklarını ve toplu sözleşme imzaladıklarını ancak işverenin 2011 yılı başından geçerli olacak toplu iş sözleşmesi için sendikayla TİS imzalamayacağını bildirdiğini söyledi.

İşverenin bu tutumunun kabul edilemez olduğunu söyleyen Çavdar şu açıklamayı yaptı: “Deva Holding ile biz sendika olarak 1984 yılından bu yana toplu iş sözleşmesi imzalıyoruz. Bu işyerinde sendikal örgütlülük 40 yıldır vardır. Deva Holding işvereni, fabrikaları Çerkezköy ve İzmit-Kartepe'ye taşırken, sendikamızdan, sendikamız üyesi işçilerden her türlü fedakarlığı istedi. Sendikamız ve sendikamıza üye Deva Holding işçileri de her türlü fedakarlığı göstererek ellerinden geleni yaptılar.

Çerkezköy ve Kartepe işletmelerini tam kapasite çalışır hale getirdiler, üretimde hiçbir aksama olmadı, hatta üretim miktarları arttırıldı. Holdingin üretim ve satış rakamları arttı, karı arttı. Sendikamızın ve işçilerin tüm bu iyiniyetli çabasına rağmen Deva Holding işvereni bugün ne yaptı? “Siz işçileri de, sendikanızı da tanımıyorum. Ya bireysel sözleşme imzalarsınız, ya da işten çıkarsınız” dedi. Bunu demekle de kalmadı. Bireysel sözleşme imzalamayan üyelerimizi kapının önüne koydu. Bireysel sözleşme imzalayan işçiler ise nasıl bir sözleşme imzaladığının farkında bile değiller. Deva Holding işvereni işçileri işten çıkartmakla tehdit ederek, baskıyla, zorbalıkla bireysel sözleşme imzalatmıştır. İşçilerin 40 yıllık kazanılmış haklarını gasp etmiş, bu hakları kuşa çevirmiştir. Deva Holding'in bu tutumu, bu davranışı nasıl açıklanır, neyle izah edilebilir? İşverenin bu tutumunun ne anlama geldiğini ifade etmeye kelimeler kifayetsiz kalıyor."

Deva Holding'in bu tutumunun, işçileri karda-kışta kapının önüne koymanın, en temel insan haklarıyla da, ahlaki değerlerle de bağdaşmadığını söyleyen Çavdar sözlerini şöyle sürdürdü: “Deva Holding'in, işçileri baskı ve tehditle bireysel sözleşmeye zorlaması, kabul etmeyenleri de işten çıkartması Ceza Kanunlarına göre de suçtur. Deva Holding patronu Uluslar arası sözleşmeleri de çiğnemiştir. İşveren bu tavrıyla sendikamızı da tanımadığını ilan etmiştir. Biz bu tavrı asla kabul etmiyoruz. Deva Holding, bu işyerinde iş barışı istiyorsa işten çıkartılan işçi üyelerimizi bir an önce işe geri almalı ve sendikamız ile 2011 yılı toplu iş sözleşmesi için masaya oturmalıdır. Sendikamız hiçbir baskıya boyun eğmeyecektir. Petrol-İş, Deva Holding'teki örgütlülüğünden asla vazgeçmeyecek, hukuki mücadele dahil her türlü mücadeleyi sonuna kadar sürdürecektir.”