• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

SGBP'den Trakya'da Kitlesel Miting

İŞÇİLER 'TAŞERONA HAYIR' DEDİ

Sendikal Güç Birliği Platformu’nun 23 Mart 2013 Cumartesi günü Lüleburgaz’da gerçekleştirdiği ‘Kuralsız Güvencesiz Çalışmaya Hayır. Taşeron İşçiliğine Son’ Trakya bölge mitingi yoğun katılım ve coşkuyla gerçekleşti.

Basın Servisi
25.03.2013

Sendikal Güç Birliği Platformu’nun 23 Mart 2013 Cumartesi günü Lüleburgaz’da gerçekleştirdiği ‘Kuralsız Güvencesiz Çalışmaya Hayır. Taşeron İşçiliğine Son’ Trakya bölge mitingi yoğun katılım ve coşkuyla gerçekleşti.

VİDEOMUZU İZLEYEBİLİRSİNİZ

Sabah saatlerinde Hükümet Konağı’nda toplanan işçi ve emekçiler Kongre Meydanına yürüdü.

Mitinge Sendikal Güç Birliği Platformunu oluşturan Petrol-İş, Kristal-İş, Tek Gıda-İş, Hava-İş, Tez Koop-İş, Belediye-İş, Deri-İş, Basın-İş, TÜMTİS ve TGS’nin yanı sıra, Türk-İş’e bağlı Genel Maden-İş ile Yol-İş de katıldı.

Yoğun katılım sağlanan mitinge Genel Merkez Yöneticilerimiz, Trakya, Düzce , İstanbul 1 Nolu, İstanbul 2 Nolu, Gebze, Bandırma,  Bursa, Kocaeli Şubelerimizin yöneticileri ve üyelerimiz de destek verdi.

Mitingde ayrıca IndustriALL Genel Sekreter Yardımcısı Kemal Özkan , Uluslararası Gıda İşçileri Sendikası Genel Sekreteri Ron Oswald, DİSK’e bağlı Birleşik Metal-İş, Devrimci Sağlık-İş, Genel-İş, Tekstil-Sen ve Emekli Sen ile KESK’e bağlı Egitim Sen yer aldı. Sendikaların yanı sıra siyasi partilerin de katıldığı mitingde CHP, EMEP, ÖDP, TKP, İP, TKP1920, UİD-DER, SDP, Taşeron İşçileri Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği de katıldı. Mitinge CHP Milletvekilleri Turgut Dibek ve Faik Öztrak da katıldı.
SGBP ve katılımcı başkanlarının öncülüğünde yürüyüş korteji oluşturuldu. Binlerin oluşturduğu Kortejde “İşçiler birlik olsa dünya yerinden oynar”, “Ücretli kölelik düzenine son”, “Taşerona hayır”, “Güvenceli iş güvenli gelecek”, “Direne direne kazanacağız” “Taşeron sömürüsüne son”, “Susma sustukça sıra sana gelecek”, “Söz, yetki, karar çalışanlara” sloganlarıyla neredeyse bütün ilçe boyunca yürüdü. Lüleburgazlılar mitinge büyük ilgi gösterdi. Yürüyüş Kongre Meydanında sonlandı. Daha sonra konuşmalara geçildi.

Artık Yeter Be ya
Mitingde açılış konuşmasını Tertip Komitesi adına Trakya Şube Başkanımız Turgut Düşova yaptı.  Düşova konuşmasında şu ifadelere yer verdi:  “AKP 10 yıldır işçiye kan kusturuyor. Sermaye çıkarına hizmet ediyor. Onlarca insanımız ölüyor, bakan ‘Güzel öldüler’ diyor. İnsan gibi yaşamak isteyenler, hak arayanlar biber gazı, cop yiyor. Bütün bunlar karşısında Türk-İş sessiz, iktidar ile zulme, sömürüye ortak oluyor. Bugün Trakya’dan AKP’yi uyarıyoruz. İşçiler buradan ayağa kalkacak, Türk-İş’e de ‘kendine gel’ diyoruz. 10 yıldır bütün bu zulme, sömürüye kulak tıkayanlara Trakya gibi güçlü şekilde tepki koyacağız. Trakya şivesiyle, onların anlayacağı dilden ‘Artık yeter be ya’ diyoruz.”

Düşova'nın ardından Sendikal Güç Birliği Kadın Koordinasyonu adına Neslihan Taşoluk Nakaş konuştu.  Nakaş konuşmasında  “Esnek çalışma güvence değil, güvencesizliktir. Eksik kalan primleri kim ödeyecek. Buradan Türk-İş’e sesleniyoruz. Böyle kadın politikası olmaz. Kadınların üzerinden politikalar geliştirip, bunları uygulamanız gerekiyor. Bu şekilde daha ne kadar devam edeceksiniz. Kadınlar burada Türk-iş nerede. Esnek değil, düzenli, güvencesiz değil sendikalı işçiler için haydi kadınlar dayanışmaya” ifadelerini kullandı.

Nakaş'ın konuşmasının ardından Sendikal Güç Birliği Platformu'nu oluşturan sendikaların Genel Başkanları kürsüye çıkarak mitinge katılanları selamladılar.
Sendikal Güç Birliği Platformu Dönem Sözcüsü ve Kristal-İş Sendikası Genel Başkanı Bilal Çetintaş konuşma yaptı.  Çetintaş konuşmasına "Merhaba insanca yaşamak, insanca çalışmak isteyenler. Emek düşmanı politikalara karşı inatla, ısrarla, sabırla direnenler merhaba" sözleriyle selamlayarak başladı.

Kristal-İş Sendikası Genel Başkanı Bilal Çetintaş, yüzyıla yakın cumhuriyet tarihinde işçiyi, emekçiyi bu kadar ayaklar altına alan bir hükümetin görülmediğini söyledi.  Hükümetin ne toplumu ne de emekçileri dinlemediğini belirten Çetintaş, “Kulaklarını tıkamış, gözü kara bir biçimde sermayenin istediklerini yapıyor. Patronlar, kıdem tazminatı sırtımıza yük diyor. Hükümet onları bu yükten kurtarmak için hazırlık yapıyor. Patronlar asgari ücretten şikâyet ediyor. Hükümet bölgesel asgari ücret yoluyla asgari ücreti daha da düşürmek için hazırlık yapıyor. Patronlar işçileri daha da çok sömürebilmek için taşeronluğu yaygınlaştırmak istiyor"  dedi.

Örgütlü birleşik güç yenilmez
Çetintaş; AKP'nin 10 yıllık iktidarında taşeronlaşma ön plana çıkarıldı. Sendikal güvenceler tırpan edildi. Ama onlara sorsanız emekçi dostuyuz diyorlar. Peki soruyorum kıdem tazminatına göz diken AKP işçi dostu mu? THY çalışanlarını işten atan AKP işçi dostu mu? Sendikalı işçileri işten atan AKP işçi dostu mu? İşçilere gaz sıkan, coplayan AKP işçi dostu mu? Akan işçi kanı hükümetin umurunda mı? 12 bin işçi iş kazasına kurban gitti. Bunlar iş kazası değil iş cinayetidir. AKP'den işçiye dost olmaz. AKP'yle iyi geçinerek durumdan kurtulacaklarını sanan sendikacılara sesleniyorum. Burada aramızda olmalıydınız. Emekliler aldığı maaşla nasıl geçineceğini düşünüyor. Esnaf siftahsız dükkan kapatıyor, köylü ektiği biçtiği ürünün karşılığını alamıyor. Yoksulluk kol geziyor. Etraf yeni türeyen zenginlerden geçilmiyor. AKP kendi zenginlerini yarattı. AB'nin en çok milyarderi bulunan ikinci ülkesiyiz ama en çok fakir olan da ikinci ülkesiyiz. Altta kalanın canı çıkıyor. Bu gerçekleri gizliyorlar. Neredeyse bütün gazete ve TV'leri ele geçirdiler. 'Yalanla besliyorlar bizi.' İtiraz edeni gözaltına alıyorlar. Adalet hiç bu kadar adaletsiz olmamıştı. Hiçbir saltanat ilelebet sürmez. Umutsuz değiliz, yılgın değiliz. Gönül isterdi ki bu mitingi Türk-İş yapsın. Türk-İş'i göreve çağırdık, değil miting yapmak yönetim kurulu toplantısı yapacak mecalleri yok. Hükümetin işçi bürosu gibi çalışıyorlar. SGBP ve destek veren tüm kuruluşlar ile birlikte artık yeter diyen binlerce insan burada. Cahit Sıtkı'nın dediği gibi 'Memleket istiyoruz' herkesin sendikalı olduğu, akan kanın durduğu, iş cinayetlerinin son bulduğu. Ümitsiz değiliz, Örgütlü birleşik güç yenilmez. Biz 12 Eylül'e pabuç bırakmadık. Daha dün Şişecam'da mücadelemizi kazandık. Umudumuz var, umudumuzu koruyalım. Unutmayalım örgütlü güç yenilmez, bunu da bize tarih öğretti." dedi. Sendikal Güç Birliği Platformunun gücünü diğer emek örgütlerinin ve sendikaların gücüne katarak yoluna devam edeceğini belirten Çetintaş, “Trakya’da yola çıktık. Bu gidişe dur demek için, ekmek, barış ve özgürlük için yolumuza devam edeceğiz” diye konuşmasını sonlandırdı.

Kristal-İş Sendikası Genel Başkanı Çetintaş'ın ardından Küresel Sendika Federasyonu Genel Sekreter Yardımcısı Kemal Özkan da taşeron ve geçici işçiliğin küresel çapta yaygınlaştığına dikkat çekerek. Taşeronlaşmaya karşı güvenceli iş için küresel bir sendikal mücadelenin şart olduğunu vurguladı.

Miting sanatçı Ferda Erener’in söylediği türkülerle ve halaylarla sona erdi.