• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Çoğunluk Tespiti Başvurusu Olumlu Sonuçlandı

DEVA İŞÇİLERİ DİRENEREK KAZANDI

Deva İlaç Fabrikası'nda toplu sözleşmeli bir çalışma düzeni isteyen işçilerin mücadelesinde ilk resmi adım atıldı. Bakanlığa yapılan çoğunluk tespiti başvurusundan olumlu sonuç geldi.

23.10.2014

İşten çıkarılmalarının ardından 109 gündür fabrika önünde çadır direnişine geçen işçilerin haklı mücadelesi başarıya ulaştı. İzmit, Köseköy ve Çerkezköy'de bulunan toplam 6 işyerinde çalışan 1105 işçi için yasaların öngördüğü yüzde 40 çoğunluk sağlandı. Daha önce aynı işkolundan görülen ilaç mümessilleri ile ilaç üreten işçilerin işkollarının ayrılması yetki tespitine olumlu yansıdı.

Direniş birçok sendika ve kitle örgütü tarafından sahiplenildi

İşten çıkarılan 24 işçinin sürdürdükleri direniş kamuoyunda da geniş yer buldu. İşçilerin direnişi, içerisinde İstanbul Tabip Odası, İstanbul Eczacı Odası, Kimya Mühendisleri Odası, İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi ve Sendikal Güç Birliği Platformu'nun da yer aldığı çeşitli sendika ve kitle örgütü tarafından desteklendi. 109 gün süren direnişin ardından sendika gerekli çoğunluğu sağlayarak bakanlıktan olumlu yanıt aldı. Bundan sonraki süreçte işverenin 6 günlük itiraz süresi beklenecek.

Deva İlaç Fabrikası'nda, 1984 yılından 2010 yılına kadar yetkisiz toplu sözleşme anlaşması yapılıyordu. Fakat 2010 yılında işverenin el değiştirmesi ile sendikasızlaştırma operasyonu başlatıldı. Bu operasyon kapsamında 24 işçi işten çıkarıldı. İşten çıkarılan işçiler büyük bir direniş başlattı ve başlattıkları mücadele ilk büyük kazanımını sağlamış oldu.