• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

BASIN AÇIKLAMASI

Gemlik Gübre Grevi 88. Gününde Devam Ediyor

Genel  Sekreterimiz Ahmet Kabaca, Genel Mali Sekreterimiz Turgut Düşova  Gemlik Gübre'deki grevle alakalı İskele Meydanı'nda yapılan basın açıklamasına katıldılar.

18.11.2016

Bursa Şubemize bağlı Gemlik Gübre A.Ş. ile toplu iş sözleşmesinden kaynaklanan anlaşmazlıktan dolayı 88 gündür grevde olan Gemlik Gübre üye işçilerimiz   bugün bildiri dağıtarak fabrika dışındaki ilk eylemlerini gerçekleştirdi. İlçedeki Gemlik İskele Meydanı'nda bir basın açıklaması yapıldı.Basın açıklamamıza Genel  Sekreterimiz Ahmet Kabaca, Genel Mali Sekreterimiz Turgut Düşova, Türk-İş'e bağlı sendikaların Şube Başkanları, sivil toplum kuruluşları ve grevde olan üyelerimiz katıldı.

İşçiler adına basın açıklamasını yapan Bursa Şube Başkanımız Erhan Yakışan ayrıca konuşmasında şunlara da değindi; "Ülkemizin en köklü iş yerlerinden biri olan Gemlik Gübre'deki grevimiz kararlı bir şekilde sürmektedir. Gemlik Gübre'de 22 Ağustos 2016 tarihinde greve çıkmıştık. 335 üyemizin katıldığı grev, baskılara ve OHAL'e rağmen ilk günkü coşkuyla devam etmektedir. Petrol-İş Sendikası olarak toplu iş sözleşmesi süreci üyelerimizin haklarını almaları için gayret sarf ettik. Aylarca müzakere yollarını aramış olmamıza rağmen, ne yazık ki işverenin uzlaşmaz tavrı ile karşılaştık. İşveren bu tavrına haziran ayında getirilen “nitratlı gübre satış yasağını” bahane etmektedir. Gemlik Gübre, tarihi boyunca nice badireler atlatmış, zor günler geçirmiştir. 2004 yılında özelleştirmeden sonra Petrol-İş örgütlülüğünü korumuş ve fabrika bugünlere gelmiştir." dedi.

Daha sonra sözü alan Genel  Sekreterimiz Ahmet Kabaca konuşmasına “88 gündür fabrika önünde kararlı bir şekilde direnen tüm işçi arkadaşları selamlıyorum.” diyerek başladı. Kabaca; “Bu fabrikanın özelleştirilmesinin yanlış olduğunu zamanında söylemiştik. Fakat bizi dinlemediler ve bu kurumu özelleştirdiler. O günden bugüne çalışma şartları hep kötüye gitti ve sonucunda grev oldu. Biz masada muhatap bulamadığımız için grevdeyiz. 88 gündür grevdeyiz fakat grevde olduğumuzu kimse bilmiyor. Biz mücadeleci bir sendikayız bu mücadeleyi başarıya ulaştırıncaya kadar bir 88 gün daha direneceğiz. Patron grevde değilmişiz gibi davranıyor sanki işçileri ücretsiz izne göndermiş gibi rahat davranıyor” dedi.
Ahmet Kabaca şöyle devam etti: “Ülkeyi yönetenler bize OHAL’in devlete uygulandığını anlattı. Devlet kendini korumaya alıyor, OHAL’i kendine uyguluyor dendi. Fakat biz buradan sesimizi duyurmak için aylardır uğraşıyoruz. Bu OHAL, Gemlik Gübre işçilerinin sesini kısmak için mi uygulandı? ‘Demokrasiye bir şey olmayacak halkımızın özgürlüğü kısıtlanmayacak’ dendi. Ama biz halkımıza neden greve çıkmak istediğimizi anlatamıyoruz OHAL yüzünden. Artık seyirci kalmayacağız ve grevin başarıya ulaşması için sesimizi her gün daha fazla çıkaracağız.” dedi.

Açıklamaya Türk-İş’e bağlı sendikaların yanı sıra siyasi partilerin temsilcileri ve birçok kitle örgütü de destek verdi.