• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Küresel Lastik Konferansı: Küresel sermayeye karşı küresel sendikal mücadele!

IndustriALL Küresel Sendikanın düzenlediği “Küresel Lastik Konferansı” 25-26 Eylül 2024 tarihlerinde Kocaeli’de Lastik-İş Sendikası tesislerinde yapıldı. Toplantıya yaklaşık 17 ülkeden 100’ün üzerinde sendika yöneticisi ve uzman katıldı.

27.09.2024

Brezilya’dan Güney Afrika'ya, ABD’den Hindistan’a, Almanya’dan Endonezya’ya birçok sendika temsilcisinin bulunduğu toplantıya Türkiye'den sektörde örgütlü olan Petrol-İş Sendikası ve Lastik-İş Sendikası heyetleri katıldı.

Petrol-İş Sendikasından toplantıya Genel Sekreter Ahmet Baranlı, Genel Örgütlenme ve Eğitim Sekreteri Niyazi Recepkethüda, Genel Yönetim Sekreteri Ali Haluk Koşar, Petrol-İş Çankırı Şube Başkanı Halil İbrahim Topcu, Petrol-İş Kırıkkale Şube Başkanı Mehmet Doğan, Sumitomo İşyeri Baştemsilcisi Ayhan Bostancı, Petlas İşyeri Baş Temsilcisi Mehmet Aydın ve Uluslararası İlişkiler Uzmanı Rıza Köse katıldı.

Koşar: Sendikal mücadelenin küresel düzeyde ortaklaştırılması gerekiyor!

Toplantı 25 Eylül Çarşamba günü Türkiye’den ev sahibi sendikaların açılış konuşmaları ile başladı. Toplantının açılış oturumunda Petrol-İş Genel Yönetim Sekreteri Ali Haluk Koşar bir konuşma yaptı. Konuşmasına uluslararası konukları ve tüm katılımcıları selamlayarak başlayan Koşar, uluslararası toplantıların bilgi ve deneyim alışverişi ile sendikal mücadelenin küresel düzeyde ortaklaştırılması açısından önem taşıdığını vurguladı. Petrol-İş Sendikasının sektördeki örgütlü işyerleri hakkında da bilgi veren Koşar, iki gün boyunca sürecek toplantıda sendikaların ve işçilerin sektörde karşılaştığı sorunları masaya yatıracaklarını belirtti.

Türkiye’nin altı büyük lastik fabrikası işyeri temsilcileri bir araya geldi!

Toplantıda Türkiye’nin altı büyük lastik fabrikası işyeri temsilcileri bir araya geldi. Sumitomo, Petlas, Michelin, Bridgestone, Goodyear, Pirelli/Prometeon işyerleri temsilcileri iki gün boyunca sektördeki sendikal konuları değerlendirdiler. Toplantıda lastik sanayindeki son dönem gelişmeler ve sektörde işçilerin karşılaştıkları sorunlar tartışıldı. İşyerlerindeki çalışma ilişkilerinden işçi sağlığı iş güvenliğine, küresel düzeyde örgütlenme çalışmalarından işyerlerinde çalışma koşullarına birçok konu katılımcı ülkelerin temsilcileri tarafından sunuldu ve tartışıldı.

Baranlı: İş kazalarının bütün dünyada önlenmesi için mücadele şart!

Tartışılan konulardan birisi de lastik sektöründe işçi sağlığı ve güvenliği idi. Petrol-İş Genel Sekreteri Ahmet Baranlı konferansın bu bölümünde Petlas ve Sumitomo’daki işçi sağlığı ve güvenliği uygulamaları konusunda bir sunum yaptı. Baranlı, sunumunda işçi sağlığı ve güvenliğinin Türkiye'deki ve dünyadaki önemine değindi. Türkiye'de lastik sektöründe sadece 2023 yılında kayıtlı 2.209 iş kazası olduğunu, bu kazaların dördünün maalesef ölümle sonuçlandığını belirtti. Sumitomo ve Petlas işyerlerindeki çalışma koşullarını da karşılaştıran Baranlı, özellikle Petlas’ta işçi sağlığı ve güvenliği koşullarının geliştirilmesine ihtiyaç duyulduğunu söyledi. Sektörde yapılan uluslararası toplantıların karşılıklı bilgi paylaşımı ile sınırlı kalmaması gerektiğini belirten Baranlı, bu deneyimlerin mücadelenin bir parçası haline getirildiğinde değerli olacağını vurguladı.

Sermayenin küresel saldırılarına karşı emeğin küresel mücadelesini yükseltmeliyiz!

İki gün süren toplantının son oturumda sektör sorumluları ve IndustriALL Küresel Sendika yönetimi bu toplantıların devam edeceğini belirtti. Lastik sektöründe küresel sermayeye karşı küresel düzeyde mücadele ile başarılı olunabileceği vurgulandı.

25-26 Eylül tarihlerinde yapılan konferans sonrası 27 Eylül’de Kocaeli’de bulunan Brisa Bridgestone ve Prelli/Prometeon işyerlerine ziyaret yapıldı.