• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

IndustriALL Küresel Sendika Yönetim Kurulu Yapıldı

IndustriALL Küresel Sendika Yönetim Kurulu 23-24 Mayıs 2024’te IndustriALL Küresel Sendika Genel Merkezinin bulunduğu İsviçre’nin Cenevre kentinde toplandı. Toplantıya Türkiye’den Japonya’ya, Hindistan’dan ABD’ye, Güney Afrika’dan Danimarka’ya yaklaşık 150 sendika temsilcisi katıldı.

29.05.2024

Türkiye’den imalat alanında petrol ve kimya, metal ve tekstil sektörlerinde örgütlü sendikalar toplantıda hazır bulundu. Petrol-İş Sendikasından toplantıya Genel Başkan Süleyman Akyüz, Genel Yönetim Sekreteri Ali Haluk Koşar ve Uluslararası İlişkiler Uzmanı Rıza Köse katıldı.

IndustriALL Küresel Sendikanın önemi, bir araya getirdiği ülke sendikaları ve bu sendikaların örgütlü olduğu sektörlerden geliyor. İmalatta lokomotif sektörlerde (petrol-kimya, metal-tekstil) örgütlü sendikaların bir araya geldiği toplantıya ABD, Kanada, Brezilya, Meksika, Hindistan, Japonya, Vietnam, Endonezya, Güney Afrika, Nijerya, Almanya, Türkiye, İngiltere, Fransa, İtalya gibi büyük ekonomiler de örgütlü sendikaların temsilcilerinin katılması toplantının önemini ortaya koymaktadır.

Toplantı IndustriALL Küresel Sendika Başkanı Marie Nilsson’un açılış konuşması ile başladı. Aynı zamanda İsveç IF Metal Sendikası Başkanı olan Marie Nilsson konuşmasında dünyada artan eşitsizliklerden, sermaye sınıfının emek hareketine ve sendikal harekete karşı saldırılarından bahsederek, örgütlenmenin önemini vurguladı. İşverenlerin grev hakkına yönelik tutumları, son dönemde Finlandiya başta olmak üzere grev hakkına yönelik saldırıların kabul edilemeyeceğini belirtti.  Sendikaların emek hareketine yönelmiş her türlü saldırıya karşı duracağı, bütün dünyada işçi hakları ve sendikal hakların gelişmesi için IndustriALL Küresel Sendikanın var gücü ile mücadele edeceğinin altını çizdi. IndustriALL Küresel Sendika’nın gelecek kongresinin sloganı da IndustriALL Küresel Sendika Başkanı Marie Nilsson’un konuşması paralelinde “Adil Bir Gelecek İçin Örgütlen/Sendikalı Ol!” olarak belirlendi.

Toplantı daha sonra Sekretarya raporunun onaylanması, Kongre hazırlık komitesinin hazırlıklarını sunması, küresel şirketlere yönelik uygulanacak stratejilerin tartışılması ile devam etti. Yapay zeka ve petrol-kimya-metal ve tekstil sanayide otomasyonun geleceği görüşülen diğer konular arasındaydı.

Toplantı  mali ve idari konuların görüşülmesi ile sona erdi.

Toplantı sırasında Petrol-İş Sendikası Genel Başkanı Süleyman Akyüz ve Genel Yönetim Sekreteri Ali Haluk Koşar ile IndustriALL Küresel Sendika Kimya Sektör Sorumlusu Tom Grinter ve Tekstil Sektör Sorumlusu Christina Hajagos-Clausen arasında Petrol-İş Sendikasının örgütlenme çalışması yürüttüğü YKK işyeri üzerine bir görüşme yapıldı. IndustriALL Küresel Sendika temsilcileri dayanışmalarını sundular.

Yine YKK işyeri konusunda Japonya Kimya Sendikası UA ZENSEN Başkanı Akihiko Matsuura ve Petrol-İş Yönetimi arasında bir toplantı yapılarak, Petrol-İş Sendikasının YKK örgütlenmesi görüşüldü. Japonya Kimya Sendikası UA ZENSEN Başkanı Akihiko Matsuura destek ve dayanışma duygularını sundu.