Retunsee Petrol Sekreteryası Toplandı

Güneydoğu Avrupa Enerji İşçileri Sendikaları Bölge Ağı (Retunsee) Petrol Sekreteryası 26 Nisan Cuma günü sendikamız Genel Merkezinde toplandı. 7 ülkenin katıldığı toplantıda, Petrol-İş Sendikası adına Genel Başkan Süleyman Akyüz ve Genel Yönetim Sekreteri Ali Haluk Koşar yer aldı.

26.04.2024

Retunsee Petrol Sekreteryası toplantısı 26 Nisan Cuma günü saat 09.00’da başladı.  Toplantıya Türkiye, Hırvatistan, Yunanistan, Kuzey Kıbrıs, Sırbistan, Karadağ ve Makedonya’da petrol ve enerji sektöründe örgütlü sendikaların temsilcileri katıldı. Sendikamız adına toplantıya Genel Başkan Süleyman Akyüz ve Genel Yönetim Sekreteri Ali Haluk Koşar katıldı.

7 farklı sekreteryanın yer aldığı Retunsee ağında, Petrol Sekreteryası düzenli aralıklarla bir araya gelmekte, sektördeki gelişmeleri, işçilerin çalışma koşullarını ve ortak mücadele pratikleri dahil birçok başlığı ele almaktadır. Sendikamız Genel Başkanı Süleyman Akyüz Petrol Sekreteryası başkanlığını yürütüyor.

Toplantı, Süleyman Akyüz’ün açış ve çerçeve konuşmasıyla başladı. Genel Başkan Akyüz konuşmasına Türkiye’de istihdam, işsizlik, sendikal örgütlülük oranları, toplu sözleşmelerin yapısı ve toplu sözleşme kapsamında kaç işçinin çalıştığı gibi ülke geneline dair katılımcılara bilgi aktardı. Devamında petrol sektöründe Türkiye’de çalışan sayısı, Petrol-İş’in işkolundaki örgütlülük durumu ve Türkiye’nin petrol arama, üretim, rafinaj ve dağıtım yapısının nasıl olduğuna dair ayrıntılı bir sunum gerçekleştirdi.

Genel Başkanın konuşmasının ardından sırasıyla Hırvatistan, Kuzey Kıbrıs, Sırbistan, Karadağ ve Makedonya temsilcileri kendi ülkelerine dair sunumlarını gerçekleştirdiler. Sunumlarda petrolün ülkelere taşınması, üretim ve dağıtım aşamalarına dair bilgiler verildi. Sektördeki örgütlülük durumu, ortalama ücretler, ücretlerin ülke genel ortalamasına oranları gibi başlıklar ele alındı. Toplantının bu bölümünde katılımcılar sunumlara dair birbirlerine soru yönelterek daha fazla ayrıntıya ulaşma olanakları oldu.

Oldukça verimli geçen Petrol Sekreteryası toplantısı saat 11.30’da Genel Başkan Süleyman Akyüz’ün kapanış konuşması ile sona erdi.