• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

İspanya'nın 80 kentinde halk sokaktaydı

Yunanistan'dan sonra Euro Bölgesi içinde durumu en kritik olan ülkelerden biri olan İspanya'da yeni yıkım paketine karşı halk 80 şehirde sokakları doldurdu.

20.07.2012

GT, CCOO ve CISF sendikalarının çağrısı üzerine meydanlara inen İspanyollar, ''kesintilere hayır'' diyerek, hükümeti istifaya çağırdı.

'BİZ GÖZ YUMDUKÇA, HÜKÜMET DAHA İLERİ GİDİYOR'

Kamu sektöründe 65 milyon Euroluk kesintiye gidileceğinin açıklamasının ardından ülke genelinde memurlar ve tüm kamu çalışanları da sokaktaydı. Memurlar, maaşlarının dondurulmasına ve tasarruf planlarına göz yumdukça hükümetin daha da ileriye gittiğini dile getirdi.

Eyleme katılan bir kamu çalışanı, "Kriz başladığında maaşlarımızı düşürdüler. Bunu anlayışla karşıladık, hepimiz bir şeyler yapmak zorundaydık ve haliyle karşı gelmedik. Ama şimdi, durumdan biz sorumlu olmadığımız halde fatura sürekli bize kesiliyor. Adil bulmuyoruz ve biz bu sebeple buradayız" dedi.

EN BÜYÜK EYLEM MADRİD'DE

Eylemlerin en büyüğü başkent Madrid'de yapılırken, toplumun her kesimden eyleme katılan ve çeşitli sloganların yazılı olduğu döviz ve pankartları taşıyan İspanyollar, hükümet karşıtı sloganlar attı. Madrid'den bir eylemci, "Meydanlara indik çünkü daha fazla işin yok edilmesini, kesinti yapılmasını ve sosyal hakların yitirilmesini istemiyoruz. Eğer maaş ve haklar kesilecekse milletvekillerinden kesilsin'' dedi.

'EVE GİREN MAAŞLARDA YÜZDE 40 AZALMA VAR'

Bir başka eylemci ise, "Krizin her aileye farklı etkisi oldu ama eve giren maaşlarda aşağı yukarı yüzde 40 oranında bir azalma oldu. Geçen yıldan alacaklarımızı bile alamıyoruz" şeklinde konuştu.

MADRİD'DE EMEKÇİLER VE POLİS ARASINDA ÇATIŞMA ÇIKTI

80 kentte dün akşama doğru sokağa çıkılırken Madrid'de eyleme engel olmak isteyen polis ve eylemciler arasında çatışma çıktı. Eylemcilere vahşice saldıran polis, göz yaşartıcı bomba ve plastik mermilerle protestocuları dağıtmaya çalıştı.

EYLEMLER SOSYAL MEDYA ÜZERİNDEN ORGANİZE OLUYOR

Madrid ve Barselona'da bir haftadır süren ve günlük yaşamın bir parçası haline gelen protestolar sosyal medya üzerinden organize ediliyor. İnternette yayılan mesajlarda 27 Temmuz'da tüm İspanyol halkı daha büyük bir gösteri için sokağa davet edildi.

Madrid'deki gösterilere destek için gelen Avrupa Sendikalar Konfederasyonu Genel Sekreteri Bernardette Segol da "Hükümetin açıkladığı yeni kesintiler adaletsiz ve faydasız. İspanya değil Yunanistan ve diğer krizdeki ülkelerde alınan kararlar sadece ekonomik değil aynı zamanda ideolojik" dedi.

Merkez sağ İspanyol hükümeti Noel ikramiyelerinin kaldırılmasını ve Katma Değer Vergisi'nin artmasını gündeme getirmişti.

Kaynak: ETHA