• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Özelleştirme İhalelerinin Yeni Kabusu | Hacer Gemici-Sabah


Tüpraş'taki özelleştirmeyi "yeni Mümtaz Soysal" Avukat Gökhan Candoğan durdurdu

Petrol-İş adına açtığı davayla TÜPRAŞ özelleştirmesinde yürütmeyi durdurma kararı aldıran Candoğan'ın "taş koyduğu" tek ihale bu değil. Candoğan daha önce de AKTAŞ, ÇEAŞ ve KEPEZ'in sözleşmelerinin, POAŞ'ın borç ertelemesinin iptalinde kilit isim olmuştu. 

HACER GEMİCİ
26.05.2004


Tüpraş'taki özelleştirmeyi "yeni Mümtaz Soysal" Avukat Gökhan Candoğan durdurdu

Petrol-İş adına açtığı davayla TÜPRAŞ özelleştirmesinde yürütmeyi durdurma kararı aldıran Candoğan'ın "taş koyduğu" tek ihale bu değil. Candoğan daha önce de AKTAŞ, ÇEAŞ ve KEPEZ'in sözleşmelerinin, POAŞ'ın borç ertelemesinin iptalinde kilit isim olmuştu.

İkinci Soysal
Candoğan "Özelleştirme karşıtı değilim ama hukuki bir sorun var ki davadan sonuç aldık" diyor. Mümtaz Soysal'ın kurduğu KİGEM'le de paslaştığını gizlemiyor.


Bir muhalif adam...

Aktaş, ÇEAŞ, Petrol Ofisi gibi davalarda ortak bir isim, Avukat Candoğan var. O özelleştirme karşıtı davalarla adeta son dönemin Mümtaz Soysal'ı.

Tüpraş'taki özelleştirme süreci Ankara 10. İdare Mahkemesi'nden çıkan yürütmeyi durdurma kararı ile karmaşık bir hal aldı. Cuma günü 1.3 milyar dolarlık sözleşmeye imza atmayı umut eden Zorlu ve Efremov grupları, "yargı sürecini" izlemeye koyulurken, başta özelleştirme hedefi ve faiz dışı fazla olmak bir çok alanda nasıl bir politika izleneceği merak ediliyor. Tüpraş'ta yürütmenin durdurulması ve ihalenin iptalini isteyen taraf bu kurumda örgütlü olan Petrol-İş Sendikası. Dava dilekçesinde ise sendika adına vekil olarak özellikle enerji sektörünün yakından tanıdığı bir isim, Gökhan Candoğan var. Muhalif yapısı ile 'günümüzün Mümtaz Soysal'ı denilebilecek olan Candoğan, "Körü körüne özelleştirme karşıtlığı diye bir şey yok. Ama dayatma ile hukuka aykırı olarak yapılan özelleştirmelere olursa biz de karşı çıkıyoruz. Demek ki ortada hukuki bir sorun var ki bu davalardan bu tür sonuçlar çıkıyor..." diyor.

AKTAŞ'I İPTAL ETTİRDİ
12 yıl sonra Aktaş'ın Anadolu yakası elektrik dağıtım hakkını iptal ettiren, geçtiğimiz aylarda Özelleştirme İdaresi'nin Petrol Ofisi ile ilgili "borç erteleme kararının" devre dışı bırakan davalarda hep Candoğan'ın adı ön plana çıkıyor. Tüpraş'taki verilen karardan sonra hemen herkesin hukuki süreçle ilgili başvurdu ilk isim de o oldu. Peki kim bu Gökhan Candoğan? Aslında o Ankara Hukuk Fakültesi mezunu, 1971 doğumlu genç bir avukat. 1995 yılında mesleğe adım attından bu yana özellikle enerji sektörünün korkulu rüyası olan Candoğan, daha mesleğinin ikinci yılında üç arkadaşı ile birlikte Elektrik Mühendisleri Odası'nın hukuk danışmanlığını üstlenmiş. Bir anda 1990 yılında hukuk sürecinin başladığı Aktaş dosyasını, yap-işlet-devret ve yap-işlet modeli ile yapılan özelleştirmeleri elinde bulmuş. Kısa sürede enerjideki özelleştirmelerde yoğunlaştıklarını anlatan Candoğan, "Önümüze yap-işlet projesi ile ilgili bir Bakanlar Kurulu kararı geldi. Biz de bu sistemin yeni bir şey olduğunu ve Bakanlar Kurulu Kararnamesi ile yapılamayacağını iddia ederek dava açtık. Bunun üzerine Bakanlar Kurulu kararı iptal edildi" diyor.

KİN VE HUSUMET YOK
Bir çok kesimi etkileyen bu iptal kararı Candoğan'ın kendi hanesinde attığı ilk artılardan biri. O günlerde aralarında Enka olmak üzere yap-işlet projelerine imza atmak için bekleyen bir çok kurum kuşkusuz Candoğan'a kızıyor. Ama Candoğan'ın sık sık dediği gibi ortada 'hiçbir şirket ile ilgili kişisel bir kin veya husumet yok...

Kaynak: SABAH GAZETESİ
 

DUYURU...

GENEL BAŞKANIMIZ SÜLEYMAN AKYÜZ’ÜN FACEBOOK HESABI ÇALINMIŞTIR. GELECEK OLAN MESAJLARA VE PAYLAŞIMLARA LÜTFEN İTİBAR ETMEYİNİZ. ...
devamı