• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

EATON’da grev devam ediyor

“Sadaka değil, hakkımızı istiyoruz”

Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyet gösteren EATON’da grev, işçilerin kararlılığıyla devam ediyor. Ücretlerin düşüklüğünden şikayetçi olan işçiler, “Sadaka değil, hakkımızı istiyoruz” diyor.

19.06.2015

Petrol-İş Sendikası İstanbul 1 No’lu Şubesi kapsamında bulunan EATON Corporation'da işçiler, toplu sözleşme sürecinde anlaşma sağlanamaması üzerine greve çıktı. Fabrika önünde kurdukları grev çadırlarında mücadelelerini sürdüren işçileri, gevlerinin üçüncü gününde, Genel Mali Sekreter İbrahim Doğangül ve CHP Tekirdağ Milletvekili Canan Yüceer ziyaret etti. Ayrıca İstanbul 1 No'lu Şube Başkanı Ahmet Baranlı, Başkan Yardımcıları Yılmaz Akay, Abidin Kaya, İstanbul 1 No'lu Şube Yönetim Kurulu Üyesi Gültekin Öztemel ve Novartis işçileri de grev alanındaydı.

Grev alanında işçileri selamlayan Yüceer, “Hakkınıza sahip çıkmanız her şeyden önemli, sizlerin her zaman yanındayız” derken, sözü alan Doğangül, “Parlamentodan iki isteğimiz var; Türkiye’deki işçilerin çoğunun sendikasız olmasına neden olan çalışma hayatı ile ilgili yasalarının değiştirilmesi, diğeri de bu topraklara yabancı şirketlerin ucuz işgücü sebebiyle gelmesinin engellenmesi” dedi.

“Düşük ücretler nedeniyle çok zor geçiniyoruz”

Kurdukları grev çadırlarında dönüşümlü kalan işçiler ise en çok düşük ücretlerden ve yaptıkları işten kaynaklı sağlık sorunlarından şikayetçi. Grevdeki işçilerden biri olan Cemal Seven, çoğu arkadaşının borçlarından ötürü zor durumda olduğunu söylerken, aldıkları düşük ücretler nedeniyle çok zor geçindiklerini ifade etti.

Grevdeki diğer bir işçi Melih Karadaş ise sıkıntılarını şu şekilde aktardı:  "Sadaka değil hakkımızı istiyoruz. Düşük ücretlerin dışında ayrıca yoğun şekilde işyerinden kaynaklı sağlık sorunlarıyla karşılaşıyoruz. Ağır yük kaldırıyoruz ve kimyasala maruz kalıyoruz. Çalışanların neredeyse yüzde 70’inde varis ve bel fıtığı bulunuyor. Ben iş kazası geçirdim. Kaval kemiğim iki yerden kırıldı, boyun fıtığım var, midemde ve bağırsağımda mikroplar var. Burada çalışmadan önce bunların hiçbiri yoktu.”

10 yıllık işçi olan Adem Van yaptıkları grevi haklı bulduğunu, grevin ne kadar süreceğinin önemli olmadığını ve olumlu sonuçlanıncaya kadar devam edeceklerini ifade ederken, grevci diğer bir işçi olan İlyas Üstündağ ise, “Çok fazla bir şey istemiyoruz, bir işimizden hiçbir zaman taviz vermedik, yeri gelir mesaiye de kalırız” dedi.

Konuştuğumuz işçilerden Arif Muğ ise sendika ile aramızdaki bağı koparmaya çalışıyorlar, işçiler artık bilinçlendi ve böyle oyunlara gelmiyor, dedi.

Grev çadırlarını boş bırakmayan işçilere aileleri de destek oluyor. İşçiler geceleri de çadırlarda kalarak türküler ve halaylar eşliğinde grevlerini sürdürüyor.