• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Seçil Kauçuk'ta işten atılan işçiler için eylem

28.03.2013

Mersin Şubemizin yeni örgütlenme çalışmaları yaptığı Tarsus Adana yolu üzerinde bulunan Seçil Kauçuk işyerinde,  işveren baskı yaparak sendikaya üye olma haklarını kullanan 14 işçiyi işten çıkarttı.

Mersin Şubemiz 26 Mart tarihinde Türk-İş'e bağlı sendika başkanları işyeri temsilcileri ve yöneticileri ile birlikte işten atılmaları protesto amacıyla bir basın açıklaması yaptı. Basın açıklamasını okuyan Mersin Şube Başkanımız Murat Marangoz, Seçil Kauçuk işçilerinin  ağır çalışma koşullarına değindikten sonra şöyle dedi:“12-13 yıllık işçilere asgari ücret veriliyor. Patronun kârı büyürken işçiler hacizcilerin eline düşmüştür. İşveren üye olan arkadaşlarımızı işten çıkarmanın yanı sıra içerde çalışan arkadaşlarımıza mobbing uygulamakta ve onları tehdit ederek sindirmeye çalışmaktadır." Konuyla ilgili savcılığa suç duyurusunda bulunduklarını bildiren Marangoz, işverenin tüm yıldırma taktiklerine rağmen Petrol-İş'in işyerine gireceğini sözlerine ekleyerek: "

Çıkarılan arkadaşlarımız derhal geri alınmalıdır. Aksi takdirde Petrol-İş’in 25 bin üyesini Seçil Kauçuk önüne yığarız" dedi.

Sendikalardan destek

Eyleme destek veren sendikalardan 

Kristal-İş adına konuşan Mersin Şube Başkanı Ahmet Ergev ise şöyle konuştu: “Mersin’de bulunan 1500 arkadaşım adına konuşuyorum. Petrol-İş’in olduğu her yerdeyiz. Seçil Kauçuk’ta başarı sağlanana kadar Kristal-İş ve diğer sendikalar gerekirse burada yatıp kalkacağız” dedi.

Daha sonra TÜMTİS Şube Başkanı Savaş Gürkan da söz alarak şöyle dedi: “Seçil Kauçuk işçileri anayasal haklarını kullanarak sendikaya üye oldular. İşveren yasa tanımaz bir biçimde işçileri kapı önüne koydu. İnanıyorum ki Mersin’de sendikalı-sendikasız işçilerin gözü, kalbi, kulağı burada olacak. TÜMTİS olarak burada TİS imzalanıncaya kadar üzerimize düşeni yapacağız.”

Liman-İş Şube Başkanı Kadir Özçelik işçiler arası dayanışmaya vurgu yaparak  “Hakkını isteyen her işçiyi ‘ben haklıyım’ diyerek kapının önüne koyuyor. Seçil Kauçuk’taki arkadaşlarımızı kesinlikle yalnız bırakmayacağız. İşçinin birlik beraberliği için mücadele edeceğiz” diye konuştu.

Destek konuşmalarının ardından davul-zurna eşliğinde çekilen direniş halaylarla basın açıklaması son buldu.

 

Kaynak: Mersin Şubesi