Hindistan'da 150 milyon işçi grevde

Hindistan'da 2 Eylül'de ülkenin en büyük grevine her sektörden milyonlarca işçi katıldı. Göstericiler işçilerin işten atılmasını kolaylaştıracak sözümona reformları protesto ettiler.

03.09.2015

Ülke ölçeğinde grev çağrısı yapma kararı, ulusal sendikal merkezlerin çağrısıyla geçen Mayıs ayında toplanan Ulusal İşçi Kongresi'nde alınmıştı.

Hindistan'ın dört bir yanında mitingler düzenlendi. Hükümetle sendikalar arasındaki görüşmelerin kesilmesinin ardından tahminen 150 milyon işçi sokaklara döküldü.

Sendikaların hükümete sunduğu, iş yasalarında yapılması öngörülen işçi karşıtı değişikliklere karşı çıkılan 12 maddelik bildirgede şu talepler de yer alıyor: yeni bir asgari ücret belirlenmesi, sürekli işlerde taşeron işçisi kullanılmasına son verilmesi ve taşeron işçilerine benzer işte çalışan düzenli işçilerle aynı ücret ve sosyal hakların ödenmesi, temel iş yasalarının titizlikle uygulanmasının sağlanması, bütün işçileri kapsayan genel bir sosyal güvenlik sistemi kurulması, sendikaların başvuru tarihinden itibaren 45 gün içinde zorunlu tescili, ILO'nun 87 ve 98 sayılı sözleşmelerinin derhal onaylanması.

IndustriALL Küresel Sendika'nın genel sekreter yardımcısı Fernando Lopes, grevi desteklemek üzere Faridabad'da işçilerin yığınsal bir toplantısına katıldı. Ayrıca, Odisha ve Jharkhand'da düzenlenen toplantılara ve mitinglere katılarak IndustriALL'un destek ve dayanışmasını dile getirdi ve şöyle dedi:

“IndustriALL Hindistan işçilerinin ortak eylemini takdirle karşılıyor ve onların yanında yer alıyor. Greviniz sadece Hindistan işçi sınıfının geleceğini belirlemeyecek, dünyanın başka yerlerinde de geniş bir etki yaratacak.”

IndustriALL üyesi birçok sendika Hindistan işçilerinin grevine dayanışma mesajı gönderdi. ABD Birleşik Çelik İşçileri Sendikası'ndan Benjamin Davis de işçilerin yığınsal toplantısına katıldı. Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu (ITUC) Genel Sekreteri Sharan Burrow, ITUC ve ona bağlı ulusal sendikal merkezlerin tümünün Hindistan işçilerinin her tür mücadelesini desteklemeye devam edeceğini açıkladı.

Çeviri: Dış İlişkiler Servisi

DUYURU...

GENEL BAŞKANIMIZ SÜLEYMAN AKYÜZ’ÜN FACEBOOK HESABI ÇALINMIŞTIR. GELECEK OLAN MESAJLARA VE PAYLAŞIMLARA LÜTFEN İTİBAR ETMEYİNİZ. ...