• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Holcim ve Lafarge işçileri küresel eyleme hazırlanıyor

Bütün kıtalardaki Holcim ve Lafarge işçileri, Holcim ile Lafarge'ın birleşmesiyle kurulan yeni çimento devinde iş sağlığı ve güvenliği hakları için küresel bir kampanyaya hazırlanıyor.

27.04.2015

Güney ve Kuzey Amerika'daki, Asya'daki ve Avrupa'daki Holcim-Lafarge tesislerinde, ölmüş ve sakatlanmış işçileri uluslararası anma günü olan 28 Nisan'da yeni bir eylem hazırlığı var.

Ocak 2013'te Hindistan'da Ambuja-Holcim fabrikasındaki korkunç kazada beş Holcim işçisi öldü. Kaza fabrika yönetiminin iş sağlığı ve güvenliği kurallarını göz ardı etmesinden kaynaklanıyordu. Beşinci kattaki uçucu kül deposuna kapasitesinin yaklaşık iki katı kül yüklenmişti. Ağırlığı 300 tonu bulan depo dört kat aşağıya çökmüş ve parçalanmıştı. Hava saatlerce kül bulutuyla kaplanmıştı. Beş işçi enkazın altında kalmıştı.

Bu korkunç olay ne ilk ne de tekti. Aynı yıl Holcim ve Lafarge'daki işyerinde toplam 73 işçi öldü. Şirketi zengin etmek için canını dişine takarak çalışan işçilerin çıkarları göz ardı edildi. İşçiler bütün bunların bedelini hayatlarıyla ödemeye devam ediyorlar.

Ama bu sadece buzdağının görünen ucu. Ölüm rakamları işyerlerinde tehlikeli maddelere maruz kaldıkları için ölümcül solunum yolu hastalıklarına ve kansere yakalanan işçileri kapsamıyor.

İşçiler her iki şirkete de sorunlarını defalarca iletmişler. Holcim'in son genel hissedarlar toplantısında IndustriALL Küresel Sendika, Uluslararası İnşaat ve Ağaç İşçileri Federasyonu (BWI) ile Avrupa İnşaat ve Ağaç İşçileri Federasyonu (EFBWW) ve üye sendikalar işçilerin taleplerini hissedarlara iletti. Sendikalar hissedarların toplandığı binanın önünde gösteri düzenledi ve işçilerin taleplerini vurgulayan bildiriler dağıttı. 

Ne yazık ki her iki şirket de şimdiye kadar işçilerin taleplerini kulak arkası etti. Şirket yönetimleri toplam 130.000'den fazla işçinin geleceğiyle ilgili en ufak kaygı duymuyor..

Durumu değiştirmek ve işçilerin hayatları pahasına kâr üstüne kâr edilmesine son vermek için, IndustriALL, BWI, EFBWW ve üye sendikalar 28 Nisan'da eylem yapacak ve “İşçilerin sağlık ve güvenlik hakları olmadan birleşme olmaz” diyecek.

Holcim ve Lafarge işçilerinin kampanyasına şuradan destek verebilirsiniz: http://www.labourstartcampaigns.net/show_campaign.cgi?c=2634

 

DUYURU...

GENEL BAŞKANIMIZ SÜLEYMAN AKYÜZ’ÜN FACEBOOK HESABI ÇALINMIŞTIR. GELECEK OLAN MESAJLARA VE PAYLAŞIMLARA LÜTFEN İTİBAR ETMEYİNİZ. ...
devamı