• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Petrol-İş, Arnavutluk Sanayi İşçileri Kongresindeydi

Arnavutluk Sanayi İşçileri Federasyunu 5. Olağan Genel Kurulu 4 Ekim 2019 tarihinde Arnavutluk’un başkenti Tiran’da yapıldı.

07.10.2019

Kongreye uluslararası konuklardan basına, hükümet temsilcilerinden farklı sendikal merkezlere bir çok konuk katıldı.

Toplantıya sendikamız Petrol-İş’ten Genel Başkan Süleyman Akyüz ve Dış İlişkiler Uzmanı Rıza Köse katıldı. 

Toplantı açılış konuşmasını Arnavutluk Sanayi İşçileri Federasyonu Genel Sekreteri Taf Koleci yaptı. Sonrasında genel kurul faaliyet raporu sunuldu. Daha sonra ise uluslararası konukların konuşmalarına geçildi.

Kongreye uluslararası katılım yoğundu

Kongrede dünyanın 126 ülkesinden 90 milyon işçiyi bir araya getiren Dünya Sendikalar Federasyonu (DSF) adına  katılanDSF Merkez ofisinden Maria Barouti bir konuşma yaptı. Boruti konuşmasında DSF’nin işçi sınıf eksenli bir federasyon olduğunu belirtti ve işçilerin uluslararası birliği ve dayanışmasının birinci öncelikleri olduğunu vurguladı.

Daha sonra IndustriAll Avrupa Sendikası Genel Sekreteri Luc Triangle bir konuşma yaptı. Luc Triangle, Avrupa içerisindeki ücret dengesizliklerine dikkat çekti. Bir tarafta ayda 400 Avroya çalışan Arnavutluk işçilerinin diğer tarafta ayda 2000 Avro alan batı Avrupa işçilerinin bulunduğunu; bu durumun kabul edilemez olduğunu ve IndustriAll Avrupanın bu farkın ortadan kalkması için mücadele ettiğini belirtti.

Sonrasında Avrupa Kamu Çalışanları Sendikası EPSU adına Mitja Fabian konuştu. Kamu hizmetlerinin özelleştirilmesinin kabul edilemez olduğunu belirten Fabian, EPSU’nun bu alanda mücadele edeciğine vurgu yaptı.

Mitja Fabian’ın ardından Güneydoğu Avrupa Enerji Sendikaları Retunsee adına Goran Takiç bir konuşma yaptı. Retunsee Genel Başkanı Goran Takiç Retunsee’nin bölge işçilerinin çıkarlarını savunduğunu belirti. Retunsee üyesi olan Arnavutluk Sanayi İşçileri Sendikasının Balkanlar’da enerji alanında işçilerin çıkarlarının korunmasına yönelik önemli bir mücadele yürüttüğünü belirtti.

Daha sonra ülke sendikalarının konuşmalarına geçildi. Toplantının bu bölümünde Petrol-İş Sendikası adına Genel Başkan Süleyman Akyüz bir konuşma yaptı.

Akyüz: “Sendikalar işçilerin hak arama örgütleridir.”

Akyüz konuşmasında bölgemizdeki ülkeler arasında sendikal dayanışmanın önemini vurguladı. “Sendikalar işçilerin mücadele örgütleridir.” diyen Akyüz konuşmasını şöyle devam ettirdi: “Sendikalar işçilerin hak arama örgütleridir. Bugün sadece bölgemizde değil, bütün dünyada sendikal haklar saldırı altında. İşverenler neoliberal politikaları dayatıyorlar. Bu da kriz anlamına geliyor. Kriz ise bütün dünyada kârların özelleştirilmesi zararların kamulaştırılması anlamına geliyor.

Akyüz konuşmasının devamında: “İşte bu neoliberal saldırılara ve krizlere karşı sendikalar toplumun çıkarlarını, işçilerin genel çıkarlarını korumak için vardır. Bu konuda da size yolunuz açık olsun diyorum. Verdiğiniz mücadelenin devam etmesini temenni ediyorum. Kongreniz Arnavutluk işçi sınıfına hayırlı olsun. Başarılı bir kongre geçirmeniz dileğiyle hepinizi en içten duygularımla selamlıyorum.” dedi.

Kol Nikollaj Genel Başkan olurken, Taf Koleci yeniden FSPISH Genel Sekreteri seçildi

Kongre, delegelerin konuşmaları, tartışmaları ve seçim ile devam etti. Kongre sonucunda Arnavutluk Sanayi İşçileri Federasyonu FSPISH mevcut Genel Başkanı Kol Nikollaj yeniden Genel Başkan seçildi. FSPISH’in tüzüğüne göre iki dönem Genel Sekreterlik yaptıktan sonra üçüncü ve sonraki dönemlerde Genel Sekreter seçilebilmek için seçime katılan delegelerin yüzde yetmişinin (%70) oylarını almak gerekiyor. Sendikanın mevcut Genel Sekreteri Taf Koleci ise delegelerin yüzde doksanının (90) oylarını alarak yeniden Genel Sekreter seçildi.