• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Deva İlaç işçileri biraraya geldi

Deva'da yeniden örgütlenme hamlesi

Tekirdağ- Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi'nde faaliyet gösteren Deva Holding'in işçileri sendikamızda yeniden örgütlenmek için İstanbul 1 Nolu Şubemizin Çerkezköy - Kapaklı Örgütlenme Temsilciliğinde biraraya geldiler.

Basın Servisi
27.02.2012

Tekirdağ- Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi'nde faaliyet gösteren Deva Holding'e bağlı Deva İlaç işçileri tekrar sendikamızda örgütlenmek için İstanbul 1 Nolu Şubemizin Çerkezköy - Kapaklı Örgütlenme Temsilciliğinde biraraya geldiler. 26 Şubat 2012 tarihinde yapılan toplantıya Genel Başkanımız Mustafa Öztaşkın, Genel Sekreterimiz Ali Ufuk Yaşar, İstanbul 1 Nolu Şube Başkanımız Reşat Tüysüz,  şube yöneticilerimiz, Kalpaklı Örgütlenme Temsilcimiz ile Deva Holding'te çalışmakta olan ve hala Petrol-İş üyesi 150 işçi katıldı. Toplantıda Deva Holding'te geçmişte yaşanan olayların bir değerlendirmesi yapılarak bundan sonra atılacak adımlar değerlendirilip tartışıldı.  Oldukça verimli geçen ve ilgiyle izlenen toplantı, önümüzdeki dönemlerde daha geniş katılımlı olarak yapılacak. 

Deva Holding'te ne olmuştu?
Petrol-İş'in 40 yıldır örgütlü olduğu ve 1984 yılından bu yana toplu iş sözleşmesi imzaladığı Deva Holding'te toplu iş sözleşmesi dönemi 31 Aralık 2010 tarihinde sona eriyordu. Deva Holding işvereni 2010 yılı Aralık ayında sendikamız ile 2011 yılı için yeni dönem TİS masasına oturmayacağını bildirdi, işçileri bireysel sözleşme imzalamaya zorladı.
Deva Holding işvereni aynı dönemlerde  fabrikaları, İstanbul'dan Çerkezköy ve İzmit-Kartepe'ye taşırken, sendikamızdan, sendikamız üyesi işçilerden her türlü fedakarlığı istemiş, sendikamız ve sendikamıza üye Deva Holding işçileri de her türlü fedakarlığı göstermişti. Üyelerimiz Çerkezköy ve Kartepe işletmelerini tam kapasite çalışır hale getirmişler, üretimde hiçbir aksama olmamış, hatta üretim miktarları arttırılmıştı. Petrol-İş üyesi işçilerin tüm bu iyiniyetli çabasına rağmen Deva Holding işvereni ise bu sürecin sonunda Petrol-İş Sendikası ile yeni bir TİS masasına oturmayacağını bildiriyor ve sendikayı tanımıyordu. Petrol-İş üyesi işçileri, baskıyla, tehditle, zorla bireysel sözleşme imzalamaya zorlayan Deva Holding, imzalamayanları ise işten çıkartıyordu. İşçilerin 40 yıllık kazanılmış hakları gasp ediliyor, bireysel sözleşmelerle haklar kuşa çevriliyordu.
Petrol-İş ve Deva Holding çalışanı Petrol-İş üyeleri o dönemde bu duruma sert tepki gösterdiler ve işyerinde protesto eylemlerine başladılar. Deva Holding işvereni bireysel sözleşme imzalamayan 74 Petrol-İş üyesi işçiyi işten çıkarttı. Deva Holding'in sendika karşıtı tutumu Çerkezköy'deki fabrika önünde yapılan eylemlerle protesto edildi. İşten çıkartılan üyelerimizin işe iade davası ise hala yargıda devam ediyor.
Deva Holding'in sendika karşı bu tutumunu asla kabul etmeyen Petrol-İş, Deva Holding'teki örgütlülüğünden asla vazgeçmeyerek hukuki mücadele de dahil her türlü mücadelesini sürdürüyor.