• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Endonezya'da işçiler Philips'in sendika düşmanı politikasına karşı grevde

PT Philips Industries Batam'da çalışan, IndustriALL'a bağlı Endonezya Metal İşçileri Federasyonu (FSPMI) üyesi 600 işçi, şirket yönetiminin sendika düşmanı politikasına ve haksız işten atmalara karşı başlattığı grevi sürdürüyor.

09.06.2015

İşçilerin Philips yönetiminden talepleri şunlar:

Yönetimin başlattığı sendikayı çökertme kampanyası çerçevesinde haksız olarak işten çıkarılan sendika yöneticileri ve üyeleri işe iade edilmelidir.
Şirket yönetimi iş yasalarına ve ILO'nun Sendika Özgürlüğü Sözleşmesi'ne saygı göstermeye başlamalıdır.
Şirket yönetimi PUK PT Philips sendikasına saygı göstermeli ve görüşmelere yeniden başlamalıdır.

Yönetim şimdiye kadar işçilerin taleplerini karşılamayı reddetti, tehdit ve baskı taktiklerini uygulamayı sürdürdü.

Endonezya Metal İşçileri Federasyonu, PUK PT Philips Batam sendikasının 18 Mart 2015'te tescil edildiğini belirtiyor. Batam Endonezya'da serbest ticaret bölgesi statüsünde bir belediye ve sendika düşmanı tutumuyla ünlü.

PT Philips Industries Batam yönetimi sendikanın tescil edildiği konusunda 9 Nisan 2015 günü resmi bir bildirim aldı. Hemen ertesi gün, şirket yönetimi, sendika üyelerini tek tek çağırarak iş sözleşmelerinin sona erdiğine ilişkin bir mektubu imzalamaları için ağır bir baskı uyguladı. Sendika üyeleri arasında hem sürekli hem de sözleşmeli işçiler vardı.

Sendika yöneticileri tarafından desteklenen işçiler işverenin bu talebini reddettiler, bunun üzerine işyerinden zorla atıldılar. Kişisel eşyalarını dolaplarından almaya bile fırsat bulamadılar. FSPMI yöneticisi ve üyesi toplam 83 işçi PT Philips Industries Batam tarafından Nisan ayında işten atıldı.

Sendika işten atılanların işe iadesi konusunu işverenle görüşmek için defalarca girişimde bulundu. Ama şirket yönetimi işten atılmaların nedeni olarak her seferinde iş verimliliğini öne sürdü.

İşten atılan işçilere iş arkadaşları büyük destek verdi. Nisan sonu itibariyle, yaklaşık 1900 işçiden 519'u daha sendikaya üye oldu.

Mümkün olan bütün yollara başvuran ve işçilerin işe iadesi konusunda işvereni bir türlü ikna edemeyen sendika Mayıs sonunda grev kararı aldığını şirket yönetimine bildirdi. 
IndustriALL uyuşmazlığın adil bir şekilde çözülmesi için şirketin Endonezya'daki yerel ve Hollanda'daki küresel yönetimiyle temasa geçti. IndustriALL Genel Sekreteri Raina, şirket yöneticilerinden, “haksız olarak işten çıkarılan sendika yöneticilerini ve üyelerini derhal işe iade etmelerini, işçilere baskıya son vermelerini ve işçilerin seçtikleri sendikaya katılma haklarına saygı göstermelerini” talep etti.

Raina, ayrıca, PT Philips Industries Batam'a, “bu konuda adil bir çözüme varılması için FSPMI ile toplu sözleşme görüşmelerine devam etme ve sendika ile yapıcı ilişki kurma” çağrısında bulundu.

 

DUYURU...

GENEL BAŞKANIMIZ SÜLEYMAN AKYÜZ’ÜN FACEBOOK HESABI ÇALINMIŞTIR. GELECEK OLAN MESAJLARA VE PAYLAŞIMLARA LÜTFEN İTİBAR ETMEYİNİZ. ...
devamı