Neoliberal ekonomi politikalarının olmazsa olmaz koşulu olan özelleştirmelerden, Türkiye de nasibini alıyor. Ancak birçok ülkede olduğu gibi burada da, yok pahasına satışlar, rüşvet, kamu çıkarının korunmaması iddialarıyla birlikte. Ayrıca yangından mal kaçırır gibi yapılan özelleştirmelerin hemen hepsi yargı engeline takılıyor. PETKİM özelleştirmesi, Petrol-İş Sendikası'nın BDDK nezdinde başlattığı mücadele ve Uzan Grubu'nun mallarına el konulması sonucunda yapılamadı.
Neoliberal ekonomi politikalarının olmazsa olmaz koşulu olan özelleştirmelerden, Türkiye de nasibini alıyor. Ancak birçok ülkede olduğu gibi burada da, yok pahasına satışlar, rüşvet, kamu çıkarının korunmaması iddialarıyla birlikte. Ayrıca yangından mal kaçırır gibi yapılan özelleştirmelerin hemen hepsi yargı engeline takılıyor. PETKİM özelleştirmesi, Petrol-İş Sendikası'nın BDDK nezdinde başlattığı mücadele ve Uzan Grubu'nun mallarına el konulması sonucunda yapılamadı. Tekel özelleştirmesi, kapalı kapılar ardında yapılan pazarlığa karşın gerçekleşemedi. TÜPRAŞ'la ilgili mahkeme kararı, usulsüzlük yapıldığını ortaya çıkardı. Özelleştirme uygulamalarına karşın ilgili sendikaların açtıkları dava sayısı 150'yi buldu.
Pazarlık süreci bitirilerek 58 bin dolara Yıltaş İnşaat'ın en yüksek teklifi verdiği Eti Krom'un özelleştirilmesi tartışmaları ise sürüyor. TMMOB Maden Mühendisleri Odası yaptığı açıklamada, özelleştirmenin bu sorunun halline çözüm getirmediğini vurguluyor. "Türkiye'nin yapması gereken, paslanmaz çelik yatırımına, ferrokrom yatırımlarına yönelinmesidir. Bu, krom satışından çok daha kârlıdır. Ayrıca madencilik deneyimi olmadığı anlaşılan firma, herhangi bir sıkıntıyla karşılaşması durumunda, devlet bu firmayı kurtaracak mıdır? Bu durumda tesislerin akıbeti ne olacaktır? Bununla ilgili planlama yapılmış mıdır?" Ne dersiniz, yapılmış mıdır?