Her sene kadına yönelik şiddete ve kadın cinayetlerine dair istatistikler yayınlanıyor. Resmi rakamlara göre, ülkemizde her gün yaklaşık yediyüz kadın şiddete uğradığını belirterek yardım çağrısında bulunuyor. Günde dört yüze yakın kadın, sığınma talebinde bulunuyor. Bunlar sadece adalete erişebilen kadınların sayısı. Ülkemizde her yüz kadından 38’i hayatının bir döneminde en az bir kez şiddete uğruyor. Sadece bu yıl öldürülen kadınların sayısı 400’ün üzerinde. Bu rakamlar basına yansıyan haberlerden elde edilenler. İşlenen suçun ne kadar ciddi boyutlara ulaştığı ortada. Rakamları oluşturanların, şiddet mağduru kadınlar olduğunu unutmadan, toplumu, iş yerlerini, sokakları şiddetten temizlemek için sendikalar da içinde olmak üzere, toplumun tüm kurumlarıyla kararlı bir mücadele yürütmeye mecburuz.
Kadına yönelik şiddet, ciddi bir insan hakları ihlalidir. İnsana yakışır iş için başta gelen koşullardan birisi, işyerlerinin şiddet ve tacizden arındırılmış olmasıdır. Kadın işçilerin güvenli ortamlarda yaşamaları ve çalışmaları en önemli insan haklarından birisidir, bu hakkın temin edilmesini sağlamak için sendikaların elinde güçlü araçlar var. Sendikalar, bu araçları kullanarak sorunun çözümü konusunda öncülük edebilir, somut adımlar atabilir.
Petrol-İş Sendikası olarak eşitlik mücadelesinin bir parçası olarak gördüğümüz şiddetle mücadele konusundaki kararlılığımız sürüyor. Tüzüğümüzde, toplu sözleşmelerimizde kadına yönelik şiddetle mücadele konusunda hükümler koyduk, üyelerimizi bu konuda bilinçlendirmek, sendikamızda ve örgütlü olduğumuz işyerlerinde mücadeleyi güçlendirmek için toplumsal cinsiyet eğitimlerimizde şiddetle mücadelenin etkin araçlarından biri olan ILO’nun 190 sayılı sözleşmesine yer veriyoruz. Her sene bu konuda farkındalık yaratmak amacıyla kadın üyelerimizle kampanyalar düzenliyoruz. Uluslararası Çalışma Örgütü’nün 190 sayılı “Çalışma yaşamında şiddet ve tacizin önlenmesi” sözleşmesinin ülkemizde onaylanması ve yürürlüğe girmesi için çağrılar yapıyor, ulusal ve uluslararası düzeyde ortak çabalar içinde yer alıyoruz.
25 Kasım Kadına Yönelik Uluslararası Mücadele Günü vesilesiyle 190 Sayılı ILO sözleşmesinin ülkemizde onaylanması çağrımızı tekrarlıyoruz.
ILO190 imzalansın, çalışma yaşamında şiddet ve taciz son bulsun!
İnsana yakışır iş, şiddetsiz ve tacizsiz işyerleri, sendikayla gelecek!
Hayatın her alanında eşitlik, ayrımcılığa, şiddete, tacize son!
Merkez Yönetim Kurulu adına
Süleyman Akyüz
Genel Başkan