• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Kılıçdaroğlu Gebze'de 'Taşeronlaştırmaya dur de' mitinginde

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 19 Mart günü Gebze’de düzenlenen "Taşeronlaşmaya Dur De" mitinginde “Gebze alın terinin ve 90 gündür grev yapıp hakkını almak isteyenlerin kentidir. Biz de alın terinin partisiyiz" dedi.

19.03.2011

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 19 Mart günü Gebze’de düzenlenen "Taşeronlaşmaya Dur De" mitinginde “Gebze alın terinin ve 90 gündür grev yapıp hakkını almak isteyenlerin kentidir. Biz de alın terinin partisiyiz" dedi.

Bericap direniş önlüğü giyen Kılıçdaroğlu, Bericap işçilerinin direnişine destek vererek, CHP iktidarında sendikaları, sivil toplum kuruluşlarını örgütleyerek demokrasiyi getireceklerini, 4B ve 4C uygulamalarına son vereceklerini belirtti. "İşçi işçidir, sendikalıdır. CHP iktidarında işçi, işçi olduğu için gurur duyacaktır" diyen Kılıçdaroğlu, işçiyi sendikasının içinde eski görkemli günlerine kavuşturacaklarını söyledi.

AKP’nin referandum öncesi "Anayasa’yı değiştireceğiz. Bu 12 Eylül Anayasası, 12 Eylülcülerden de hesap soracağız" dediğini ifade ederek, "Hesap sordular mı? Sorabilirler mi? Hayır…12 Eylül ürünü olan bir parti 12 Eylülcülerden, darbecilerden hesap sorabilir mi? Ben de biliyorum soramaz, siz de biliyorsunuz, soramaz. Artık sözümüzü bütün Türkiye’de söyleyeceğiz. 12 Eylül ürünü olan bir partiyi alaşağı edeceğiz, 12 Haziran’da yapacağız bunu" dedi.

Gebze’nin, CHP’nin en az oy aldığı ilçelerden biri olduğuna dikkati çeken Kılıçdaroğlu, ancak kabahatin kendilerinde olduğunu, Gebze’ye gelmediklerini, Gebzeliyle tokalaşmadıklarını, sohbet etmediklerini, "Arkadaş sizin ne derdiniz var?" demediklerini söyledi.

Yeni projelerini açıklayınca AKP’nin ezberinin bozulduğunu söyleyen Genel Başkan Kılıçdaroğlu daha açıklayacak projeleri bulunduğunu bildirerek, şöyle devam etti: "Diyorlar ki ‘Bu, seçim yatırımı’. Allah aşkına onların yaptığı ne? Biz ne yapıyoruz? Diyoruz ki ‘İktidar olduğumuzda bunları yapacağız’ diyoruz. Kimin sözü bu? Unutmasınlar Kemal’in sözü. Halkın Kemalinin sözü bu. Her yerde söyledik, yine söyleyeceğiz. Çekinmeden, korkmadan, yılmadan, baskılara direnerek söyleyeceğiz. ‘Biz halkın partisiyiz’ diyeceğiz. ‘Halktan yana politika izleyeceğiz’ diyoruz. Biz dedik ki ‘aile sigortasını getireceğiz’. ‘Vay efendim parayı nereden bulacaksınız?’ Yedi sülalene para bulurken hoş da vatandaşa gelirken mi para yok?"

Aile sigortası uygulamasını başlatacaklarını dile getiren Genel Başkan Kılıçdaroğlu, kadınlara seçme ve seçilme hakkını CHP’nin verdiğini kadınların unutmamasını isteyerek, "Siyasi özgürlük verdi onlara, şimdi ikinci büyük devrime adım atıyor. Onlara şimdi ekonomik güvence vereceğiz. Her evin asgari geliri 600 TL olacak ve kadının banka hesabına yatacak bu para" diye konuştu.

Referandumda yapılan değişiklikle bir işçiye ikinci bir sendikaya daha üye olabilme hakkının verildiğini anımsatan Kılıçdaroğlu, "Allah aşkına, bir sendikaya üye olanın zaten işine son veriyorlar. Sen arka çıkıyor musun, diyor musun, ‘Arkadaş, bu işçi sendikalaştı diye niye atıyorsun?’ diye hesabını soruyor musun?" dedi. İktidara gelmeleri durumunda emekten ve haktan yana bir düzen kuracaklarını ifade eden Kılıçdaroğlu, Anayasa’da ve yasalarda sendikalaşma özgürlüğü, grev ve toplu sözleşme yasaları bulunduğunu, o yasaları getirenin de eski liderleri Bülent Ecevit olduğunu kaydetti. Örgütlü toplumu CHP’nin kuracağını söyleyen Genel Başkan Kılıçdaroğlu, "Bayan kardeşlerime söz veriyorum. Bir çocuk bile yatağa aç girmeyecek halkın iktidarında" diye konuştu.

Taşeronlaşma ile kölelik düzeninin getirildiğini ifade eden Kılıçdaroğlu, "Taşeronlaşmaya Hayır" dediklerini ifade etti. Gebze’nin emeğin ve işçilerin başkenti olduğunu bu nedenle "Taşeronlaşmaya Hayır" demek için Gebze’yi seçtiklerini dile getiren Kılıçdaroğlu, "Onun için beraberiz. Yüreğimiz beraber atmalı, aydınlık Türkiye’nin geleceği için atmalı" dedi. Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu, "İşçiye, emekçiye, çiftçiye düşman, istihdam yaratmayan, işsizliği pompalayan, sanatkarı perişan eden bu iktidarı göndermeye hazır mıyız? Bunu da göndereceğiz. Geldikleri gibi gidecekler. Sandıkla geldiler, sandıkla gidecekler" dedi.
Meydanda toplanan kalabalığa "9 yıldır bunlar hükümetteler. İşsizlik, yolsuzluk azaldı mı esnaf, çiftçi hayatından memnun mu?" diye soran Kılıçdaroğlu, "9 yıldır ‘hayır’ lafını işitiyoruz. Beraber olursak, güçlü olursak, örgütlü toplumdan yana olursak, süremiz azaldı 12 Haziran AKP’nin yolcu olma tarihidir. Beraber olursak, birlik olursak 12 Haziran’da başımız dik sokağa çıkacağız" ifadesini kullandı. Aile sigortasından bahseden Kılıçdaroğlu, bu projeden en fazla yoksul ailelerin faydalanacağını ancak projenin esnaf ve sanatkarlara da katkısının olacağını söyledi. Kılıçdaroğlu, "Ülkesini, devletini seven tüm vatandaşlar bu projeyi anlasın. Mısır’daki sağır sultan duysun" dedi.
Alandaki gençlerin "Direne direne kazanacağız" dediğini belirten Kılıçdaroğlu, "Recep Bey bunu duyarsa bozulur, ‘Vay efendim nasıl direnirler’ diye. Ne yaparsa yapsın onun maskesini indirip o koltuktan da indirmeye kararlıyım ben’ diye konuştu. Kılıçdaroğlu, aile sigortasına karşı "yeşil kartı kaldıracaklar" diye propaganda yapıldığını ifade ederek, ikisinin birbirinden farklı şeyler olduğunu anlattı. Genel Başkan Kılıçdaroğlu, yeşil kartın iptal edilmesinin söz konusu olmadığını bildirdi. Askerliğin süresini dokuz aya, kademeli olarak da altı aya indireceklerini söylediklerini anımsatan Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti: "Üniversitede okuyan gençlerimiz yaz tatillerinde askerlik yapacaklar.
Okul bittiğinde askerliği de bitmiş olacak. Bunu söyledik, hemen başladılar ‘Efendim böyle olursa memleketi kim savunacak?’ Ordu var memleketi savunacak. Senin çocuğun 21 gün askerlik yaparken aklına gelmiyor da garip gurebanın çocuğu askere gidince mi aklına geliyor? Bunların ezberini de kimyasını da bozacağım, demiştim nereye kaçarlarsa kaçsınlar daha arkası gelecek. Orduyu güçlü kılacağız…" Kılıçdaroğlu, projeleriyle parası olandan para alacaklarını, olmayanlardan almayacaklarını, topladıkları paralarla da öğrenci yurdu yapacaklarını söyledi.
Miting alanında çok sayıda emekli olduğunu belirten Genel Başkan Kılıçdaroğlu, emeklilere ‘Hükümet ‘intibak yasasını çıkaracağız’ dedi’ çıkarttı mı" diye sordu. Bu yasanın çıkmadığını ifade eden Kılıçdaroğlu, CHP iktidarında intibak yasasını çıkaracaklarını, emeklilerin milli gelirden pay alacaklarını kaydetti. Kılıçdaroğlu, "Emekli için, çiftçi için, esnaf için ne söylüyorsak biliyoruz. Zihnimiz berrak, alnımız açık, projelerimiz var, düşüncelerimiz var. Bunlar ülkeyi yönetemediler, biz adam gibi yöneteceğiz. Bunlar yandaşları korudular, biz halkın iktidarı olacağız. Bunlar haramilerle işbirliği yaptılar, biz halk ile yapacağız" diye konuştu. Gebze’de üniversite olmadığını belirten Kılıçdaroğlu, CHP iktidarında Gebze’yi bir üniversite kenti, emek kenti, teknoloji kenti haline getireceklerini söyledi. Kılıçdaroğlu, dün Çanakkale kahramanlarından Seyit Onbaşı’nın köyüne gittiğini belirterek, şöyle devam etti: "Sırtındaki topu düşmana gönderen Seyit Onbaşı’nın köyüne gittik, köyün yolu bile doğru dürüst yok. Köylüler yol istediler. İnsanda biraz arlanma utanma olur. Biraz düşünür. Bu kadar önemli bir insan, hepimizin önem verdiği insan, mezarı orada, en azından onun köyünün yolunu yap. Onlara şunu söyledim, dedim ki 1915′te ‘Çanakkale geçilmez’ dediler. Mustafa Kemal’i Mustafa Kemal yapan savaşlardan birinde Çanakkale’de düşmana geçit vermediler. Ama bir süre sonra aynı düşman Çanakkale Boğazı’ndan Marmara’ya, İstanbul’a geldi ve Mustafa Kemal o gemileri görünce, ‘Geldikleri gibi giderler’ dedi ve geldikleri gibi gönderdi. Şimdi sizden bir isteğim var. İşçiye, emekçiye, çiftçiye düşman, istihdam yaratmayan, işsizliği pompalayan, sanatkarı perişan eden bu iktidarı da göndermeye hazır mıyız? Bunu da göndereceğiz. Geldikleri gibi gidecekler. Sandıkla geldiler, sandıkla gidecekler. Efendim darbe yapılacakmış, mağdur olmuşlar, bunlara inanmayın. Sivil darbe yapmak istiyorlar. Özgürlüklerimizi sınırlamak istiyorlar. Gazetecileri hapse atıyorlar. Televizyoncuları hapse atıyorlar. Telefonlarınızı dinliyorlar. Bunun adına da ‘ileri demokrasi’ diyorlar. Bunlar yasaklarla mücadele edeceklerini söylemişlerdi. Bırakın yasaklarla mücadele etmeyi, Türkiye’yi hapishaneye çevirdiler. Millet telefonla konuşmaya korkuyor, adına da ‘ileri demokrasi’ diyorlar. Buna izin vermeyeceğiz. 12 Haziran bunlarla hesaplaşma günü. Gidip sandıklara sahip çıkacağız ve bunları göndereceğiz."
"2 MİLYON İŞÇİNİN GELECEĞİ BİZİZ"
Kılıçdaroğlu, CHP iktidarında sendikaların sivil toplum kuruluşlarını örgütleyerek demokrasiyi getireceklerini, 4B ve 4C uygulamalarına son vereceklerini belirtti. "İşçi işçidir, sendikalıdır. CHP iktidarında işçi, işçi olduğu için gurur duyacaktır" diyen Kılıçdaroğlu, işçiyi sendikasının içinde eski görkemli günlerine kavuşturacaklarını söyledi. Cem Karaca’nın bir türküsü olduğunu hatırlatan Genel Başkan Kılıçdaroğlu, "İşçisin sen, işçi kal. Giy dedi tulumları, diyor. İşçi kardeşlerim giyin tulumlarınızı 12 Haziran’da Türkiye’ye demokrasiyi ve özgürlüğü getireceğiz" dedi.
Kendilerinin sendikadan yana, örgütlenmeden yana olduklarını vurgulayan Kılıçdaroğlu, iktidarın ise bunu istemediğini savundu. Taşeron işçiliğin kolay bir şey olmadığını ve Türkiye’de 2 milyon taşeron işçi olduğunu belirten Kılıçdaroğlu, "Unutmasınlar 2 milyon işçinin geleceği biziz. Umudu biziz, onların hakkını savunan biziz. 2 milyonun örgütlenmesini isteyen biziz. Sendikalı olmasını isteyen biziz. 2 milyonun insanca yaşamasını savunan biziz" diye konuştu.
Sosyal demokrat bir parti olarak herkesten destek istediklerini ifade eden Kılıçdaroğlu, "Geçmişte hangi partiye oy verilirse verilsin Demokrat Partililere, Anavatan Partililere, Doğru Yol Partililere bağrımızı, yüreğimizi açıyoruz. Gelin beraber olalım, ülkemizi seviyorsak bütün vatanseverleri çağırıyorum CHP’nin bayrağı altına, çatısı altına bütün vatanseverleri çağırıyorum. Gelin vatanımızı beraber aydınlığa çıkaralım" diye konuştu.