Geçmişimize de Geleceğimize de Sahip Çıkıyoruz

13.06.2005

“GEÇMİŞİMİZE DE GELECEĞİMİZE DE SAHİP ÇIKIYORUZ” 13.06.2005 Petrol-İş Sendikası Aliağa Şubesi tarafından 12 Haziran Pazar günü ALLIANOI’a bir gezi düzenlendi.İzmir-Bergama’ya 18 km. uzaklıktaki Paşa Ilıcası mevkiinde bulunan antik kent, yapımı süren Yortanlı Barajının suları altında kalma tehdidi ile karşı karşıya bulunuyor. Eğer önlem alınmaz ise 2000 yıllık uygarlık yok olacak.İki otobüs dolusu Petrol-İş üyesi işçi ve yakınları sabah saatlerinde yola çıkarak kazı çalışmalarının yapıldığı bölgeye vardı. Burada işçileri Arkeolog Ahmet Yaraş başkanlığındaki kazı ekibi karşıladı. Kendilerine verilen destekten çok mutlu olduklarını belirten Yaraş:“Yedi yıldır yaptığımız kazı çalışmaları sonucunda gördük ki, toprağın altı hazine ile dolu.Büyük bir uygarlık gün yüzüne çıkarılmayı bekliyor. Bölgede yapımı devam eden Yortanlı Barajı yıl sonunda bitecek ve su tutulmaya başlanacak. Böylece büyük bir uygarlık yok olup gidecek. Baraj yapımına biz de karşı değiliz, ama buraya yapılması şart değil ve henüz yapılabilecek çok şey var. Bakanlık bu yıl ödenek göndermediği için kazı yapamıyoruz. Bu nedenle maddi manevi desteğe şiddetle ihtiyacımız var. Sizin katkılarınız bu nedenle çok anlamlı. Size ve sendikanıza teşekkür ediyoruz. Sesimizin duyurulması için herkesten yardım bekliyoruz” diye konuştu.Şube Başkanı İbrahim Doğangül ise; “bizler uzunca bir süredir özelleştirmelere karşı mücadele ederken hep, geleceğimize sahip çıkmaktan söz ediyoruz. Çünkü satılan ve satılmak istenen sadece bir fabrika, işletme değil geleceğimizdir.Bugün ise burada geçmişimize sahip çıkıyoruz. Çünkü geçmiş gelecektir. Geçmişine sahip çıkmayan geleceğine de sahip çıkamaz. Bu nedenle, Allıanoı gibi bir tarihi zenginlik, mutlaka korunmalı ve bizden sonraki kuşaklara aktarılmalıdır. Bu toprakların üzerinden bu güne kadar gelip geçmiş bütün uygarlıklar bizim tarihsel ve kültürel mirasımızdır. Tıpkı Petkim, Tüpraş ve diğer bütün kamu varlıklarımız gibi. Biz işçiler hepsine birden sahip çıkıyor ve Allıanoı sular altında kalmasın diyoruz” diye konuştu.Konuşmaların ardından arkeologların rehberliğinde yapılan gezi ile antik kent hakkında bilgi alan işçiler “Su Hayattır, Uygarlığı Yok Etmesin” ve “Allıanoı Geçmişimiz, Petkim, Tüpraş Geleceğimizdir; Tarihimize de, Geleceğimize de Sahip Çıkıyoruz” pankartlarını asarak saat 15.00 sıralarında bölgeden ayrıldılar. (Not: Allianoi hakkında daha geniş bilgiyi " www. allianoi.org " internet adresinden alabilirsiniz.)