• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Kadın çalışanlar hizmetçi değildir!

Erkeklerden daha az maaş alıyoruz. Şefimiz kahvesini bizden istiyor. Çocuğu özel kreşe göndermek için bir maaşa daha ihtiyacımız var. İş yerinde taciz ediliyoruz, güvenlik sorunumuz var… Çalışan kadınların sorunları bitmiyor. Uçan Süpürge Yerel Kadın Muhabirler Ağı'ndan Ece Temizel’in haberi.

08.02.2012

Ülkemizde kadın erkek eşitliği tablosu, yapılan istatistiksel çalışmalara bakarsak hiç de parlak değil. Eşitsizlik çalışma yaşamında da var. Türkiye’de kadınlar çalışma koşullarından memnun mu hangi sektörde kadınlar daha çok çalışma alanlarında sorun yaşıyor? Ece Temizel sokağa çıktı ve kadınlara sordu. İşte yanıtlar:

Yaş 21: Yeni işten ayrıldım. Kadınlara karşı üst düzey görevlerdeki erkeklerin negatif ayrımcılığına maruz kaldım. Türkiye bu konuda sınıfta kalmış. Görevim olmadığı halde, çay ocağına telefon açıp kahve istemek yerine ekip şefim benden kahve istedi, götürmedim. Sonuçta, istifamı sundum. Çok fazla negatif ayrımcılık var.

Yaş 30: 2 çocuğum var. Her iş yerinin bir kreş açması gerektiğini düşünüyorum. Çocuklarımı özel kreşe bırakmak zorunda kaldığım için maaşımın çoğunu oraya harcıyorum.

Yaş 51: İş yerlerindeki taciz bitmedi. Ve bununla ilgili hiçbir gelişme gösterilemedi.

Yaş 21: Birileri üst rütbelerdeki erkeklere kadın çalışanların hizmetçi olmadığını anlatmalı.

Yaş 23: Adaletsiz bir maaş dağılımı hakim. Aynı alanda çalıştığım erkek ekip arkadaşıma  benden daha fazla maaş ödeniyor.

Yaş 51: Yıllardır tekstil sektörünün içerisindeyim. Yükselebildiğim yere kadar yükseldim. Sonra kendi iş yerimi açtım. Bugüne kadar fazla sorun yaşadım diyemem. Ama bir kadın kendi işinin sahibiyse ve bir patrona rapor verme zorunluluğu yoksa inanın bana daha üretken ve üretici oluyor.

Yaş 20: Tacize teşebbüs eden insanlar fazla olduğu için sekreterlik mesleğinin adı kötüye çıktı. Masa başı işlerde güvenlik konusunda yetersiz bir konumda Türkiye.

Yaş 30: Ben polisim. Meslekteki bazı erkekler bizi küçümsüyor. Polislik mesleğini bir güç ispatlama işi olarak gösteriyorlar. Ben bu durumdan rahatsızım. Ve ayrımcı politika emniyet binasından içeri girdiğinizde de devam ediyor.

Yaş 50: Tekstil sektöründeyim. Taciz, negatif ayrımcılık, aşağılama, hor görme, az maaş alma… Zihniyetler değişmedikçe biz kadınlar olarak hep iş yerlerinde de bir mücadele içerisinde olmaya devam edeceğiz gibi gözüküyor.

Yaş 21:Patronunuz tarafından tacize uğrasanız bile bunu ispatlayamıyorsunuz. Patronunuzun pişkin pişkin bakışlarıyla, istifa mektubunuz size kalıyor.

Yaş 50: Ne kadar tecrübeniz olursa olsun tecrübesiz olduğunuzu düşünürler. Ve tecrübenizi ispatlamak için doğaüstü bir çaba içerisine girmek zorunda kalırsınız.

Kaynak: www.ucansupurge.org