"Mersin Nükleer Karşıtı Platformu” oluşturuldu

06.04.2006

AKP hükümeti tarafından Türkiye yeni bir nükleer maceraya sürüklenmektedir. Nükleer santraller konusunda dünyada meydana gelen kazaları ve günümüzdeki son durumlarını dikkate almayan hükümet, nükleer lobilerin baskılarıyla ülkemizi uçuruma doğru sürüklemektedir. Çok uluslu şirketler ve arkalarındaki hükümetlerin gönlünü hoş etmek uğruna bu ülkede yaşayan bütün halkın yaşamı adeta pazarlık konusu yapılmaktadır. Ülkemizin gelecek kuşaklarını ipotek altına alacak nükleer enerji santrali kararı; yöre halkını, meslek ve demokratik kitle örgütlerini, sivil toplum kuruluşlarını dışlayarak kapalı kapılar arkasında oldu - bittiye getirilemeyecek kadar yaşamsaldır. Nükleer santrallerin, tüm dünyada getirdiği mali külfetler ve göze alınamaz riskleri yüzünden artık terk edilen bir enerji türü olduğunu ve nükleer lobilerin yaklaşık 40 yıldır Türkiye’yi bu batağın içine çekmek için gece gündüz çalıştığını görüyoruz. Nükleer santraller kuruluş maliyetleri en pahalı seçenek olmasının yanı sıra lisanslama, işletme ve yüksek güvenlik giderleri, işletme ömürleri sonunda bırakılan binlerce ton radyoaktif atığın getirdiği mali ve çözümsüz teknik sonuçlarla, hedeflenen bütçeleri altüst eden çok pahalı yatırımlardır. Yüz binlerce yıl etkisini kaybetmeyen ve yalnızca bu günü değil geleceği de tehdit eden nükleer atıkların saklanabilmesi ve doğadan izole edilebilmesi için dünyada henüz bir çözüm ve teknoloji bulunmuş değildir. Amerika ve Avrupa’da yeni nükleer santraller artık yapılmamakta, mevcutlar ise kamuoyu baskısıyla ve teknik nedenlerle kapatılmaktadır. Nükleer enerji santrali yakıtıyla, programıyla ve işletecek uzmanıyla tamamen dışa bağımlı bir enerji çeşididir. Sonuç olarak; Türkiye’nin nükleer enerjiye ihtiyacı yoktur. Bu tamamen nükleer lobilerin dar olan pazarlarına yer açmak ve nükleer atıklarına çöp deposu aramak ihtiyacından kaynaklanmaktadır. Amaç enerji sorununu çözmekse ülkemiz nükleer santrallere muhtaç değildir. Avrupa artık doğada sürekli bulunan çevre dostu yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelmiştir. Ülkemizin zengin güneş, rüzgar, jeotermal, organik atık ve su gibi yenilenebilir enerji kaynaklarının yanı sıra enerji verimliliğini arttırmak ve iletim hatlarındaki kayıpları önlemek gibi seçenekleri de vardır. Değerli basın mensupları; Türkiye’de nükleer santrallerin kurulması ve özellikle ilk etapta doğa harikası Akkuyu’da yapılmak istenilmesi nedeniyle bölgemizdeki bütün kurum ve kuruluşlarla kurumsal bazda bir araya gelip” Mersin Nükleer Karşıtı Platformu” oluşturduk. Bu Platform kendi içerisinde Yürütme Kurulu Organını seçti. Yürütme kurulu çalışmalarına başlamış olup, yapılacak etkinlikler ve eylem planları basın aracılığıyla kamuoyuna duyurulacaktır. Diyoruz ki ; Bize kuşaklar boyu borç, bize sakat çocuk, bize kanser, bize ölüm getirecek, bize ölümcül miras bırakacak yeni Çernobiller istemiyoruz. Hükümeti derhal bu projeden vazgeçmeye çağırıyor ve ülkemizde zengin olarak bulunan temiz,ucuz,çevre dostu yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelmelerini talep ediyoruz. Mersin Nükleer Karşıtı Platform olarak bu projeden vazgeçilene kadar başlattığımız kampanyayı sürdüreceğimizi, bu haklı davamızda her türlü demokratik mücadeleyi vermeye kararlı olduğumuzu kamuoyuyla paylaşıyor ve sessiz kalmanın bu suça ortaklık etmek anlamında olduğunu hatırlatarak yarın çok geç olmadan tüm halkımızı bu mücadeledeki yerini almaya davet ediyoruz.

MERSİN NÜKLEER KARŞITI PLATFORMU

Platforma Destek Veren Kurum ve Kuruluşlar