• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

As Plastik’te Sözleşme İmzalanana Kadar Mücadelemizi Sürdüreceğiz

Sendikamız İstanbul 1 Nolu Şubesinin örgütlü olduğu As Plastik işyerinde işverenin 9 üyemizi işten atmasıyla başlayan direnişimiz devam ediyor. Üyelerimiz geri alınıncaya, toplu pazarlık süreci yeniden başlayana kadar direnişimizi yükselterek devam edeceğiz.

06.09.2024

Yaklaşık 150 üyemizin çalıştığı ve plastik ambalaj üretimi yapan As Plastik işyerinde çalışan emekçiler 2022 yılındaki örgütlenme süreci ile sendikamız çatısı altına girmiş ve Petrol-İş’li olmuştu.

Ancak işveren yetki süreçlerindeki ilgili prosedürleri sonuna kadar kullanarak örgütlülüğü zayıflatmayı hedeflese de As Plastik işçileri geçen iki yıllık süre zarfında işyerindeki birliğinden ödün vermeyerek, sendikasına sıkı sıkıya sahip çıktı.

Hukuki süreçlerin tümünün sendikamız lehine sonuçlanmasıyla 2024 yılının Nisan ayında toplu pazarlık masası kuruldu ve ilk toplantı yapıldı. Geçen süre zarfında arabulucu nezdinde yapılanlar da olmak üzere işverenle toplam 6 görüşme gerçekleştirildi. Bu görüşmeler neticesinde ilerleme sağlan sa da işveren, hem toplu pazarlık masasında hem de İstanbul 1 Nolu ve Genel Merkez Yöneticilerimizle yapılan toplantılarda “işyerinde sendika istemediğine” ilişkin tutumunu devam ettirdi.

As Plastik işyeri için yıllardır çalışan emekçilerin “Sendikalı Olarak Çalışma” iradesi, yasalar ve Anayasa ile teminat altına alınmış, kimsenin iznine ve isteğine tabi değildir.

Direniş Alanı 19 Eylül’de Grev Alanına Dönecek

Petrol-İş Sendikası olarak sürecin diyalogla ilerlemesi, iş barışının bozulmaması adına yapılan girişimlerimize rağmen As Plastik Yönetimi endüstriyel ilişkiler ilkelerini hiçe sayıyor, firma adına değer üreten çalışanların iradesini görmezden geliyor.

Son olarak işveren 29 Ağustos Perşembe gününden başlayarak farklı günlerde işyerindeki öncü işçilerin işine son vermeye başladı. Bugün itibariyle 9 üyemiz işten çıkarılmış durumda ve bu işçiler arasında 10 yıllık deneyime sahip, yıllarını As Plastik’e vermiş üyelerimiz bulunuyor.

Yasal olarak As Plastik işyerinde 19 Eylül Perşembe günü grev uygulamamız olacak. Grev gününe kadar işyeri içinde ve direnişte olan arkadaşlarımızla mücadelemizi yükselteceğiz. Bozulan iş barışının yeniden tesisi, işten çıkarılan arkadaşlarımızın işlerinin başına dönmesi ve bir an önce yeniden toplu sözleşme görüşmelerine başlaması için var gücümüzle mücadele edeceğiz.

Merkez Yönetim Kurulumuz Direniş Alanında

Sendikamız Genel Merkez Yönetimi 5 Eylül Perşembe günü direniş alanını ziyaret ederek üyelerimizle bir araya geldi. Fabrikada çalışmaya devam eden ve öğlen molasında olan üyelerimiz de fabrika dışına çıkarak sendikalarıyla bir araya geldi. Genel Başkanımız Süleyman Akyüz burada yaptığı konuşmasında işvereni bir kez daha pazarlık masasına davet ederek Petrol-İş Sendikası’nın diyaloğa açık olduğu mesajını yineledi. Atılan işçilerin geri alınması ve sözleşme masasına dönülmesinin Petrol-İş’in öncelikli talebi olduğunu belirten Genel Başkan Akyüz işverenin uzlaşmaz tutumunu devam ettirmesi durumunda mücadeleden kaçınmayacaklarını da sözlerine ekledi.
Üyelerimizle yapılan görüşme sonrası sendikamız Merkez Yönetim Kurulu Üyeleri ve İstanbul 1 Nolu Şube Başkanımız As Plastik işvereniyle de bir görüşme gerçekleştirdi.