Aramızda 5 yıllık bir eğitim işbirliği anlaşması bulunan Brezilya ABC Bölgesi Kimya İşçileri Sendikasına ikinci ziyaret bu yıl 23 Mayıs ile 30 Mayıs tarihleri arasında yapıldı. Petrol-İş ile Brezilya kimya işçilerinin birbirlerini daha yakından tanımasına büyük katkı sağlayan bu tür ziyaretler, her yıl bir diğer ülkenin farklı bir delegasyonla tekrarlanıyor.
Petrol-İş Genel Örgütlenme ve Eğitim Sekreterliği bünyesinde yürütülen teknik işbirliği projesi için bu yıl 5 kişilik bir heyet oluşturuldu. Genel Sekreter Ali Ufuk Yaşar, Genel Örgütlenme ve Eğitim Sekreteri Nimetullah Sözen, Ankara Şube Başkanı Şuayip Gül, Trakya Şube Başkanı Turgut Düşova ve Eğitim Uzmanı Erhan Kaplan'ın yer aldığı Petrol-İş delegasyonu, Sao Paulo'da ABC Quimicos sendikasını, üst örgütleri CUT'u ve sendikalar arası araştırma kuruluşu DİEESE'yi ziyaret etti.
ABC Quimicos ziyaretimizde Petrol-İş heyeti ile Brezilya kimya işçileri ortak toplantılar yaptı. İki gün içinde yapılan toplantılarda Türkiye ile Brezilya kimya işçileri, kimya sektörünün durumu, işçilerin örgütlülük kapsamı ve iki ülkedeki siyasi ortam değerlendirildi.
Birinci gün ABC Qumicos sendikasının yöneticilerinden oluşan grupla yapılan toplantıda Brezilya kimya sektörü bir uzman tarafından ayrıntılı olarak aktarıldı. Ayrıca, ABC Quimicos sendikasının mevcut durumu ile tarihi kısaca anlatıldı.
Türkiye kısmına gelindiğinde ise ülkemizdeki kimya sektörünün durumu ile Petrol-İş'in örgütlü olduğu çok uluslu firmalara dair sunum Eğitim Uzmanı Erhan Kaplan tarafından yapıldı.
Petrol-İş'in tarihi, şubeler ve genel örgütlülük bilgileri ise Genel Sekreter Ali Ufuk Yaşar ile Genel Örgütlenme ve Eğitim Sekreteri Nimetullah Sözen tarafından verildi.
İkinci gün yapılan ve yaklaşık 100 kimya işçisinin katıldığı iki oturumluk panelde ise Türkiye ile Brezilya'daki siyasi durum, seçimler ve her iki ülkede birbirine yakın zamanlarda meydana gelen 2013 Mayıs-Haziran protestoları değerlendirildi. Sendikamız adına Ali Ufuk Yaşar ile Nimetullah Sözen konuşmacı oldular ve ayrıntılı olarak protesto eylemlerine, bu esnada yaşananlara, Hükümetin ve sendikaların tavrına ve ardından yerel seçimlere dair Petrol-İş'in tutumunu aktardılar. Bu oturumların sonunda Gezi olaylarına dair bir foto muhabirinin 17 dakikadan oluşan video gözlemi de izleyicilere sunuldu.
Karşılıklı soru cevap şeklinde yapılan her iki oturum da katılımcılar tarafından çok yararlı bulundu. Paneller sonunda katılımcıların Türkiye'ye dair kapsamlı bir fikir edindiklerini düşünüyoruz.
Sendikamız benzer türde işbirliği anlaşması yaptığımız diğer sendikalarla karşılıklı ilişkileri her iki sendikanın üyelerine yarar sağlayacak bir biçime büründürmeye gayret ediyor.
Bu yılki ziyaretin ana konusunu “sendikal eğitim” olarak belirlemiştik. Bu çerçevede, Brezilya işçilerinin nasıl bir eğitim aldıklarını, hangi konulara ağırlık verdiklerini, uzman desteğinin ne olduğunu, hangi pozisyonda yer alanların nasıl bir eğitim sürecinden geçtiklerini yerinde görme, inceleme ve tartışma fırsatı bulduk. Brezilya'da gözlediklerimiz sayesinde Petrol-İş'in eğitimlerini de mukayese imkanı bulduk.
Eğitimleri önce sendika (federasyon) düzeyinde, daha sonra üst örgüt (konfederasyon) düzeyinde, ardından da sendikalara eğitim, araştırma, istatistik desteği sunan bağımsız kuruluş DİEESE merkezinde inceleyerek genel bir fikir sahibi olduk.
Hem ABC Quimicos sendikasında ve hem de diğer kuruluşlarda çok sıcak karşılandık. Birbirine uzak olmasına rağmen, benzer kültüre sahip iki ülke işçi sınıfının ilişkilerinin daha artarak devam edeceğini umut ediyoruz.
Eğitim ve kültür amaçlı bu seyahatin ayrıntılı raporu ile haberini daha sonra yapacağız.