Petkim Genel Müdürü Neye "İsyan" Ediyor?

01.07.2004

PETKİM GENEL MÜDÜRÜ NEYE “İSYAN” EDİYOR?

01 Temmuz 2004

Petkim Genel Müdürü Kenan YAVUZ, 30 Haziran 2004 tarihinde yaptığı basın toplantısında “Petkim’in hantallığı ve verimsizliğinden” söz ederek “isyan” etmiş!

Biz işçiler de bu açıklamaya isyan ediyoruz.

Çünkü; işverenler tarafından “hantallık, verimsizlik” gibi kavramlar ne zaman dile getirilse ardından işçilerle ilgili sıkıntılı günler yaşanır. Bu nedenle, Genel Müdür Yavuz’un açklaması işçiler tarafından öfkeyle karşılanmıştır.

Şunu bütün kamuoyunun bilmesini istiyoruz:

Petkim’in teknolojisi eski değildir. Petkim’den daha genç ve ileri teknolojiye sahip petrokimya kompleksi AVRUPA’da YOKTUR!

İşçilik giderleri Avrupa ve Amerika’daki rakiplerinin neredeyse 1/3 i düzeyindedir.

Geçen yıl, toplam 1100 işçi, çeşitli nedenlerle işten ayrılmıştır; bu nedenle pek çok bölümde personel yetersizliği sözkonusudur. Önümüzdeki 3-5 yıl içinde emeklilik nedeniyle işten ayrılmaların hızla artabileceği ihtimali de gözönüne alındığında, Petkim’in acilen personel alımına gitmesi gerekmektedir.

Petkim’in temel sorunu (Gn.Md Kenan Yavuz’un da daha önceki açıklamalarında belirttiği gibi), YATIRIMDIR! Bunun sorumlusu ise işçiler değil, ülke ekonomisini bunca yıldır IMF politikalarına havale edenlerdir. Örneğin 1995 yılında 800 (yanlış okumadınız, sekiz yüz) milyon ABD doları net kar eden Petkim, o paralarla neden yeni bir petrokimya tesisi kuramadı ve göz göre göre pazar payının düşmesine seyirci kalındı?

Biz bu politikalara karşı yıllardır İSYAN ediyoruz! Ama duyuran yok!

“500 gün rapor alanlara” gelince... Rapor almak, işçi sağlığı iş güvenliği mevzuatı hükümleri açısından bir işçi hakkıdır! Özel sektördeki işçiler için de aynı mevzuat geçerlidir. Ancak; örgütsüz, sendikasız işyerlerinde çalışan işçilerin HASTALANMAYA BİLE HAKLARI OLMADIĞI(!) ise maalesef doğrudur. Ancak “ kötü örnek, örnek olamaz.”

Petkim’de bırakın 500, daha fazla RAPOR ALAN işçiler de olmuştur. Ve bu işçilerin büyük bir kısmı Petkim’e dönüp çalışma fırsatı bulamamışlardır: ÇÜNKÜ KANSERDEN ÖLMÜŞLERDİR! Bu sektör, bilindiği gibi, 400’den fazla zehirli kimyasal maddeyle çalışılan bir sanayi koludur.

Kişisel çıkarları için uzun süreli rapor alanlara gelince: Sendika olarak hiçbir zaman onaylamadığımız bu yönteme başvuran üyelerimizin olduğunu biz bilmiyoruz. Eğer bunu yapanlar var ise de açıkça söylensin ve gereği yapılsın. Aksi halde bütün çalışanları töhmet altında bırakmaya kimsenin hakkı yoktur. Dolayısıyla Gn. Md. Kenan YAVUZ BU AÇIKLAMASINI DÜZELTMELİDİR.

Eğer bu açıklama, yarın yapılması düşünülen muhtemel bir “operasyonun” zeminini oluşturma hazırlığı ise; ASIL İSYANI, SİZ O ZAMAN GÖRÜN!

Saygılarımızla.

Petrol-İş Sendikası Aliağa Şube

Yönetim Kurulu adına

İbrahim Doğangül