• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

İşçi önderi Rıza Kuas’ı anıyoruz

Türkiye işçi sınıfı hareketinin unutulmaz önderlerinden, DİSK kurucusu ve Lastik-İş Sendikası Onursal Genel Başkanı Rıza Kuas’ı ölümünün 30. yılında anıyoruz. 
28.10.2011

Türkiye işçi sınıfı hareketinin unutulmaz önderlerinden, DİSK kurucusu ve Lastik-İş Sendikası Onursal Genel Başkanı Rıza Kuas’ı ölümünün 30. yılında anıyoruz. Kuas için bugün (27 Ekim 2011) saat 11:30’da Edirnekapı Hava Şehitliği’ndeki mezarı başında Lastik-İş Sendikası tarafından bir tören düzenlenecek.

Rıza Kuas Kimdir?

RIZA KUAS 1926 yılında Adapazarı’nda doğdu.  Ortaöğrenimini tamamlayamadan İstanbul’da Gıslaved Lastik Fabrikası’nda çalışmaya başladı. Derby lastik fabrikasında çalışken, İstanbul Lastik ve Kauçuk İşçileri Sendikası işyeri temsilciliğine seçildi. Ardından sendikanın Kazlıçeşme Şube Başkanı oldu.  1954 yılında genel başkanlığa seçildi. Aynı dönemde İstanbul Sendikalar Birliği’nin saymanlığını yürüttü.
Sektördeki tüm işçilerin tek çatı altında birleşmesi için çaba harcadı ve birliği, Lastik-İş çatısı altında önemli ölçüde gerçekleştirdi. 1961’de Türkiye İşçi Partisi (TİP)’nin kurucuları arasında yer aldı ve 1963’te partinin Genel Sekreterliği’ne getirildi. TİP listelerinden girdiği 1965 seçiminde Ankara’dan ve 1969 seçiminde ise İstanbul’dan milletvekili seçilerek iki dönem TBMM’de görev yaptı. 1964-1966 yılları arasında Türk-İş Yönetim Kurulu üyeliği yaptı.  1967’de DİSK’in kurucularından biri oldu ve izleyen yıllarda yürütme ve yönetim kurulu üyeliklerini üstlendi.  Hastalığına rağmen, sendikal mücadeleden kopmayan Rıza Kuas, 29 Ekim 1981’de yaşama veda etti.

 

 

DUYURU...

GENEL BAŞKANIMIZ SÜLEYMAN AKYÜZ’ÜN FACEBOOK HESABI ÇALINMIŞTIR. GELECEK OLAN MESAJLARA VE PAYLAŞIMLARA LÜTFEN İTİBAR ETMEYİNİZ. ...
devamı