• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Petrolün Suyunu Çıkardık | Güntay Şimşek-Sabah

Türkiye Petrol Rafineleri Anonim Şirketi'nin (TÜPRAŞ) özelleştirmesi, Mümtaz Soysal ideolojisiyle birleştiği noktada kıvılcım çıktı. Türkiye bu menfi durumla özelleştirme politikalarında yara alırken, TÜPRAŞ'ın özelleştirilme esnasında gündeme getirilen ve tartışması yapılan konular Ankara 10. İdare Mahkemesi'nin gerekçeleri arasına girdi.

GÜNTAY ŞİMŞEK
26.05.2004

Türkiye Petrol Rafineleri Anonim Şirketi'nin (TÜPRAŞ) özelleştirmesi, Mümtaz Soysal ideolojisiyle birleştiği noktada kıvılcım çıktı. Türkiye bu menfi durumla özelleştirme politikalarında yara alırken, TÜPRAŞ'ın özelleştirilme esnasında gündeme getirilen ve tartışması yapılan konular Ankara 10. İdare Mahkemesi'nin gerekçeleri arasına girdi. Yaklaşık on yıldır Tüpraş'a ilgi duyan Tataristan'ın petrol şirketi Tatneft, amacına ulaşmak için her türlü girişimde bulunmasına ve ihaleyi de almasına rağmen endişeliydi.

Sadece Tatneft değil, Tataristan'ın en üst makamları dahi bu iş olacak mı, olmayacak mı ikilemi yaşıyorlardı. Hatta, Tatneft'in Türkiye'de Tüpraş'ın özelleştirmesine yönelik yürüttüğü stratejisini son bir yıl içinde değiştirip, yeni rota çizmesine kızan üst düzey Tatar yetkililer dahi, Türkiye'nin bu kaygan yapısı nedeniyle muhalefeti terk edip, Tatneft'in bu işi başarıyla bitirmesi için yanına geçtiler.

Amaçları tek başına Tüpraş ve değerleri değil. Tüpraş'la Akdeniz'de var olmak, dünyaya açılmak en önemli gayeleri. Müspet sonuçlanması Türkiye'nin lehine olacaktır.

Kaynak: SABAH GAZETESİ