• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Retunsee Başkanlar Kurulu ve Retunsee Kongresi Atina’da Yapıldı

Hayat Pahallığına Hayır! İşçiler Daha İyi Ücretleri Hak Ediyor!

Güneydoğu Avrupa Enerji Sendikaları Ağı Retunsee Başkanlar Kurulu 25 Nisan 2023 tarihinde Yunanistan’ın Atina kentinde toplandı.

28.04.2023

Toplantıya Retunsee Başkanlar Kurulu üyeleri: Petrol-İş Genel Başkanı Süleyman Akyüz, Sırbistan Petrol ve Gaz İşçileri Sendikası Başkanı Goran Takiç, Slovenya Enerji İşçileri Sendikası Başkanı Mitja Fabian, Yunanistan Petrol ve Gaz İşçileri Sendikası Başkanı Panagiotis Kontousiadis ve Hırvatistan Enerji İşçileri Sendikası Başkanı Jasna Pipuniç katıldı.

Avrupa’nın ve Balkanlar’ın içinde bulunduğu siyasi, ekonomik ve sosyal krizin değerlendirildiği toplantıda, özellikle Güneydoğu Avrupa’daki sendikal gelişmeler masaya yatırıldı. Retunsee üye sendikalarının bulunduğu Arnavutluk, Bosna Hersek, Hırvatistan, Kuzey Makedonya, Karadağ, Kıbrıs, Romanya, Sırbistan, Slovenya, Yunanistan, Türkiye’deki sendikal gelişmeler görüşüldü. Yükselen enerji fiyatları ve temel gıda fiyatlarının emekçilerin hayatını doğrudan olumsuz etkilediğine vurgu yapılarak işçilerin, emeği ile geçinen halkın daha iyi yaşam koşullarına ulaşabilmesine yönelik mücadele yöntemleri tartışıldı.

Akyüz: Yaşasın Dayanışma!

Toplantıda ayrıca 26 Nisan 2023 tarihinde yapılacak Retunsee Kongresinden önceki düzenlemeler görüşüldü. Kongrenin programı, faaliyet raporu, gelecek dönem faaliyetleri, 2023-2027 dönemi için yeni oluşturulacak başkanlar kurulu üyelerinin seçimi, yeni oluşturulacak denetim kurulu üyelerinin seçimi ve delegelerin gelecek dönem faaliyetlerine yönelik sunumlar yapıldı. Retunsee’nin çalışma yürütmek için yapılandırdığı sektör sekretaryalarının daha işlevsel çalışma yöntemleri görüşüldü.

Başkanlar Kurulu toplantısında bir konuşma yapan Petrol-İş Sendikası Genel Başkanı Süleyman Akyüz: “Bölgemiz sendikaları arasında daynışma devam etmeli. Bu coğrafyanın, Balkan coğrafyasının, sendikalarının sorunları aynı. Sorunlarımızı işbirliği ile çözebiliriz. Türkiye olarak bir deprem yaşadık. Bu konuda da Retunsee sendikaları hem maddi hem de manevi olarak büyük bir dayanıma gösterdi. Bu dayanışma sürmeli.” dedi.

Toplantı 26 Nisan’da yapılacak Retunsee Kongre hazırlıklarının görüşülmesine yönelik çalışmalarların tamamlanmasıyla sona erdi.

Gücümüz  Dayanışmamızdan Gelir: Güçlü Sendikalar, Güçlü İşçiler

Retunsee Kongresi 26 Nisan 2023 tarihinde Güneydoğu Avrupa’da yer alan 11 ülkeden 22 sendikanın katılımı ile Atina’da yapıldı. Petrol-İş Sendikası Genel Başkanı Süleyman Akyüz, Petrol-İş Sendikası Genel Örgütlenme ve Eğitim Sekreteri Niyazi Recepkethüda, Petrol-İş Sendikası İstanbul 2 Nolu Şube Başkanı Engin Bedir, Petrol-İş Sendikası Batman Şube Başkanı Veysel Kartal ve Petrol-İş Sendikası Uluslararası İlişkiler Uzmanı Rıza Köse’nin de delege olarak katıldığı toplantıda 60’a yakın delege ve gözlemci hazır bulundu.

Retunsee 5. Kongresi, Retunsee Genel Başkanı Goran Takiç’in açılış konuşması ile başladı. Daha sonra Retunsee’nin dört yıllık faaliyet raporunu sunan Retunsee Genel Sekreteri Mitja Fabian: “Geçen dört yıl boyunca Dünyanın Kovid-19 ve ekonomik kriz ile karşı karşıya kaldığını, bu süreçte işçilerin haklarının savunulmasına yönelik Retunsee faaliyetlerinin kesintisiz olarak devam ettiğini” belirtti. Fabian, Kovid-19 döneminde sermayenin işçi haklarına yoğun bir saldırı gerçekleştirdiğini belirtti. Yine, bu dönemde Retunse Dayanıma ve Eylem günlerinden Kavala petrol işçileri ile dayanışmaya, Retunsee sektör sekretaryalarının işletilmesinden en son Türkiye halkının karşı karşıya kaldığı deprem felaketinde üyelerini kaybeden Petrol-İş Sendikası ile dayanışmaya bir çok konuyu detaylı bir şekilde sunuldu.

Kemer Sıkma Politiklarına Son! Yaşasın Barış ve Halkın Refahı!

“Güçlü sendikalar, güçlü işçiler! Kemer sıkma politiklarına son! Yaşasın barış ve halkın refahı!” ana sloganı ile yapılan Kongre’de sendikalar kendi ülkelerinde karşılaştıkları sorunları dile getirdiler.

Kongrenin bu bölümünde söz alan Petrol-İş Genel Başkanı ve Retunsee Başkan Yardımcısı Süleyman Akyüz, artan enerji fiyatları, yüksek enflasyon ve pahalılığın bütün emekçilerin ortak derdi olduğunu söyledi. Akyüz konuşmasının devamında: “Sendikalar olarak işçilerin, emekçilerin karşı kaşıya olduğu bu sorunun çözümüne katkıda bulunmamız, mücadelemizi yoğunlaştırmamız gerekiyor.”dedi. Kovid-19 pandemisinin bölgemizde de sermayenin izlemeye çalıştığı düşük maliyetler, düşük ücretler ve örgütsüz emek yaratmak için bir araç olarak kullanıldığını söyleyen Akyüz, Kovid-19 döneminde kaybedilen haklarımızı ancak ve ancak birlikte ortak mücadele edebilirsek geri kazanacağız.” dedi. NATO’nun Doğu Avrupa’ya doğru genişlemesi sonucu ortaya çıkan Ukrayna-Rusya çatışmasına da değinen Akyüz: “Savaşın en başta emekçilere zarar verdiğini, bütün ülkelerin işçileri, emekçileri arasında barış ve kardeşlik politikalarının izlenmesi, emperyalizmin bölgedeki işçileri ve emekçileri birbirine düşürme politikalarına karşı çıkılması gerektiğini vurguladı.

Kongre diğer delegelerin de konuşmaları ile Başkanlar Kurulu üyelerinin ve Denetim Kurulu üyelerinin seçimi ile devam etti.

Retunsee Yeni Başkanlar Kurulu ve Denetim Kurulu Seçildi

Kongrede yapılan seçimlerde 5 üyeli Retunsee Başkanlar Kurulu için yapılan seçimlerin sonucunda Retunsee Genel Başkanığına Goran Takiç seçilirken, Başkan Yardımcıları Süleyman Akyüz ve Jasna Pipuniç oldu. Retunsee Genel Sekreterliğine Mitja Fabian, Genel Sekreter Yardcımcılığına ise Panagiotis Kontousiadis seçildi.

Denetim kurulu üyeliklerine ise Kıbrıs Segdamelin Sendikasından Athos Eleftheriou, Bosna Hersek Enerji İşçileri Sendikasından Dubravko Pervan ve Sırbistan Enerji İşçileri Sendikasından Danica Popoviç seçildi.

Kongre yeni oluşan Başkanlar Kurulunun delegeleri selamlayan konuşmaları ile sona erdi.

Petrol-İş heyeti Kongre sırasında Bosna Hersek Enerji İşçileri Sendikası heyeti ve Romanya Petrokimya İşçileri Sendikası heyeti ile de ikili görüşmeler gerçekleştirdi.