• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Okmeydanı afet yasasına karşı birleşti

Okmeydanı halkı, kendilerinden habersiz yapılan kentsel dönüşüm planlarına ve yeni çıkan afet yasasına karşı tepkisini kitlesel bir yürüyüşle gösterdi.

04.06.2012

İstanbul’un Beyoğlu ilçesinde, şehrin tam göbeğinde, rantçıların ve sermayenin iştahını kabartan bir semt Okmeydanı. Yıllar önce fahiş fiyatlarla satın aldıkları topraklar üzerine konutlar yapan Okmeydanı halkı, kendilerinden habersiz kentsel dönüşüm planlarına ve yeni çıkan afet yasasına karşı tepkisini kitlesel bir yürüyüşle gösterdi.

‘UYGULATMAYACAĞIZ’

Okmeydanı Tapu ve Plan Takip Komisyonu’nun çağrısıyla bir araya gelen Okmeydanlılar kendilerine rağmen yapılan planları kabul etmeyeceklerini, rant için değil halk için yerinde dönüşümden yana olduklarını basına ve kamuoyuna duyurdular. Basın açıklaması öncesi yapılan kitlesel yürüyüş boyunca, “Afet yasası, yıkım yasası”, “İşgalci değil, hak sahibiyiz”, “Susma, sustukça sıra sana gelecek”, “Bayraktar şaşırma sabrımızı taşırma” sloganları atıldı. Okmeydanı Aile Sağlığı Merkezi önünde komisyon adına açıklama yapan Gönül Aslan, AKP iktidarının Van depreminde yaşananları fırsat bilerek tüm Türkiye’deki konutları ve yaşam alanlarını sermayenin ve rantiyenin yağmasına açtığı söyledi.  Afet yasasının yıkım yasası olduğu belirten Aslan, yıkılmasına karar verilen konutlarda yaşayanların buna karşı çıkması halinde elektrik su ve doğal gazlarının kesileceği, bu da olmazsa haklarında tutuklama kararı verilebileceğini hatırlattı. Afet yasasının barınma haklarına müdahale olduğu dile getiren Aslan, 2005 yılında mahallelerinde yapılmak istenen yıkımları her kesimden ve görüşten Okmeydanılılar olarak nasıl durdurdularsa yeni birlik ve beraberlik içinde bu yasaların uygulanmasına da izin vermeyeceklerini dile getirdi.

GÜCÜMÜZ BİRLİĞİMİZDİR!

Açıklamanın ardından kurulan serbest kürsüde konuşan Mehmet Sel, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a ‘kendi toprağımızdayız, işgalci değiliz. Bizler insanız eğer bu ülkede demokrasi varsa bu yerin bizim olduğunu herkes kabul etmelidir’ diye seslendi.

“Biz halkız, emeğimizle varız, çocuklarımıza bir tas çorba parası götürmek için çalışıyoruz. Yirmili yaşarında adı Mehmetçik olan, seçimler öncesinde adı sayın seçmen olan bizleriz, 50 yıldır yaşadığımız bu mahallede yeni bir adımız oldu, işgalci! Bizler işgalci değiliz” diyen Mustafa Gül ise Okmeydanı’nda yaşayan Kürt, Türk, Laz, Alevi, Sünni tüm insanların birlik olduğunu vurguladı.

2005 yılında evi yıkılmak istenen Halil Güvenç ise “Yıllarca bizi Alevi- Sünni diye böldüler, Kürt- Türk diye böldüler. Bugün bölünme günü değil birlik olma günüdür”  diyerek birlikte mücadele edeceklerini vurguladı.

Okmeydanı Çevre Güzelleştirme Derneği Başkanı Ali Çepkin belediyenin halktan tapu için başvuru evrakları ile ilgili açıklama yaptığını, fiyatlar belli olmadan mahallelilerin başvurular için acele etmemesini, birlikte hareket edilmesi gerektiğini dile getirdi

Kaynak: evrensel gazetesi