• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Sasa Dupont işvereni yargıyı yanıltarak suç işliyor

21.06.2004

Petrol-İş Adana Şube Başkanı :

Sasa Dupont işvereni yargıyı yanıltarak suç işliyor

21.06.2004

Sendikamızın Adana Şube Başkanı , Petrol-İş Sendikası’nın örgütlü olduğu Sasa Dupont Sabancı Polyester’de çalışan ve 23 Haziran 2003 tarihinde sendikaya üye olan ancak işverenin bunu kabul etmemesi nedeniyle üyelikleri yargıya intikal eden 252 Petrol-İş üyesi işçi ile ilgili olarak işverenin Yargı’yı yanıltarak, suç işlediğini açıkladı. Kabaca, bu işçilerin kadrolu işçilerle beraber çalıştığını, aynı işi yapan postalar halinde çalışıldığı için, dönüşümlü olarak aynı makine ve araçları kullandıklarını, kısacası aynı işletmede yan yana, diğer işçilerle aynı işi yaptıklarını, yasalarca da alt işveren (taşeron) işçisi özelliği taşımadıklarını, gerçekte bu işçilerin Sasa Dupont Sabancı Polyester işçisi olduklarını belirterek şu bilgileri verdi:

“Petrol-İş Sendikası Adana Şubesi olarak örgütlü bulunduğumuz, bu işyerinde işverenin bu işçileri ucuz işçilik düşüncesiyle taşeron işçisi olarak göstermeye çalışmasına karşın gerçekte bu işçiler, Sasa Dupont Sabancı Polyester işçisidirler. Çünkü bu işçilerin işe girişleri aynı şirketin insan kaynakları tarafından yapıldı. İşe başlandığı tarihten itibaren işe gidiş ve gelişleri, işyerinde kullandıkları iş elbiseleri veya koruyucu malzeme vs. gibi gereçlerinin tamamı aynı işveren tarafından karşılanıyor. Bu işçiler, kadrolu ve sendikalı işçilerle aynı yerde, aynı işleri yapıyorlar, hata yaptıklarında aynı şekilde cezalandırılıyor, başarılı olduklarında aynı şekilde mükafatlandırılıyor ve aynı amirler tarafından yönetiliyorlar.”

Konu yargıya intikal etti.

Bu işçilerin sendika üyeliklerinin işverene bildirildiğinde, işverenin bunu kabul etmediğini belirten Kabaca açıklamalarını şöyle sürdürdü:

“ Sendika olarak bu arkadaşlarımızın yasal hakkı olan sendikalı olma haklarını kazanabilmek için yargıya başvuruldu. Adana’da iki tane iş mahkemesi olması nedeniyle dosyalar ikiye bölünerek, işçilerin 126’sının davası, Adana Birinci İş Mahkemesi’nde, 126’sının davası da Adana İkinci İş Mahkemesi’nde görülmektedir. Adana İkinci İş Mahkemesi işçileri haklı bularak, “İşçiler sendikalı olmalıdırlar. Bu bir muazzalı çalışmadır” kararı vermiş bulunmaktadır. İşverenin kararı temyiz etmesiyle, Yargıtay da eksik inceleme nedeniyle kararı (usulden) bozmuştur.”

Keşif yapma kararı alındı.

Bu bozma sonrasında Mahkeme’nin eksik incelemeyi gidermek için işyerinde keşif yapma kararı aldığını, işyerinde üç bilirkişi ve Mahkeme heyeti tarafından 24 Haziran 2004 tarihinde keşif yapılacağını bildiren Kabaca, keşif öncesi, bu çalışanların yasal hakları olan sendikalı olmalarını önlemek için işverenin, işçilerin işyerlerini değiştirerek, delilleri yok etmeye çalıştığını bildirdi. Keşif söz konusu olan işletmelerde çalışan işçilerin ücretsiz izne gönderilerek işverenin, gerçekleri Mahkeme ve Keşif Heyetinden saklama çabası içerisine girdiğini belirten Kabaca şöyle dedi:

“Biz işverenin bu davranışlardan vazgeçilmesini istiyor, yasal hakkımız olan örgütlülüğümüzün engellenmesini istemiyoruz. Arkadaşlarımız keşif öncesi, yıllardır yaptığı işten alınıp, başka işlere verilmektedirler. Bu davranış yargıyı yanıltma tutumudur. Bu bir suçtur. İşçilerin sendikalı olmaları yasal haklarıdır. Bu yasal haklarının kullanılmasından doğal bir şey olamaz, Bunu önlemeye hiç kimsenin gücü yetmez. Bunu önleme davranışlarından derhal vazgeçilmelidir. Aksi taktirde tepkimiz, daha farklı olacaktır.

Yönetim Kurulu Adına

Şube Başkanı