• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Medyada Türk-İş Genel Kurulu

Güç Birliği değişime öncülük etmeyi hedefliyor

Olaylı başlayan Türk-İş 21. Olağan Genel Kurulu’nda Başkan Mustafa Kumlu’ya karşı, konfederasyona üye 10 sendikanın karşı liste çıkarması bekleniyor.
09.12.2011

Ankara’da Büyük Anadolu Otel’de dün başlayan genel kurul 11 Aralık’a kadar devam edecek. Genel Kurul’un olaylı başlayan ilk gününün ardından, bugün konfederasyona üye sendikaların genel başkanlarının yapacağı konuşmalar dinlenecek. Cumartesi günü devam edecek olan bu konuşmaların ardından, Mustafa Kumlu’nun genel başkan sıfatı ile konuşma yapması bekleniyor. Pazar günü yapılacak seçimlerle genel kurul sonlanmış olacak.

Delege olmayanların girişini engellemek amacıyla manyetik kart uygulamasının yapıldığı Türk-İş Genel Kurulu’nda, bazı sendikaların kayıtlı üyelerinin fazla gösterilerek delege sayılarının arttırılmaya çalışıldığı iddia ediliyor.

İlk gün Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ’a karşı yapılan protesto ile gündeme gelen genel kurulda mevcut başkan Mustafa Kumlu’ya karşı Sendikal Güç Birliği’nin, Petrol-İş Genel Başkanı Mustafa Öztaşkın’ı desteklediği daha önce açıklanmış ve Öztaşkın aday olduğunu genel kurul öncesi duyurmuştu. Güç Birliği Platformu’nda Tek Gıda –İş, Petrol-İş, Basın-İş, Deri-İş, Hava-İş, Kristal-İş, Tezkop-İş, TÜMTİS, Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) yer alıyor.

Yükselen bir mücadeleden ya da direnişten güç alarak gerçekleşmeyen Türk-İş Genel Kurulu’nun sonucunda işçi hareketinin önünü açan bir sürecin başlayacağına dair ciddi kuşkular dile getiriliyor. Mustafa Kumlu, iki yıl önce yaşanan TEKEL direnişinde ikircikli tutumu, işçinin hakkını savunmaktan çok hükümetle uzlaşmayı tercih etmesi ile hedef tahtasına oturtulmuştu.

AKP destekli başkan: Kumlu
2008’de yapılan Genel Kurul'da 147’ye karşı 214 oyla genel başkan seçilen Mustafa Kumlu, o günden bu yana AKP’ye yakınlığı ile gündeme geliyor. Özelleştirme, taşeronlaştırma, güvencesiz istihdam, özel istihdam büroları gibi işçi ve emekçilere yönelik birçok saldırıya karşı direngen tutum geliştirmeyen bugünkü Türk-İş yönetimi, TEKEL direnişi esnasında da eleştirilerin hedefi olmuştu.

Mustafa Kumlu, TEKEL direnişi sürecinde genel grev talep eden işçileri azarlamış, TEKEL işçilerinin taleplerini görmezden gelerek hükümet ile görüşmeleri yürütmüştü. Kumlu’nun Türk-İş Başkanı seçildiği genel kurulda Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Tayyip Erdoğan da hazır bulunmuştu.

devamı için:

 

DUYURU...

GENEL BAŞKANIMIZ SÜLEYMAN AKYÜZ’ÜN FACEBOOK HESABI ÇALINMIŞTIR. GELECEK OLAN MESAJLARA VE PAYLAŞIMLARA LÜTFEN İTİBAR ETMEYİNİZ. ...
devamı