Deva İşyeri Önünde Eylem

DEVA'yı da TÜRKİYE'yi de ÖRGÜTLEYECEĞİZ !

Sendikamızın örgütlenme yürüttüğü Deva işyerinde 20 Haziran'dan bugüne kadar beş işçi sendika üyeliği nedeniyle işten çıkarıldı. Patronun sendika karşıtı tutumunu kınamak için Deva İşyeri önünde bir basın açıklaması yapıldı.

01.07.2014

Tekirdağ Çerkezköy'deki Organize Sanayi Bölgesi'nde, yaklaşık 500 işçinin çalıştığı DEVA Holding'e bağlı ilaç firmasında beş işçinin işine 20 Haziran günü son verildi. İşten çıkarılan işçiler, Toplu İş Sözleşmesi (TİS) hakkı elde etmek için Sendikamızda  çalışma yürütüyordu. Firma yönetimi işten çıkarmalara gerekçe olarak, 'işvereni ve işi kötülemek' maddesini gösterdi.

İşverenin sendika karşıtı tutumunu kınamak için 30 Haziran Pazartesi günü Deva İşyeri önünde bir basın açıklaması düzenlendi. Basın açıklamasına Petrol-İş Genel Merkezden Mali Sekreterimiz İbrahim Doğangül, Genel Örgütlenme ve Eğitim Sekreterimiz Nimetullah Sözen, Trakya Şube Başkanı Turgut Düşova ve Başkan Yardımcısı Hasan Oğuz Keser, İstanbul 1 No'lu Şube Başkanı Ahmet Baranlı ve Başkan Yardımcısı Yılmaz Akay, Başkan Yardımcısı( Mali) Abidin Kaya katıldılar. Ayrıca  Lastik-İş Sendikası yönetici ve temsilcileri, örgütlü olduğumuz işyerlerinden, Polimer, Jotun ve Elba işçileri de dayanışma için basın açıklamasına katıldılar.

Deva'ya sendika girene kadar mücadele edeceğiz

Kitlesel ve coşkulu geçen eylemde ilk olarak Trakya Şube Başkanı Turgut Düşova bir konuşma yaptı. İşçilere seslenen Düşova, “ Deva işyerinde Petrol-İş Sendikası 30 yıldır var, 30 yıldır örgütlü ancak sendika tanımaz, anayasa tanımaz, Deva patronu yaklaşık dört yıl önce bu işyerinde sendikasızlaştırma operasyonu  yaptı. Deva patronuna karşı biz dört yıldır örgütlenme mücadelemizi sürdürüyoruz. Önemli ölçüde arkadaşımız sendikaya üye olduktan sonra, öncü olan 5 arkadaşımızı işten çıkardılar. Yasa tanımaz bu patrona karşı bugün protesto eylemi yapıyoruz.” dedi. Konuşmasının devamında Deva da bayrağımız tekrar dalgalanana kadar bu mücadelenin arkasındayız diyen Düşova, bundan kimsenin şüphesi olmasın diyerek sözlerini bitirdi.

Ardından Genel Örgütlenme ve Eğitim Sekreterimiz Nimetullah Sözen söz aldı. Deva da çalışan arkadaşlarımızın bugün burada olmadığını çünkü içeride şantajın, baskının olduğunu söyleyen Sözen, 2010 yılında iki satılmış temsilciyle, 400 işçiyi baskıyla, zorla sendikadan istifa ettirerek 32 bin üyesi olan Petrol-İş'in buna seyirci kalacağını düşündüler,  asla Petrol-İş buna seyirci kalmadı kalmayacaktır dedi.

Biz daha güçlüyüz çünkü üretim araçları bizde

Konuşmasının devamında sermaye kesiminden daha güçlü olduğumuzu dile getiren Nimetullah Sözen, çünkü bizim elimizde üretim araçları var, biz üretiyoruz biz daha güçlüyüz dedi. Sermaye ve sermaye koruyucusu Hükümetlerin el ele verip sendikalara ve işçilere karşı var güçleriyle çalıştıklarını söyleyen Sözen, “ Grev erteliyorlar, Kristal-İş Grevi ertelendi, nedeni Ulusal Güvenliğimizin tehdit altında olmasıymış, senin Ulusal Güvenliğini IŞİD tehdit etmiyor da işçi mi tehdit ediyor.” dedi.
Onların derdinin ne olduğunu biliyoruz diyen Sözen, çünkü siz grev yaparsanız, başarılı olursanız buraya örnek olursunuz. Türkiye'ye örnek olursunuz. İşçi sınıfı ayağa kalkar, işçi sınıfı örgütlenir  o yüzden siz daha tehlikelisiniz. Çünkü kapitalist sistem sizi tehlike olarak görüyor dedi.

Genel Örgütlenme ve Eğitim Sekreterimiz Nimetullah Sözen sözlerini “Biz Deva'yı da örgütleyeceğiz, Türkiye'yi de örgütleyeceğiz. Ancak biz Türkiye'yi de örgütlediğimiz zaman bütün çetelerden, bütün mafyalardan ülkeyi kurtarmış olacağız. Bunun kavgasını ve mücadelesini de sonuna kadar vereceğiz bunu herkes böyle bilsin diyerek sonlandırdı.

Deva işçileri işten atılan arkadaşları ve sendikalaşma hakları için fabrika önünde beklemeye devam ediyor.