DİSK: Ölümlere, savaşa ve anaların acısına derhal son verin

"Savaşa ve silahlı “çözümlere” derhal son verilmelidir. Halkımızın ve ülkemizin mutluluğu ve esenliği ancak barışla sağlanabilir. Anaların gözyaşını dindirecek olan şey savaşın değil barışın konuşulmasıdır" diyen DİSK'in açıklamasını yayımlıyoruz:

19.10.2011

Dün geceden beri devam eden çatışmalarda 26 askerin yaşamını kaybettiği ve ölümlerin artabileceği haberleri bir kez daha yüreğimizi büyük bir acıyla sarsıyor.

Tarifsiz bir üzüntüyle acı içindeyiz. Gencecik insanlar bir kez daha yaşamlarının baharında toprağa düştü. Ailelerinin yürek yakan acısını anlamaya ve anlatmaya çalışmak mümkün değil.

Toplumda barış çağrıları arttıkça, Kürt sorununun demokratik çözümünden yana acil adımlar atılması gerektiği söylendikçe, buna ters orantılı olarak, özel birliklerin sayısının artırılması, operasyonların büyütülmesi, seçilmişlerin yaygın şekilde gözaltına alınması, çatışmaların daha yüksek ölümlere yol açacak biçimde yayılması gibi, çatışma konsepti gittikçe geliştiriliyor.

Savaşın yayılmasının daha büyük yıkımlara, etnik gerilim ve çatışmalara yol açacağı kaygısını herkes ifade ediyor. Aynı şekilde, demokratik siyaset kanallarının açılarak sorunun konuşularak çözülmesinin sağlanacağını da hemen herkes tahmin edebiliyor.

Peki buna rağmen neden ısrarla Türkiye’yi büyük bir yıkıma götürecek, genç ölümleri, acı ve gözyaşlarını artıracak silahlı yöntemler tercih ediliyor?

Savaş, her yer ve zamanda öncelikle halkı vuracak, yaşama koşullarını daha da kötüleştirecektir. Artan ölümler, artan kan ve gözyaşı, artan işsizlik ve yoksulluk, artan zamlarla birlikte hayat tamamen çekilmez hale gelecektir. Ölümlerden ve savaştan medet umanlar, etnik çatışmaları ve düşmanlığı körüklemek için provokasyonlara yönelecektir.

Ancak hiçbir güç, hiçbir kışkırtma, bin yıllardır bu topraklarda bir arada yaşayan insanlarımızı asla birbirine düşman edemeyecektir.

Savaşa ve silahlı “çözümlere” derhal son verilmelidir. Halkımızın ve ülkemizin mutluluğu ve esenliği ancak barışla sağlanabilir. Anaların gözyaşını dindirecek olan şey savaşın değil barışın konuşulmasıdır.

Savaşı bir yöntem olarak dayatan, ölümlerden medet uman bütün anlayışları şiddetle kınıyor, yaşamını kaybeden gençlerimizin ailelerine ve yakınlarına başsağlığı ve sabır, yaralılara acil şifalar diliyoruz.