• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

ILO 190 İMZALANSIN, ŞİDDET VE TACİZ SON BULSUN!

"Petrol-İş, çalışma yaşamında şiddet ve tacizle mücadelece güçlü bir araç olan ILO'nun 190 sayılı sözleşmesinin imzalanması çağrısını tekrarlıyor."

24.11.2022

Kadınların ve kadın emekçilerin hayat standartlarını iyileştirmenin ne kadar değerli olduğunu en iyi bilecek kurumlar, sendikalardır. Petrol-İş de, uzun yıllardır kadın emekçilerin sorunlarını sendikamızın en önemli sorunlardan biri saymakta ve bu doğrultuda azımsanamayacak çalışmalar yapmaktadır.

Kadına yönelik şiddet, yeterli hukuki düzenlemeler yapılmadığı için ülkemizde kanayan bir yara olmaya devam ediyor. Türkiye'de her on kadından dördünün hayatında en az bir kere eşi veya bir yakını tarafından şiddete uğradığını resmi istatistikler söylüyor. Son on yılda kadın cinayetlerinin üç kat arttığı, öldürülen kadınların sayısının üç bini geçtiği de yine istatistiklerde yer alıyor. Kadına yönelik şiddet, sadece ülkemizde değil, dünyada da çözülmeyi bekleyen öncelikli meselelerden birisidir.

Bu mesele bir insan hakları sorunu olarak önümüzde duruyor, ama aynı zamanda bir iş sağlığı ve güvenliği meselesi olarak ele alınmalıdır. Özellikle çalışma yaşamında kadınların uğradığı ayrımcılık, şiddet ve taciz, hem kadınlarla erkekler arasındaki fırsat eşitliği için bir tehdit, hem toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması önünde büyük bir engel oluşturuyor. Bu nedenle, bu meseleyle mücadelede sendikalara büyük bir görev düştüğünün farkındayız.

Petrol-İş Sendikası olarak kadına yönelik şiddetin aynı zamanda sendikal bir mesele olduğunu biliyoruz. Bizler, tüzüğümüzde ve toplu sözleşmelerimizde kadına yönelik şiddete ilişkin hükümlere ek olarak ILO'nun 190 sayılı "Çalışma yaşamında şiddet ve tacizin önlenmesi" sözleşmesinin hem evdeki hem işyerindeki şiddetle etkin mücadelede güçlü bir araç olduğunu düşünüyoruz. Petrol-İş sendikası olarak sözleşmenin kabul edildiği 2019 Haziranından beri yaptığımız gibi, sözleşmenin ülkemizde onaylanması için gerekli her türlü ulusal ve uluslararası çalışmada yer almaya devam ediyoruz.

Tüm dünyada olduğu gibi, ülkemizde de cinsiyete dayalı şiddet sorununun çözümü için ILO'nun 190 sayılı sözleşmesi ivedilikle onaylanarak yasal düzenlemelere bir an önce başlanmalıdır.

Şiddetsiz bir ortamda çalışmak temel insan haklarından biridir!
Kadınlara yönelik şiddetin hiçbir biçimi kabul edilemez!

Petrol-İş Sendikası
Merkez Yönetim Kurulu adına
Süleyman Akyüz
Genel Başkan