• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Genel Sağlık Sigortası anlatıldığı gibi değil

"Sağlıkta Dönüşüm Programı" adı altında ülkenin sağlık alanında gelmiş geçmiş yapısal en ciddi dönüşümlere imza atarak sağlığı paralı hale getiren AKP hükümeti, dün itibariyle çok daha ciddi bir adım daha attı.
SOL HABER
03.01.2012

Genel Sağlık Sigortası, dün yürürlüğe girdi. Yeni sistemle ilgili AKP'nin ve AKP'cilerin anlattıkları, gerçeği yansıtmaktan uzak.

"Sağlıkta Dönüşüm Programı" adı altında ülkenin sağlık alanında gelmiş geçmiş yapısal en ciddi dönüşümlere imza atarak sağlığı paralı hale getiren AKP hükümeti, dün itibariyle çok daha ciddi bir adım daha attı. Daha önce ertelenen Genel Sağlık Sigortası (GSS), 1 Ocak 2012'de yürürlüğe girdi. SSGSS (Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası) Kanunu ile 1 Ekim 2008'de tanımı itibariyle bütün yurttaşlar için "zorunlu" kılınan GSS, sosyal güvenlik reformu çalışmalarının sürmesi nedeniyle 1 Ekim 2010'a ertelenmiş, ikinci bir ertelemenin ardından da 1 Ocak 2012'de hayata geçirilmiş oldu.

Sayıları 9.2 milyonu bulan yeşil kart sahiplerinin de Genel Sağlık Sigortası kapsamına alınması ve sosyal güvenlik sistemine kayıtlı olmayan 1.7 milyon kişinin kayıt altına alınmasıyla tüm ülkenin sosyal güvenlik şemsiyesi altına gireceği, sosyal güvenliği olmayanların devlet desteğinden yararlanacağı iddia ediliyor.

Gerçekten reklam edildiği gibi mi? Önce ne gibi değişiklikler getirildiğine bakalım.

Yeşil kartlıların sayısı tırpanlanacak, sigortasızların "sicili tutulacak"
GSS uygulaması için yeşil kart kapsamındaki yurttaşlar açısından öngörülen iki yıllık geçiş süreci dün itibariyle doldu.

GSS ile en önemli değişikliklerden birisi, düşük gelir gruplarının sağlık hizmeti almasını sağlayan yeşil kartta yaşanacak. Sayıları 9.2 milyonu bulan yeşil kartlılar bu olanaklarını sürdürebilmesi için "incelemeye tabi tutulacak". Gereğinden fazla kişiye dağıtıldığı gerekçesi ile eleştirilen yeşil kart, artık periyodik incelemelere tabi olacak. 1 yıllık vize süreleri doluncaya kadar aynı şekilde GSS kapsamında sağlık hizmetlerinden yararlanmaya devam edecek olan eski yeşil kartlılar, vize süreleri dolduğu zaman sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarına giderek gelir testi yaptıracak.

Yeşil kartlıların yarısının, yapılacak gelir durumu incelemeleri sonucunda bu haklarını kaybetmesi bekleniyor.

devamı için:

 

DUYURU...

GENEL BAŞKANIMIZ SÜLEYMAN AKYÜZ’ÜN FACEBOOK HESABI ÇALINMIŞTIR. GELECEK OLAN MESAJLARA VE PAYLAŞIMLARA LÜTFEN İTİBAR ETMEYİNİZ. ...
devamı