• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Hedef daha fazla işyerinde örgütlenmek

Petrol-İş Konya Örgütlenme Bürosu açıldı

 Konya Organize Sanayi Bölgesi'nde faaliyet gösteren ve PVC kapı, pencere, panjur, kepenk sistemleri üreten PAKPEN A.Ş'de kısa bir süre önce örgütlenen Petrol-İş Konya Örgütlenme Bürosunu da açtı. Hedef daha fazla işyerinde örgütlenme.

 


 

03.04.2012

Basın Servisi

Petrol-İş Sendikası Konya’da, işkolu kapsamında bulunan ve petrol, kimya, lastik, plastik, ilaç sektörlerinde faaliyet gösteren iş yerlerinde örgütlenmek amacıyla 31 Mart 2012 tarihinde, Cumartesi günü Konya örgütlenme Bürosunu açtı. Açılış, Petrol-İş Sendikası Genel Başkanı Mustafa Öztaşkın, Genel Örgütlenme ve Eğitim Sekreteri Nimetullah Sözen, Ankara Şube Başkanı Şuayip Gül ve Ankara Şube Yöneticileri, Temsilcileri, Konya’daki sendika, siyasi parti, sivil toplum örgütü temsilcilerinin ve Pak-Pen işçilerinin coşkulu katılımıyla yapıldı.

Konya Örgütlenme Bürosu yanlızca Petrol-İş üyelerine veya bu sektörde çalışan işçilere değil, örgütlenme ve eğitim çalışmalarında Konya'daki tüm emekçilerin yararlanabileceği bir merkez olacak. Açılışta bir konuşma yapan Genel Başkanımız Mustafa Öztaşkın, Petrol-İş'in son yıllarda Türkiye’nin birçok sanayi bölgesinde yaygınlaştırdığı, “Doğudan Ol, Batıdan Ol, Anadolu’dan Ol, Trakya’dan Ol! Sendikalı Ol! Umutlu Ol, Güvende Ol” sloganını Konya’da da seslendirmeyi, hayata geçirmeyi hedeflediğini söyleyerek,” Çalışanları sadece Petrol-İş’e değil, “sendikaya” çağırıyoruz. Sendikalılık bilincini herkese, her yere ulaştırmayı görev biliyoruz” dedi.

Öztaşkın şunları söyledi: “Sendikamızın yakın zamanda örgütlendiği Pak-Pen işyerinde yaşananlar bu noktada umut verici olmuştur. Pak-Pen işçilerinin sendikamıza gösterdikleri ilgi ve güven karşılıksız kalmamış yüzlerce Pak-Pen işçisi çok kısa bir zaman içinde örgütlenerek Konya işçisine örnek olmuştur. Pak-Pen işvereniyle sendikamız arasında gelişen diyalog da bizce Konya’ya örnek olacak niteliktedir. Pak-Pen işvereni sendikamıza işyerinin kapılarını açarak ve çalışanlarının sendikal haklarına saygı duyduklarını belirterek çalışma ilişkileri açısından örnek bir tutum sergilemiştir. Pak-Pen'de yakalanan ve devamının geleceğine emin olduğumuz bu diyaloga dayalı ilişki modelinin Konya sanayinde yaygınlaşmasını umuyoruz.”

Öztaşkın, “Biz bu kentte artık örgütlüyüz. Örgütlülüğümüzü daha da geliştirmek istiyoruz. Kendi işkolumuzdaki örgütsüz işyeri kalmaması amacıyla; işçilerle, memurlarla, bütün Konya halkı ile elele vererek bu güzel kentimizin bütün yoksul ve ezilenleri için daha da yaşanılır hale gelmesine gayret edeceğiz” dedi. Örgütlenme bürosunun açılışına katılan gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını da yanıtlayan Öztaşkın, İran’dan alınan petrol miktarının düşürülmesinin Türkiye’nin ham petrol maliyetini artıracağını söyledi.

Türkiye’nin ithal ettiği petrolün yüzde 50’sini İran’dan ithal ettiğini ifade eden Öztaşkın, Türkiye’nin İran’ın önemli petrol alıcısı ülkelerinden biri olduğunu bildirdi. İran’dan alınan petrolün diğer ülkelerden alınan petrole göre daha ucuz olduğunu vurgulayan Öztaşkın şunları söyledi:

“İran’dan alınan petrol ayrıca kaliteli bir petrol. İran petrolü diğer ülkelerin petrol fiyatlarına göre ucuz olması nedeniyle Türkiye’deki akaryakıt fiyatlarının daha da yükselmesinin önünde bir engel olarak gözüküyordu. Bu ucuzluk geçen yıl TÜPRAŞ’ın 1 milyar dolarlık karlılığında önemli bir etkendi. Türkiye’ye ABD tarafından çok yoğun bir şekilde baskı yapıldığı için İran’a uygulanan ambargo doğrultusunda Türkiye İran’dan almakta olduğu petrolü bu yıl yüzde 20 oranında azaltmayı kararlaştırdı. Bu bir hükümet politikasıdır. TÜPRAŞ’ın aldığı bir karar değildir. Baskılar sonucunda alınmıştır. Özellikle ABD büyük elçisinin açıklamasının hemen arkasından bu kararın alınmasını çok doğru bulmuyoruz. Bu Türkiye’nin bağımsızlığına gölge düşüren bir tutumdur. ABD elçisinin açıklamaları bir diplomatın yapması gereken açıklamaların da ötesindedir. İran’dan alınan petrolün azaltılması Türkiye’nin ham petrol maliyetini artıracaktır. Ham petrol faturası artacak bu da akaryakıt fiyatlarına olumsuz yansıyacaktır.”

Dünya petrol rezervinin yüzde 60’ının bulunduğu Ortadoğu’da bazı güçlerin önemli oyunlar oynadığını anlatan Öztaşkın, Ortadoğu’da petrolün çok derinde olmadığını, petrol çıkarma maliyetinin düşük olduğunu dile getirdi.

Konya Pak-Pen'in örgütlü olduğu Ankara şubemizin Başkanı Şuayip Gül de açılışta yaptığı konuşmada şunları söyledi: “Konya’daki çok değerli sendikacı arkadaşlarım, Değerli Genel Başkanım, Sendikamız Merkez Yöneticileri. Kamu emekçileri sendikalarından arkadaşlarım, öğretmen, memur arkadaşlarım, siyasi partilerin değerli il başkanları, yöneticileri, basının değerli temsilcileri... Konya’da örgütlü bulunduğumuz PAK-PEN işyerinde çalışan Petrol-İş üyesi arkadaşlarım...Yine buradaki mücadeleye destek vermek için Ankara'dan gelen temsilci, yönetici arkadaşlarım... Hepinizi Petrol-İş Sendikası Ankara Şubesi Yönetim Kurulu adına sevgi ve saygıyla selamlıyorum.

Petrol-İş Sendikası Ankara şubesi olarak, Konya’da petrol, kimya, lastik, plastik ve ilaç sektörlerinde kurulu iş yerlerinde örgütlenmeyi hedefliyoruz. Bu hedefe ulaşma konusunda sendikaların, sivil toplum kuruluşlarının, kamu kuruluşlarının, siyasi partilerin ve yerel medyanın desteğini de yanımızda görmek istiyoruz. Konya’daki sanayi kuruluşlarında örgütlenme başarılı olursa, işçilerin, çalışanların ücretleri, yaşam standartları yükselirse Konya’nın kalkınması da daha hızlı olacaktır. İşte bu amaçla burada bir örgütlenme bürosunun açılışını yapıyoruz ve işçi sınıfına hayırlı olsun diyoruz.

“ Bir yerde işçi varsa orada sendika olur, olmalıdır “Bir ilde sanayinin olması ve giderek gelişmesi tabii ki o ilin gelir seviyesinin artması, yaşam düzeyinin yükselmesi bakımından çok önemlidir. Çünkü günümüzde kentler ancak sanayi ile gelişir. Ancak sanayi ile modern bir kent haline dönüşebilir” diyen Gül konuşmasını şöyle sürdürdü:

“ Ama hiçbir sanayici, hiçbir işveren unutmamalıdır ki bir yerde işçi varsa, orada sendika da olur, olmalıdır. Bir kentte sanayinin gelişimi ile birlikte örgütlülüğün de aynı ölçüde, paralel olarak gelişmesi gerekir. Çalışma ilişkilerinde hükümet vardır; işveren vardır; sendika vardır. Yani üç ayaklı bir masa vardır. Eğer işverenler burada tek başına gelişmeye devam ederse, yani sendika ayağı eksik kalırsa, bu masa sallanır. Asla güçlü olmaz. Ayakları yere sağlam basmaz. Unutulmasın ki, bu işyerlerinde örgütlülük olmaz ise, sanayiden Konya halkının aldığı pay her geçen gün azalacaktır. Petrol-İş Sendikası olarak sizleri, bu şehri, bu ülkeyi ve insanlarımızı, dünyayı yalnızca kâr amacıyla yönetmek isteyenlere karşı çıkmaya davet ediyoruz. Tüm emekçileri de yasal ve Anayasal haklarını kullanmaya, mutlu olmaya, güvende olmaya, birlik olmaya çağırıyoruz. Bu çağrının arkasında sizler varsınız. Bu çağrının arkasında halk var. Bu çağrının arkasında 62 yıllık mücadele geleneğiyle Petrol-İş var. Ne mutlu ki Petrol-İş'in halkın vicdanındaki yeri var, bugüne kadar verilmiş yüzlerce mücadelesi var.”

Kaynak: Ankara Şube