• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Öztaşkın ve Sözen Gaziantep'te...

Merkezde birlik yetmez, yerelde birlik lazım

  • Petrol-İş’in sürmekte olan örgütlenme çalışmalarını yerinde görmek ve değerlendirmek üzere Gaziantep’e gelen Öztaşkın ve Sözen, Petrol-İş temsilciliğinde Türk-İş, DİSK ve KESK’e bağlı sendikaların şube başkanlarıyla da bir araya geldiler.

     

13.04.2012
  • Petrol-İş Genel Başkanı Mustafa Öztaşkın, Petrol-İş Gaziantep Temsilciğini ziyaret için önceki gün Gaziantep’teydi. Petrol-İş’in sürmekte olan örgütlenme çalışmalarını yerinde görmek ve değerlendirmek üzere Gaziantep’e gelen Öztaşkın, Petrol-İş temsilciliğinde Türk-İş, DİSK ve KESK’e bağlı sendikaların şube başkanlarıyla da bir araya geldi.

  • Belediye-İş, Tez-Koop-İş, Teksif, TÜMTİS,  Eğitim Sen, Tüm Bel-Sen şube başkanları ve DİSK Bölge Temsilcisinin, Petrol -İş Genel Örgütlenme ve Eğitim Sekreteri Nimetullah Sözen, Antep İl Temsilcisi Halil Gümüştekin ve Adıyaman Şube Başkanı  Zeynal Eroğlu’nun da katıldığı toplantıda Öztaşkın, Sendikal Güç Birliği Platformunun (SGBP) çalışmaları ve sendikal  hareketin sorunlarına dair değerlendirmelerde bulundu. Öztaşkın, genel merkezler düzeyinde çok iyi bir birliktelik oluşturduklarını ancak yerellerde şubeler ve işyerleri düzeyinde de bu birlikteliğin örülmesi ve güçlenmesi ihtiyacına dikkat çekti.   

    ‘YENİLENME VE DEĞİŞİME İHTİYAÇ VAR’

    Sendikalı-sendikasız ayrımı yapılmadan işçilerin ortak hareket etmeye, birlik ve dayanışmaya geçmişten daha fazla ihtiyacı olduğunu söyleyen Öztaşkın, “Sendikaların küçüldüğünü, etkisizleştiğini, toplumsal desteğini yitirdiğini ve itibarsızlaştığını” belirterek, örgütlenme ve mücadelede yeni yöntemlere ve araçlar geliştirmeye ihtiyaç olduğunu söyledi. Aksi durumda işçiler, emekçiler açısından kötü gidişata dur demenin imkansız olacağını belirten Öztraşkın, Antep’te on binlerce işçinin kölelik koşullarında çalıştığına ve örgütsüz olduğuna da dikkat çekti. ÖJztaşkın, “OSB’deki on binlerce işçinin örgütlenmesi buradaki her sendikanın sorunu olmalıdır” dedi.

    Sendika yasalarında yapılmak istenen değişliklerin sendikal örgütlenmenin önündeki engelleri ortadan kaldırmadığını işaret eden Öztaşkın, yapılacak değişliklerin, sendikal demokrasiyi güçlendiren, her türlü baraj ve yetki engelini ortadan kaldıran, grev yasaklarına son veren, özgürlükçü değişiklikler olması gerektiğini ifade etti. “İşçiler özgürce, hiçbir engelle karşılaşmadan, sendikasını kendisi seçebilmeli, uyuşmazlık durumunda ise yetkili sendikanın kimin olacağını doğrudan işçinin oyuna başvurularak yapılmalıdır” diyen Öztaşkın, bütün bunlar için ve bütün bu yasalara rağmen işçi hareketini ve sendikal mücadeleyi güçlendirmek için; kastlaşmış ve işçiden uzaklaşmış olan bürokrat yapının aşılmasına ve ortak mücadeleye ihtiyaç olduğunu belirtti.

    ‘1 MAYIS HER YERDE KUTLANMALI’

    Yaklaşan 1 Mayısa dair de değerlendirmelerde bulunan Öztaşkın, 1 Mayısın yerellerde kutlanması gerektiğinin altını çizerek, 1 Mayısın bir gün anılan, kutlanan gün olmaktan çıkarılıp, emek haftası şeklinde emekçilerle birlikte, her yerde kutlanması gerektiğini söyledi. Toplantıya katılan Antepli sendikacılar da yerelde sendikal hareketin sorunlarıyla ilgili bilgi vererek, Petrol-İş'in Antep’teki varlığının ve örgütlenme çalışmasının yeni bir heyecan yarattığını ve sınıf hareketine ivme kazandıracağını belirttiler.

Kaynak: Evrensel Gazetesi/Gaziantep/ Petrol-İş Gaziantep Temsilciliği