• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Irak Sendikaları: Ekmek istiyoruz! Kurşun Değil!

08.11.2019

IndustriALL Küresel Sendika ve Irak’taki üyeleri Irak’ta işsizliğe ve yolsuzluğa karşı protesto gösterilerine katılanlara karşı Irak güvenlik güçlerinin baskıcı ve şiddete varan tutumunu kınadı. Bugün milyonlarca Iraklı, özellikle de gençler, yaygın işsizlik ve yoksulluğun sıkıntılarını çekiyor.

Onbinlerce Iraklı Bağdat’taki Tahrir Meydanı’nda bir araya gelerek hükümetin ilan ettiği sokağa çıkma yasağını protesto etti. 29 Ekim 2019 itibariyle ülkede devam eden gösterilerdeki ölü sayısı yüzleri aşmış durumda. Güvenlik güçleri göstericilere karşı gerçek mermi kullanıyor ve çatılardan keskin nişancılarla göstericileri vuruyor. Aynı gün Irak’ın Kerbela kentinde maskeli gruplar tarafından saldırıya uğrayan 18 gösterici öldü.

Aslında bu durum çöken kamu hizmetlerine, yaygın işsizliğe ve yolsuzluğa karşı genç işçiler tarafından yaklaşık bir ay önce başlatılmıştı. Gösterilerin kökeni Musul’da IŞİD’in yenilmesinden sonra halkın yaşam düzeyinin bir türlü düzelmemesiydi. Göstericiler ülkenin zengin petrol kaynaklarının halkın yararına kullanılmadığını vurguluyorlardı. Bir çok gösterici eğitim, sağlık hizmetleri, temiz su ve elektriğe ulaşamadığı için sokaklara çıktı.

Irak’ta bu süreçte sendikalar da gösterilere katıldı. Irak sendikal merkezlerini bir araya getiren “Irak Sendikalar Konferansı” bir bildiri yayınlayarak göstericilerin taleplerini desteklediklerini ilan etti. Sendikalar yayınladıkları bildiri ile hükümeti de kınadı. Sendikalar bu gösterilerin yıllardır hükümetin uyguladığı; işsizliği, yolsuzluğu ve yoksulluğu yaygın hale getiren politikların sonucu olduğunu belirttiler.

Bağdat ve Basra’daki sendikalar gösterilere daha yoğun katıldı. Basra’da limanı kapatan göstericiler arasında sendika üyeleri de vardı. Sendikalar işsizlik sorununa dikkat çekerek Irak’ın sanayi ve tarım üretiminin talan edildiğini, ekonominin petrol ihracına ve ithalata bağımlı bir hale getirildiğini belirttiler.

Basra Sendikalar Federasyonundan yapılan açıklamada “Anavatanımız talan ediliyor, gençlerimiz katlediliyor. Irak halkı barışçıl bir şekilde hakları için sokağa çıktı; ancak kurşunlarla karşı karşıya kaldı. Evlatlarımız tutuklandı, öldürüldü.”denildi.

Sendikaların gösterilerdeki taleplerinin bazıları şunlardı:

İşsizliğe karşı fabrikaların yeniden açılmalı ve çalışma koşullarının iyileştirilmeli
Yolsuzluk yapanlar adalet önünde hesap vermeli, yolsuzluğun zararları yolsuzluk yapanlardan tazmin edilmeli
Seçim yasası değiştirilmeli ve seçimler uluslararası gözlemcilerin gözetimi altında yapılmalı
Ulaşılabilir elektrik, temiz su, sağlık ve eğitim başta olmak üzere kamu hizmetleri iyileştirilmeli
Göstericilere saldıran, göstericileri yaralayan ve öldürenler yargılanmalı ve gerekli cezaya çarptırılmalı