• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Petkim İşçileri 40.Kuruluş Yılını Eylemle Kutladı

PETKİM İŞÇİLERİ 40. KURULUŞ YILINI EYLEMLE KUTLADI Aliağa’da kurulu bulunan ve adı sık sık özelleştirme ile gündeme gelen; Türkiye’nin tek petro-kimya tesisinin kuruluşunun kırkıncı yılı bugün, çalışanların eylemi ile kutlandı.Bu sabah ( 05.04.2005) saat 08.00’de işbaşı yapmak üzere işlerine gelen Pektim işçileri, Petkim’e yaklaşık 500 metrede bulunan kavşakta, servislerinden inerek toplandılar.
05.04.2005

Aliağa’da kurulu bulunan ve adı sık sık özelleştirme ile gündeme gelen; Türkiye’nin tek petro-kimya tesisinin kuruluşunun kırkıncı yılı bugün, çalışanların eylemi ile kutlandı.

Bu sabah ( 05.04.2005) saat 08.00’de işbaşı yapmak üzere işlerine gelen Pektim işçileri, Petkim’e yaklaşık 500 metrede bulunan kavşakta, servislerinden inerek toplandılar. Oradan yürüyüşe geçen işçiler Petkim’de bulunan anıta çelenk koyarak, Petkim’i kuran ve bugünlere getiren herkesi saygı ve minnetle anarak saygı duruşunda bulundular. Daha sonra Petkim içinde yürüyüşler yaparak Pektim –B- Kapısına gelen işçilere bir süre sonra işçilerin eş ve çocukları da katıldı.

Saat 10.00 sıralarında eyleme destek vermek amacıyla Türk-İş Genel Başkanı Salih KILIÇ ve Türk-İş 3. Bölge Temsilcisi ile Türk-İş’e bağlı sendikaların Ege bölge şube Başkanları ve yöneticileri de katıldılar. CHP, ÖDP, TKP, EMEP İl ve İlçe başkanları da eyleme destek amacıyla etkinliğe katıldılar. Etkinlik esnasında davul zurna eşliğinde halaylar çekildi. Üzerinde “Halkın malı olarak, Halkın hizmetinde nice 40 yıla” yazan büyük bir pasta kesildi.

Tören esnasında işçilerle birlikte halay çeken Pektim Gn. Müdürü Kenan YAVUZ, Petrol-İş Genel Başkanı Mustafa ÖZTAŞKIN, Türk-İş Genel Başkanı Salih KILIÇ sırası ile birer konuşma yaptılar.

Pektim Genel Müdürü Kenan Yavuz özetle; “Petkim’in yeni yatırımlarla büyütülmesi gerektiğini, bunun için herkesin sorumluluklarını yerine getirmesini, aksi halde bu kuruluşların yok olmaya mahkum olacağını ve bundan da ülke ekonomisinin zara göreceğini” söyledi.

Petrol-İş Sendikası Genel Başkanı Mustafa ÖZTAŞKIN’da; “özelleştirme kapsamında bulunan pek çok kuruluş batsın diye uğraşılıyor, yatırım yapılmıyor. Yatırım yapılan nadir kuruluşlardan biridir Pektim ve son üç yılda 330 milyon dolar yatırım yapılan Petkim’i neredeyse değerinin beşte birine elden çıkaracaklardı. Bize destek veren duyarlı kamuoyunun da bize verdiği destekle her türlü mücadeleyi vererek bunu önledik. Bugün ise “halka arz” adı altında parça parça satmak istiyorlar bu güzide kuruluşları. Buna izin vermeyeceğiz. Halka arz yöntemi de bir aldatmacadır, blok satışa giden yolun başlangıcıdır. Biz, bugüne kadar yapılan “halka arz” uygulamalarının nasıl sonuçlandığını biliyoruz. Hisse senedi alan küçük tasarruf sahipleri bir süre sonra bu hisseleri elden çıkarmak zorunda kalıyorlar ve büyük sermaye grupları bu hisseleri topluyor. Halkımıza sesleniyoruz; bu aldatmacaya kanmayın, suça ortak olmayın. Bizim halkımızla birlikte verdiğimiz mücadele sayesinde inanıyorum Pektim halkın malı olarak daha nice 40 yıl, halkımıza hizmet vermeye devam edecek.”

İşçilere hitaben son konuşmayı yapan Türk-İş Genel Başkanı Salih KILIÇ ise; “Türk-İş olarak hükümeti uyarıyoruz: Özelleştirme uygulamalarını derhal durdurun! Pektim, Tüpraş, Tekel, THY, Erdemir, Şeker Fabrikaları, Limanlar bu ülkenin can damarıdır. Bu uygulamaları böyle devam ettirirseniz, ortada Türk sanayisi diye bir şey kalmayacak. Karlı, verimli, istihdam yaratan teknolojik gelişmeye katkı koyan bu kuruluşları satmaya, elden çıkarmaya devam ederseniz ekonomimizin dışa bağımlılığı ve yoksulluk artacaktır. Bu nedenle satmaya değil, yeni Petkim’ler kurulmaya ihtiyaç var. Eğer istiyorlar ise, buyursunlar özel sermaye sahipleri yeni işletmeler kursunlar, kamunun elindeki kuruluşlara göz dikmesinler. Halka arz” yöntemi de özelleştirmenin bir biçimidir. Zar zor geçinen halka değil, parası olana yani “güçlü olana arz”dır bunun adı. Biz bu tip işletmelerin ne şekilde olursa olsun satılmasına karşıyız, Türk-İş olarak bu mücadeleyi vermeye devam edeceğiz” dedi.

Bu konuşmaların ardından Salih KILIÇ, Mustafa ÖZTAŞKIN, Kenan YAVUZ, üzerinde “halkın malı olarak halkın hizmetinde nice kırk yıla” yazılı pastayı birlikte kestiler.

Saat 12.30 sıralarında eylem sona erdi, yaklaşık iki bin beş yüz Petkim işçisi işbaşı yaptı.