• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Karakol Önünde Kadın Katli Protestosu

İstanbul Feminist Kolektif, geçtiğimiz hafta kocası tarafından öldürülen Mahmure Karakule'nin şiddet gördüğü bildirdiği Fatih Şehit Tevfik Fikret Polis Merkezi önünde eylemdeydi.

23.07.2012

İstanbul Feminist Kolektif, geçtiğimiz hafta kocası tarafından öldürülen Mahmure Karakule'nin şiddet gördüğü bildirdiği Fatih Şehit Tevfik Fikret Polis Merkezi önünde kadın katlini ve yetkililerin bu konuda sorumluluklarını yerine getirmemesini protesto etti.

"Erkek dövüyor, polis koruyor" sloganı atan kadınlar, "Mahmure'yi korumadınız, Zülfikar Bakır'ı engellemediniz", "Karakola başvuruyor yine de öldürülüyor", "Kadın cinayetleri politiktir" dövizleri taşıdı.

Kolektif adına açıklamayı okuyan Asena Günal, karakollar ve savcılıkların cinayetlere seyirci kalmaması, görevlerini yapıp engel olması gerektiğini söyledi. Açıklama şöyle devam etti:

"Kadınlar karakolların, savcılıkların gözü önünde öldürülmeye devam ediyor.

"Boşanmak istemesi, evi terketmesi, yemek yapmaması ya da hep aynı yemeği yapması, hiç konuşmaması ya da çok konuşması, sağa bakması ya da sola bakması, yani sadece kadın olması öldürülmesine yetiyor.

"Karşı koyuyorlar, çevrelerine duyuruyorlar, polise şikayet ediyorlar, savcılıklardan koruma istiyorlar. Boşanıyorlar, yeni bir hayat kurmaya çalışıyorlar. Her gün onlarca kadın şiddet sarmalından kurtulmak için adı atıyor. Ancak yine de her gün aramızdan birileri canlarını yitiriyor. Yanı başımızdaki kadınlar kayıp gidiyorlar.'

''İstanbul'da geçen hafta aynı gün içinde iki kadın cinayeti birden işlendi. İkisi de kocalarından şiddet görüyordu. Herkesin bundan haberi vardı, ancak şiddetin bilinir olması canlarını kurtarmalarına yetmedi. Çünkü kimse görevini yapmadı.

"Herkese, öncelikle kadınlara sesleniyoruz. Sizlerde çevrenizde, mahallenizde şiddet vakalarını takip edin. Görevini yapmayanlara sorumluluklarını hatırlatalım. Kadın cinayetlerine hep beraber son verelim." (ÇT)

Kaynak: www.bianet.org