• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

IndustriAll Avrupa Yönetim Kurulu: İşçilerin Avrupa’sını Savunacağız!

IndustriALL Avrupa Sendikası Yönetim Kurulu toplantısı İsveç’in Stockholm kentinde 24-25 Mayıs 2022 tarihlerinde kentinde yapıldı.

27.05.2022

Toplantıya 35’in üzerinde Avrupa ülkesinden 190 civarında sendika temsilcisi katıldı. Türkiye’den toplantıya sendikamız Petrol-İş ile birlikte Deriteks, Genel Maden-İş, Teksif, Türk Metal, Birleşik Metal-İş, Lastik-İş, Öz İplik-İş ve Öz Çelik-İş sendikalarından da temsilciler katıldı.

Sendikamız Petrol-İş’ten toplantıya, aynı zamanda IndustriAll Yönetim Kurulu Üyesi olan Genel Başkan Süleyman Akyüz ve Dış İlişkiler Uzmanı Rıza Köse katıldı.

Toplantı İsveç sendikalarının açılış konuşmaları ile başladı, IndustriAll Avrupa Genel Sekreteri Luc Triangle’ın faaliyet raporunu sunumu ile devam etti.

Sosyal bir Avrupa istiyoruz!

Toplantıda konuşulan temel konular ise son dönemde yükselen enflasyon ve emekçilere etkisi, mülteci meselesi, Avrupa’da sanayinin dönüşümü, Avrupa sosyal gündemi, adil bir ekonomik toparlanma için işçilere adil ücretler verilmesi, yapay zekanın istihdama etkileri, küresel şirketlere yönelik politikalar, sanayide yeşil dönüşüm ve sendikal örgütlenmeydi.

Haklarımızı korumak ve genişletmek için sokağa çıkacağız!

Toplantının Avrupa’da işçi hakları konusundaki genel değerlendirmeler bölümünde enerji fiyatlarından, gıda fiyatlarına, konut kiralarından ulaşıma her alanda zamlar yapıldığı, çalışanların geçiminin zorlaştığı vurgulandı. Mal ve hizmet fiyatlarına bu kadar zam yapılırken işçi ücretlerinin adeta dondurulduğunun altı çizildi. Diğer taraftan zenginlerin bu kriz döneminde servetlerini artırdığı belirtildi. Bu durumun Avrupa’da gelecekte emekçiler açısından genel bir yoksullaşma doğuracağının altı çizildi. Buna karşı sendikaların mücadeleyi yükseltmesi çağrısı yapıldı. Bu çerçevede Belçika ve İtalya sendikaları daha önceden aldıkları kararla gelecek günlerde sokağa çıkacaklarını belirttiler.

İki gün boyunca süren toplantıda İsveç Çalışma ve Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Bakanı Eva Nordmark, İsveç İş Sanayi ve İnovasyon Bakanı Karl-Petter Tworwaldson, İsveç Dış İşleri Bakanı Ann Linde’de ve Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu ITUC Genel Sekreteri Sharan Burrow da birer sunum yaptılar.

Toplantı örgütsel ve mali konuların değerlendirmesi ile sona erdi.