• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Endonezya'da 3 Milyon İşçi Geçim Ücreti İçin Greve Çıktı

14.12.2015

Endonezya'da 24-27 Kasım günlerinde sendikaların düzenlediği barışçıl gösterilere ve eylemlere 3 milyon dolayında işçi katıldı. Polis yine şiddet kullandı ve birçok işçiyi gözaltına aldı.

Çalışma bakanlığının, işverenlerin ve polisin ağır baskılarına rağmen, kitlesel eylemleri ülkedeki üç ulusal sendikal merkez örgütledi. Bakanlık, işverenler ve polis grevi yasadışı olarak niteleyerek eyleme katılanları cezalandırmakla tehdit etti.

Görgü tanıklarının bildirdiğine göre, polis, hükümetin asgari ücrette değişiklik teklifini protesto eden eylemcilere karşı gözyaşartıcı gaz ve tazyikli su kullandı. Birçok sendika aktivisti işçi gözaltına alındı, sonra serbest bırakıldı.
Ülke ölçeğindeki grev hükümetin asgari ücrette “reform yapacağını” açıklaması üzerine patlak verdi. Söz konusu reform planı işçilerin beş yıl daha yoksulluk içinde yaşaması anlamına geliyor.

Yeni düzenlemeye göre, asgari ücret enflasyona ve genel ekonomik büyümeye göre hesaplanacak. Bu ise işçilerin ücretlerinin asgari yaşam standartlarından çok daha düşük olmasına yol açacak.

IndustriALL genel sekreteri Jyrki Raina şöyle dedi:
“Endonezya'da işçilere yönelik bu ağır saldırıları kınıyoruz. Hükümetin barışçıl gösterilere karşı acımasız yöntemler uygulanmasına izin vermesi bizlerde derin bir hayal kırıklığı yarattı. 

Ulusal greve katılan eylemcilere yönelik bütün baskı ve soruşturmalara derhal son verilmesini talep ediyoruz. Üyelerimiz insana yakışır yaşama koşullarını hak ediyor.

Endonezya'da ve dünyanın her yerinde geçim ücreti için verilen mücadelede üye örgütlerimizi desteklemeye devam edeceğiz.”

Sendikaların hükümetten talepleri şunlar:
İş yasasına ve yasalara aykırı olan hükümetin asgari ücret düzenlemesinin geri çekilmesi;
Asgari ücretİn hesaplanmasıyla ilgili mevcut uygulamayı engelleyen ve işçiler açısından yapısal yoksulluk demek olan asgari ücret düzenlemesinin kabul edilmemesi;
Asgari ücretin yüzde 2,6 oranında ve 2016'da bütün ücretlerin ise 500.000 Endonezya lirası (36 dolar) artırılması; sektörel ücretler asgari ücretten daha yüksek olmalıdır.

Kaynak: IndustriALL Küresel Sendika

 

DUYURU...

GENEL BAŞKANIMIZ SÜLEYMAN AKYÜZ’ÜN FACEBOOK HESABI ÇALINMIŞTIR. GELECEK OLAN MESAJLARA VE PAYLAŞIMLARA LÜTFEN İTİBAR ETMEYİNİZ. ...
devamı