ICEM Türkiye-Irak Sendikaları Kadın Semineri 9-10 Mart 2009 günleri arasında İstanbul Elit Otel’de İCEM Kadın Sorunları Sorumlusu Carol Bruce’nin moderatörlüğünde yapıldı. Seminere Irak’tan ve Türkiye’den kadınlar 25’in üzerinde kadın katıldı.
Atölye çalışmalarıyla zenginleştirilen seminer 9 Mart Pazartesi günü Petrol-iş genel Başkanı Mustafa Öztaşkın’ın konuşmasıyla başladı.
Salonda bulunan tüm kadınların 8 Mart’ını kutlayan Mustafa Öztaşkın, dünya ve Türkiye’deki kadın istihdamının özelliklerini anlattıktan sonra, kriz şartlarında kadın işçilerinin durumlarının daha da ağırlaşacağına dikkat çekti. Krizin kadınları sendikal örgütlenmeye katmak için bir imkan barındırabileceğine vurgu yapan. Öztaşkın, daha sonra Petrol-İş Sendikasında gerçekleştirdikleri kadın ve eşitlik, toplumsal cinsiyet çalışmalarını anlatarak katılımcılara iki verimli gün diledi.
Ardından ICEM Kadın Sorunları Bölümü Sorumlusu Carol Bruce bir konuşma yaptı. Kriz döneminde Irak ve Türkiyeli kadın sendikacıların böyle bir seminerde bir araya gelmelerinin anlamlı olduğunu belirttikten sonra güvencesiz işlerde en çok kadınların istihdam edildiğini ve bu yüzden tüm dünyada yaşanan ekonomik krizden en çok kadınların etkilendiğini vurguladı. Bruce daha sonra seminerin içeriğini anlattı.
Kocaeli Üniversitesi İ.İ.B.F. Endüstri İlişkileri Bölümü’nde Öğretim Üyesi olan Betül Urhan, Türkiye’de çalışma yaşamı ve toplumsal yaşamda kadının görünmezliğine vurgu yaptıktan sonra, kadın istihdamının durumu, sendikalaşma düzeyi, sendikalaşmanın önündeki engelleri anlattı. Çalışma yaşamında ve toplumun genelinde kadının görünürlüğünü arttırmak için yapılması gerekenlere değindi.
Sağlıklı ortamda çalışmak
Irak’taki kadınların durumu, çalışan kadınların hakları, savaş koşullarında yaşanan hak kayıpları, kadın-erkek eşitliği konusunda varolan yasalar Basra Elektrik Sendikası Başkanı Hashmeya Muhssin Hussein tarafından anlatıldı. Aynı sendikanın üyesi ve kadın hakları aktivisti Hanan Abdeljabbar Zamel de bunlara ek olarak Basra’da kadınlar arasında yapmış oldukları araştırmalardan hareketle eğitim, sağlık, aile içinde kadınların kadın oldukları için uğradığı ayrımcılıklar konularında bilgi vererek, toplumda kadının görünmezliğine değindi.
Kürdistan Petrol Sendikaları Birliği Kadın İşleri Ofisi üyesi Layla I. Hassan kadınların Irakta sendikaya üye olmama nedenlerini sıraladı, kadınların sendikalar hakkında bilgi sahibi olmamaları, eşlerinden babalarından korkmaları, sendikalara güvenmemeleri gibi nedenler Betül Urhan’ın konuşmasında dikkat çektiği Türkiye’deki kadınların sendikaya üye olmama nedenleriyle örtüşüyordu.
Oturumun öğle yemeği arasından sonraki bölümünde çalışma yaşamında kadın sağlığı konusu grup çalışması yöntemiyle ele alındı. İki kadın grubu içinde de boyun fıtığı, baş ve sırt ağrıları, strese bağlı mide ağrıları ortak şikayetleri oluşturuyordu.
10 Mart Salı günü yine saat 10.00’da kadınlar bir araya geldiler. Program moderatörü Carol Bruce’nin gün boyunca işlenilecek konuları belirtti.
Petrol-İş Sendikası Toplu Sözleşme Uzmanı Serpil Aksakal’ın Türkiye’deki toplu sözleşme rejimini anlattı. Ve toplu sözleşmelere kadın taleplerinin istenilen oranda yansıtılamadığını sözlerine ekledi.
Kamu sendikalarında örgütlü Iraklı kadın sendikacıların anlattıklarından ücretlerin toplu sözleşmelerle değil ilgili bakanlıklar tarafından belirlendiğini öğrendik.
İkinci günün devamında yine eğlenceli grup çalışmalarına yer verildi.
Seminer sonunda tüm kadınlar bir daire oluşturdular, iki günün bitiminde kendileri için önemli olan kavramları haykırdılar. Bunlar arasında, güç, dayanışma, özgürlük, bilinç, bilgi, mutluluk gibi kavramlar vardı…Kadınlar salondan farklı bilgilere sahip olarak ve dostlarına yeni dostlar ekleyerek ayrıldılar….