Petkim'de Eylem

28.03.2008

27 Mart 2008 Perşembe günü Petkim işçileri, sabah 08 - 10 arası işbaşı yapmayarak, Fabrika (A) Kapısı önünde toplanarak Petkim özelleştirmesini bir kez daha protesto ettiler.

İşçilere ve basına seslenen Şube Başkanı Salih Mehmet AYDIN; Petlim özelleştirilmesinde yargı sürecinin tamamlanmadığını ve bu süre içinde yapılan her işin hukuksuzluk olacağını Sendika olarak ta buna asla izin vermeyeceklerini söyledi. İşçilerin coşkulu alkışları ve sloganları ile aşağıdaki basın açıklaması tüm kamuoyuna duyurulmuştur.

BASIN AÇIKLAMASI

Sendikamızın, Petkim'in % 51' lik Kamu payının blok olarak satılmasına ilişkin 08.02.2007 tarihli Özelleştirme Yüksek Kurulu ( ÖYK ) kararının iptali istemiyle açmış olduğu davayı, Danıştay 13. Dairesi 03.03.2008 tarihinde Esastan reddetmişti. 16.03.2007 tarihli ihale ilanı ve Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’nın( ÖİB ) hazırlamış olduğu ihale şartnamesinin iptali istemi ile açmış olduğumuz davaya da Danıştay 13. Dairesi esastan ret kararı vermiştir.

Petkim Özelleştirmesinde, Sendikamızın açmış olduğu bu davalara ek olarak,TURCAS şirketinin " Kamu İhalelerine Girmeme " cezası ile ilgili olarak

" yürütmeyi durdurma talebimiz " Danıştay 13. Dairesi’nce reddedilmiştir.

Sendikamız bu davalara ilişkin Danıştay 13. Dairesi’nin vermiş olduğu kararlara itirazını , Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu’na yapmıştır. Petkim özelleştirmesinde, hukuki süreç Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu’nun vereceği kararla sonuçlanacaktır. Bu nedenle yargı süreci devam etmektedir. Türkiye gerçekten de bir hukuk ülkesiyse, yargının vereceği en son kararın beklenmesi bir zorunluluktur. Çünkü Petkim'in özelleştirmesinde, Sendikamızın ortaya koyduğu " Kamu Yararı Yoktur" düşüncesi, yalnız Petrol-İş Sendikasının düşüncesi olmaktan çıkmıştır. Artık bu düşünce ülkemizin " Kamu vicdanı “ haline gelmiştir. Nitekim Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu da, yürütmeyi durdururken “ Yüksek Kamu Yararı Yoktur “ gerekçesine dayanarak karar vermiştir.

AKP Hükümeti bu ihaleyi hemen durdurmalı , Petkim'in gerekli olan yatırımları yapmalı ve eksik olan teknik elaman ihtiyaçlarını ivedilikle karşılamalıdır. Sürekli eksilen teknik elamanların yerine yeni elaman alınmaması ve gerekli yatırımların yapılmaması Petkim’in geleceğini tehdit etmektedir. Bu olumsuzluklardan da Türkiye ekonomisi zarar görmektedir.

Türkiye Kamuoyu ve üçüncü şahıslar şunu bilmelidir ki, Sendikamızın ve Petkim işçisinin demokratik meşru ve hukuki mücadelesi sürmektedir.Yasal olmayan hiçbir uygulamaya izin vermeyecektir.

Saygılarımızla.

Petrol-İş Sendikası Aliağa Şube