• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Kadro sözünü yerine getirmediler

81 TPAO işçisi çoluk çocuğuyla sokakta...

27.01.2009

TPAO Batman Bölge Müdürlüğü'nde geçici işçi statüsünde çalışan 81 üyemiz, AKP iktidarı ve bölge milletvekilleri tarafından defalarca söz verilmesine rağmen kadroya alınmamaları nedeniyle sivil toplum kuruluşlarının da desteğiyle 20 Ocak'ta protesto eylemlerine başladılar. Batman AKP İl Başkanlığı önünde eylemlerini sürdüren işçilere destek vermek amacıyla 27 Ocak'ta Batman Şubemizden AKP İl Başkanlığı'na yürüyüşe geçen 1000 kişilik kitleye emniyet güçleri izin vermedi.TPAO Batman Bölge Müdürlüğü'nde geçici işçi statüsünde çalışan 81 üyemizin yakınları ile sendikamıza üye diğer işçiler, sendikalar, siyasi partiler ve sivil toplum kuruluşları temsilcilerinin de katılımıyla 1000 kişilik kitle 27 Ocak'ta Batman Şubemiz önünde toplandı.

AKP İl binası önündeki eylemlerini sürdüren işçilere destek vermek amacıyla toplanan kitle, Batman şubemizin öncülüğünde şube binamızdan AKP İl Başkanlığına kadar, yaklaşık 5 km'lik bir yürüyüş düzenlemek istedi. Ancak emniyet yetkilileri şube yöneticilerimizin tüm iyiniyetli çabalarına rağmen kesinlikle yürüyüşe izin vermeyeceklerini belirttiler. Şubemizin ısrarlı çabalarına karşın zırhlı araç, tazyikli su araçları ve robokoplarla kitlemizin kuşatılması sonucunda herhangi bir nahoş durumun gelişmemesi için yürüyüş iptal edildi. Şube binamız önünde davul zurna eşliğinde halaylar çekildi ve AKP iktidarı aleyhine sloganlar atıldı.

Daha sonra Şube Başkanımız Mehmet Doğu AKP'nin emekçilerle ilgili olumsuz politikalarını eleştiren bir konuşma yaptı. Konuşmadan sonra AKP İl Başkanlığına gruplar halinde yüründü ve bina önünde bir basın açıklaması daha yapıldı. Tüm bu etkinlikler esnasında polisin çok yoğun güvenlik önlemi alması dikkat çekiciydi. Üyelerimizin AKP İl binası önündeki eylemleri hala sürüyor.

ÖMÜRLERİ TPAO'DA GEÇTİ AMA KADROLARI YOK...

Bilindiği gibi Batman şubemize bağlı yüzlerce geçici işçi bulunmaktaydı. Yapılan sendikal ve hukuki mücadeleden sonra üyelerimizin 505'i (TPAO'da) kadrolu olarak işe başladı. Ancak TPAO'da geçici olarak çalıştırılan 81 üyemiz tamamen yanlış tercihler ve uygulamalar sonucunda kadroya alınmadılar. Petrol-İş Sendikası olarak Ankara'da ve Batman'da siyasiler nezdinde, işveren nezdinde ve tüm platformlarda yapılan çalışmalara rağmen bu üyelerimiz kadroya alınmadı.  Üyelerimiz yılın 6 ayı çalıştırılıp yılın öbür 6 ayında işten çıkarılıyor.  Bu işçilerin TPAO'daki hizmetleri 5 ile 25 yıl arasında değişiyor. Yani TPAO'ya yaşamlarını verdiler. AKP iktidarı ve milletvekilleri üyelerimize  defalarca "İşinizi yapacağız, sizi kadroya alacağız" yönlü vaatlerde bulunmuş olmalarına rağmen bu vaatlerini yerine getirmediler.

Eylemler başlıyor

Batman şubemizin üyelerimizle yaptığı toplantıda, AKP Batman İl Başkanlığı  önünde eylem yapma kararı çıktı. AKP Batman İl Başkanlığı önüne giden üyelerimiz bina içine sokulmadı, ardından Batman Şube yönetimimiz İl Başkanlığına gitti. Şube yöneticilerimizin yaptığı görüşmede üyelerimizin AKP il binasına alınmamaları yönünde bir talimat aldıkları ifade edildi. Batman şubemiz de bunun üzerine AKP İl Başkanlığı önünde üyelerimizle beraber oturma eylemi yaptı. Ardından da  20 Ocak'ta eylem çadırı kurulup eylemlere devam edildi. Eylemin, süresiz, 24 saat kesintisiz olarak sürdürülmesi planlandı. Üyelerimiz bina önündeki çadırda sabahlamaya karar verdiler ve çadırda eylemlerini sürdürdüler.  Ancak sabaha doğru saat 04.00'de yaklaşık 60 kişilik polis gücü çadırı söküp attı, üyelerimiz sokakta kaldı.

Batman şubemizin tüm girişimlerine rağmen çadırı tekrar kurma talebimiz "yüksek yerden talimat var" gerekçesiyle reddedildi. Üyemiz TPAO işçilerinin 20 Ocak'ta başlayan eylemi yirmi dört saat kesintisiz sürmekte olup Batman'daki sivil toplum örgütleri ve sendikalardan da büyük destek görüyor. 22 Ocak'ta sivil toplum kuruluşu yöneticileri, Batman Belediye Başkanı Hüseyin Kalkan ve DTP Batman Milletvekili Ayla Akat Ata'nın da katılımıyla AKP il binası önünde kitlesel bir basın açıklaması yapıldı. Açıklamada AKP'nin geçici işçilerle ilgili verdiği sözler ve bunları tutmayışı, köle gibi çalıştırma zihniyeti mahkum edildi. “Kömür, makama yerine iş , durmak yok direnmeye devam” yazılı pankartların asıldığı eylemde sık sık " vekiller istifa”,  “Batman sizinle rezil oluyor" sloganları atıldı.

KUTU: Batman Şube Başkanı Mehmet Doğu:

“Bizi yıldıramazlar, direnmeye devam edeceğiz”

Batman Şube Başkanımız Doğu yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“Bu eylemi AKP önünde gerçekleştirmemizin sebebi işçilere verilen sözlerin unutulmasıdır. Üyelerimize  KPSS engeli çıkarmaya çalışıyorlar, gerektiğinde mevzuatın siyaset tarafından delindiğini biliyoruz. Bu arkadaşların hükümet tarafından yapılan düzenlemelerin dışında olduğu söyleniyor. Biz buna inanmıyoruz. Bu arkadaşlara 12 ay ihtiyaç var. Düzenlenen yasa Zonguldak Kömür İşletmeleri'nde delindi ve işçiler kadroya alındı. Bu pozitif ayrımcılık bizim üyelerimize de tanınsın. Hükümet isterse kolaylıkla bu işi çözebilir. Gerekirse Ankara’ya gideriz. İşçilerin sorunlarını çözmeyen, verdikleri sözleri yerine getirmeyenlerin eylemlere dahi tahammüllerinin bulunmadığını görüyoruz. Eylemlerini gece boyu sürdüren işçilerin, soğuk hava nedeniyle kurdukları çadır, polisler tarafından gece yarısı toplatıldı. Çadırları da kaldırtsanız, soğuk havada da bıraksanız, baskı da yapsanız bizi yıldıramazsınız, direnmeye devam edeceğiz. "