• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

SASA’daki Sendikasızlaştırma Sürecine Karşı Basın Açıklaması Yapıldı

23.11.2022

Bugün, sendikamız Adana Şubesi tarafından SASA işyerinde yaşanan sendikasızlaştırma süreci ve üyelerimize yapılan baskılara ilişkin basın açıklaması yapıldı. Çukurova Gazeteciler Cemiyeti Sosyal Tesislerinde yapılan açıklama, çok sayıda basın mensubu tarafından da takip edildi.

Basın toplantısında Türk-İş 4. Bölge Temsilcisi Edip Gülnar ve Çukurova Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Cafer Esendemir de yer aldı. Adana Şube Başkanımız Bülent Kılıççıoğlu tarafından yapılan açıklamada SASA’da sendikasızlaştırma sürecinin nasıl başladığı, kimlerin bu sürece alet olduğu, Petrol-İş’in SASA’daki mevcu yapısı ile gelecekte neler yapılacağına ilişkin basına ve kamuoyuna bilgi verildi.

Basın açıklamasının ardından Şube Başkanı Bülent Kılıççıoğlu, 28 Kasım 2022 tarihinde SASA işyeri önünde “Sendikamızdan Vazgeçmiyoruz” sloganıyla bir eylem ve açıklama yapılacağını basın mensuplarıyla paylaşarak, kendilerini davet etti. Kılıççıoğlu açıklamasının sonunda, “Sendikalı çalışma hakkımızı alana kadar eylemlerimizin artarak devam edeceğini tüm Adana kamuoyunun bilmesini isteriz” dedi.

Basın metninin tam hali aşağıda yer almaktadır:

Sevgili basın emekçileri bugün sizlerle Adana halkı tarafından çok iyi bilinen SASA işyerinde yaşananları Adana ve tüm Türkiye kamuoyu ile paylaşmak için bir araya geldik.

1975 yılından beridir Sendikamız Petrol-İş’in örgütlü olduğu SASA, 2015 yılında Antepli Erdemoğlu Holding tarafından satın alındı.

SASA’yı satın alan Erdemoğlu Holding öncelikli olarak sendika düşmanlığına başlamış ve dokuma bölümünde örgütlü olan Tekstil Sendikası üyesi işçilere uyguladığı baskı ve tehditlerle sendikadan istifa ettirmiş ve Tekstil Sendikasının örgütlülüğünü bitirmiştir.

Sendikamız Petrol-İş ise SASA işvereni Erdemoğlu Holding’in her türlü baskı, tehdit ve oyunlarını bugüne kadar boşa çıkarmayı başarmış ve örgütlülüğünü korumuştur.

Sendikasızlaştırmayı işletme politikası haline getiren SASA işvereni Erdemoğlu Holding, baskının ve tehdidin dozunu arttırmakla kalmamış sendikamız Adana Şubesi’nin bir dönem şube başkanlığını yürüten kişiyi de devşirerek sendikasızlaştırma politikasını ayrı bir boyuta taşımıştır

Petrol-İş ile SASA’nın elyaf bölümünde operatör bir “işçi” olarak çalıştığı dönemde tanışan Mecit Dönmez, 2003 yılında Petrol-İş Sendikası Adana Şubesinde İdari Sekreterlik yapmış ve son 10 yılda Şube Başkanı olarak görev yapmıştır.

Eylül ayında gerçekleşen şube seçimlerinde seçimi kaybedeceğini anlayan Dönmez, kuzu postuna bürünerek SASA’da sendikanın yetkisinin kalmadığı yalan haberini işçiler arasında yaymış ve sendika üyesi işçilere sendikadan istifa etmeleri yönünde telkinde bulunmuştur.

Petrol-İş Sendikası terbiyesinden, kültüründen, ahlakından yoksun, her türlü insani değeri kişisel istikbali ve maddi menfaatleri için bir kenara itebilme düşkünlüğü içinde olan “devşirme”, sonrasında işveren tarafından ödüllendirilerek genel müdür danışmanı yapılmıştır.

Petrol-İş Sendikası SASA işverenine de, onun kılıcını sallayan devşirmeye de örgütlülüğünü koruyarak gerekli cevabı vermektedir. Ayrıca sendika hakkına karşı yürütülen bu saldırılara karşı da her türlü fiili ve hukuki mücadelesini sonuna kadar sürdürecektir.

Erdemoğlu Holding Suç İşlemektedir.

Sendikal hakkı, çalışan her işçinin en temel Anayasal hakkıdır. Bu hakkı engellemek isteyen yasalara karşı geliyor demektir. İşçinin en temel hakkını kullanmasına engel çıkaran suç işliyor demektir. Sendika üyesi işçileri cezalandırıp, istifa etmeleri hallinde maddi menfaat vaat eden Erdemoğlu Holding açıkça suç işlemektedir. Sizlerin huzurunda Erdemoğlu Holding’e bir kez daha sesleniyoruz. Bu yanlış ve yasal olmayan uygulamadan geri dönmeye ve Sasa işyerindeki işçilerin yasal temsilcisi olan Petrol-İş Sendikası ile diyaloğa geçmeye davet ediyoruz.

Petrol-İş üyelerinin sağduyusunu hafife alarak yanlış yolda olduğunu kendisine bir kez daha hatırlatıyoruz. İşverenin işçi düşmanı oyunlarına payanda olan devşirmeye de işçi sınıfının çıkarlarının, sendikal örgütlülüğünün onun satılık oyunlarından üstün ve güçlü olduğunu bir kez daha hatırlatıyoruz.

Nitekim SASA işçileri, işverenin baskılarına ve eski şube yönetiminin bin bir türlü ayak oyununa, ihanetlerine teslim olmadı; olmaya da niyetleri yok. Petrol-İş Adana şubesine seçilen yeni yönetim olarak; başta SASA olmak üzere sendikal örgütlülüğü sağlamak için yeniden kolları sıvadık. SASA’da sendikayı yeniden var etmek için ve örgütlülüğümüzü güçlendirmek için gerekli her şeyi yapacağımıza sizler aracılığıyla başta Adana kamuoyu olmak üzere Türkiye kamuoyu ile paylaşıyoruz.

Bu kapsamda hem ulusal hem uluslararası kamuoyunda SASA işçilerinin haklı mücadelesini anlatıp dayanışmayı büyüteceğiz.

Son olarak 28 Kasım Pazartesi günü saat 16.00 ‘da SASA işyerinin önünde sendikamızdan vazgeçmiyoruz demek için yapacağımız basın açıklamasına, dayanışmayı ilke edinmiş tüm sendikaları, Adana halkını, emekten yana sivil toplum örgütlerini SASA işyerini önüne çağırıyoruz.

 

 

DUYURU...

GENEL BAŞKANIMIZ SÜLEYMAN AKYÜZ’ÜN FACEBOOK HESABI ÇALINMIŞTIR. GELECEK OLAN MESAJLARA VE PAYLAŞIMLARA LÜTFEN İTİBAR ETMEYİNİZ. ...
devamı