Türkiye genelinde 101 işyerinde 230.000 işçiyi kapsayan kamu toplu iş sözleşmesi görüşmeleri, ilgili işçi sendikaları ile kamu işveren sendikaları ve işyeri yetkililerinin katılımıyla sürdürülüyor.
Petrol-İş, 6 bin 250 üyesi adına TPAO, BOTAŞ, ETİ MADEN, MAKİNA KİMYA, AFYON ALKOLOİD işyerlerinde şu ana kadar 3’er görüşme gerçekleştirmiş, 60 günlük yasal görüşme süreci tamamlanmıştır. Bu aşamadan sonra uyuşmazlık prosedürüyle resmi arabulucu tayin edilip, çalışmaya başlayacak, daha sonra da grev yasağı kapsamında olan işyerlerimizde Yüksek Hakem Kurulu süreci başlayacak, grev yasağı kapsamında olmayan işyerlerimizde ise grev ile ilgili prosedürler başlayacaktır.
Petrol-İş, bu yılki kamu toplu iş sözleşmelerinin temel stratejisinin yapılacak olan genel seçimler dikkate alınarak belirlenmesi gerektiğini kararlaştırmıştır. Bu doğrultudaki görüşlerimizi de Türk-İş Başkanlar Kurulu’na taşıdık. Türk-İş Başkanlar Kurulu’nda da bu yönde karar alınmasına rağmen ne yazık ki bu süreç, hem ilgili sendikalarca doğru işletilmemiş hem de Türk-İş Yönetim Kurulu doğru planlama ve koordinasyonu gerçekleştirememiştir. Konfederasyonumuz Yönetim Kuruluyla Sayın Başbakan ve Toplu İş Sözleşmelerinden Sorumlu Sayın Devlet Bakanıyla şifai görüşmeler yapılsa da şu ana kadar toplu iş sözleşmelerinde ciddi bir gelişme olmamıştır.
Gerek Toplu İş Sözleşmesi sürecinin iyi yönetilememesi, gerekse Hükümetin taleplerimizi görüşmek üzere henüz ciddi bir tavır içerisinde olmaması nedeniyle Petrol-İş'e bağlı bütün kamu işyerlerinde, 30 Mayıs Pazartesi sabahı 1 saat geç işbaşı yapılarak Petrol-İş üyesi kamu işçileri tepkilerini ortaya koyacaktır.
Kamu toplu iş sözleşmelerinde sürecin hızlandırılması ve taleplerimizin gerçekleşmesi için
Petrol-İş’in bu mücadelede hazır olduğunu ifade ediyor, 230.000 kamu işçisinin ortak mücadelesinin örgütlenmesi gerektiğine inanıyoruz.
Kamuoyuna saygıyla duyurulur.
PETROL-İŞ SENDİKASI
MERKEZ YÖNETİM KURULU