• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

THY emekçileri 173. günde Kadıköy'de oturma eylemi yaptı:

Petrol-İş THY direnişçileriyle dayanışmadaydı

Grev haklarını korumak için gerçekleştirdikleri iş bırakma eylemi sonrasında işte atılan THY emekçileri haftalardır Taksim THY bürosu önünde yaptıkları oturma eylemlerini, Taksim'in alanının kapatılması nedeniyle İstanbul'un çeşitli meydanlarına taşıma kararı aldı. İlk eylem 17 Kasım Cumartesi Günü Kadıköy İskele Meydanı'ndaydı. Eyleme Petrol-İş Sendikası, kitlesel olarak katıldı.

20.11.2012

Genel Başkanımız Mustafa Öztaşkın, Genel Sekreterimiz Ali Ufuk Yaşar, Genel Örgütlenme ve Eğitim Sekreterimiz Nimetullah Sözen, Gebze Şube Başkanımız Süleyman Akyüz, İstanbul 1 No'lu Şube Başkanımız Reşat Tüysüz, şube yöneticilerimiz, temsilcilerimiz ve adı geçen şubelerde örgütlü olan üyelerimiz eylem alanındaydılar.

İlk konuşmayı  Vatan Gazetesi yazarlarından gazeteci Mustafa Mutlu yaptı.  Medyanın bu olay karşısında sessiz kalmasını eleştiren M.Mutlu, direnişçi işçilerin sonuna kadar yanlarında olacaklarını söyledi. 

Her zaman yanınızdayız

Daha sonra söz alan Sendika Başkanımız Mustafa Öztaşkın, THY işçilerinin, grev hakları gaspedilen ve işten atılan her işçinin yapması gerekeni yaptığını söyleyerek şöyle konuştu “ Takdir edilecek bir şekilde direniyorsunuz. Direnmeye de devam edeceksiniz. Sizin sendikanız kardeş sendikamızdır. Her zaman sizlerle dayanışma içindeyiz”  
Mustafa Öztaşkın, THY Direnişi başta olmak üzere direniş ve mücadele karşısında sessiz kalan,  Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi yasası çıkarılırken iki madde dışında itirazı olmayan Türk-İş yönetimini eleştirerek “Bu direnişten ve direnişçilerden özür dilemesi gereken sendikalar ve sendikacılar var.  Biz Türk-İş'e değil, bu şekilde yürütülen sendikal politikalara karşıyız” dedi.  

Petrol-İş Sendikası'nın sonuna kadar direnişçilerin yanlarında yer alacağının altını çizen Öztaşkın” Siz THY'de 173 gün direnerek yalnız Türkiye'ye değil, dünyaya da nasıl eylem yapılacağını gösterdiniz” diyerek sözlerini bitirdi.

Bizler utanılacak bir şey yapmadık

Direnişçiler adına kaleme alınan basın açıklamasını okuyan THY emekçisi Yusuf Algün, AKP’nin grev yasağına geçit vermediklerini ve bu yasağı geri püskürttüklerini belirtikten sonra önlerinin kış olduğunu ama bunun THY yönetimini heveslendirmemesi gerektiğini dile getirdi. Daha sonra THY yönetimine çağrı yapan Algün, “Hem şirketin hem de hükümetin uluslararası planda daha da fazla baskıya maruz kalmasını istemiyorsanız, iktidar partisi ile birlikte yarattığınız ve elinize yüzünüze bulaştırdığınız bu durumu hemen düzeltin. Durumun daha da fazla kötüleşmesine izin vermeyin.

Bizler utanılacak bir şey yapmadık. Aksine utanç verici bir girişime karşı durduk. En temel hakkımızın acımasız bir biçimde elimizden alınmasını barışçıl biçimde protesto ettik.” dedi.

Eylem, THY işçilerinin direniş boyunca oluşturdukları şarkılar ve halaylarla son buldu.

Videomuzu izleyebilirsiniz